Kehidupan yang sihat

6 Manfaat Urutan Thai yang Anda Tidak Perlu Lupa

Selain mengatasi keletihan atau kesakitan selepas melakukan aktiviti, ternyata masih banyak faedahnya Urut Thai untuk kesihatan badan. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai faedahnya Urut Thai pada artikel ini.

Urut Thai atau yoga Thailand adalah satu bentuk terapi urut tradisional Thailand yang telah terkenal dengan faedahnya selama ribuan tahun. Berbeza dengan urut secara umum, Urut Thai dilakukan dengan berbaring di atas tikar, berpakaian lengkap, dan memerlukan anda aktif.

Dalam Urut Thai, ahli terapi menggunakan tangan, lutut, atau bahkan kakinya untuk membantu menggerakkan anda melalui beberapa posisi. Biasanya, Urut Thai menggunakan gerakan meregang, menarik, dan seperti yoga.

Manfaat Urut Thai untuk kesihatan

Teknik yang dilakukan pada Urut Thai dipercayai memberi banyak faedah dalam mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Inilah faedahnya Urut Thai apa yang anda dapat:

1. Melegakan sakit kepala

Sekiranya anda mengalami sakit kepala atau migrain, anda boleh memanfaatkannya Urut Thai untuk melegakannya. Beberapa kajian menyatakan bahawa kaedah perubatan alternatif dengan Urut Thai dapat melegakan kedua-dua jenis sakit kepala.

Manfaat ini dianggap berkaitan dengan kesan santai yang diperoleh dari Urut Thai.

2. Mengurangkan sakit belakang

Sakit belakang adalah penyakit yang agak biasa. Sekiranya tidak segera diubati, penyakit ini dapat mengurangkan prestasi otot, bahkan otot selain dari otot punggung, sehingga aktiviti harian akan terganggu.

Adakah Urut Thai selama kira-kira 15 minit terbukti dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan aliran oksigen ke otot sambil meningkatkan kelenturan otot dan mengurangkan kesakitan. Oleh itu, Urut Thai boleh menjadi rawatan alternatif anda untuk melegakan sakit belakang.

3. Melegakan sakit sendi dan otot

Urut Thai dianggap berkesan dalam membantu pemulihan otot yang cedera, sakit, atau kaku ketika bergerak. Sejumlah kajian juga membuktikan manfaat ini pada pesakit dengan artritis lutut dan osteoartritis lutut. Walaupun, Urut Thai Ia juga merupakan kaedah pemulihan alternatif untuk atlet.

4. Meningkatkan kelenturan

Sekiranya anda seorang atlet atau anda merasa jarak pergerakan dan kelenturan anda terhad, anda boleh mencuba Urut Thai untuk membetulkan. Berdasarkan kajian, atlet yang melakukannya Urut Thai 3 kali dalam 10 hari menunjukkan peningkatan prestasi yang ketara.

Manfaat ini dianggap disebabkan oleh Urut Thai mempunyai kemampuan untuk meningkatkan aliran darah dan oksigen ke otot, sehingga rasa sakit dan kekejangan otot akan berkurang. Bukan hanya itu, penyelidikan juga mendapati bahawa Urut Thai dapat meningkatkan kepantasan dan ketangkasan atlet.

5. Meredakan kegelisahan

Walaupun Urut Thai Melibatkan pergerakan dan kelihatan kurang menenangkan daripada jenis urut lain, terapi urut ini terbukti dapat membantu mengurangkan kegelisahan dan tekanan, dan menyatukan ketenangan jiwa dan raga.

6. Mengembalikan tenaga

Pergerakan Urut Thai yang serupa dengan yoga menjadikan banyak orang yang menjalani urutan ini bukan sahaja merasa santai, tetapi juga suka dilahirkan semula. Ramai di antara mereka juga mengatakan bahawa Urut Thai dapat menyegarkan minda dan mengembalikan tenaga ke badan mereka.

Manfaat Urut Thai memang sangat bermanfaat, terutama bagi mereka yang mempunyai tahap tekanan tinggi dan jarang bersenam. Walau bagaimanapun, terapi urut jenis ini tidak selamat untuk semua orang.

Sekiranya anda hamil, mengalami gangguan pendarahan, trombosis, luka bakar, dan trombositopenia, anda harus mengelakkan Urut Thai.

Untuk memastikan Urut Thai selamat untuk anda, anda boleh memeriksa sendiri dan berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti penyakit jantung, darah tinggi, osteoporosis, diabetes, atau barah.