Keluarga

Tanda-Tanda Salah Memasukkan Ibu Menyusu dan Cara Memperbaikinya

Peranan penyusuan yang betul memainkan peranan penting dalam kelancaran proses penyusuan. Sekiranya ikatan penyusuan susu ibu tidak betul, sukar bagi bayi untuk mendapatkan susu ibu secara optimum. Oleh itu, ibu-ibu perlu mengetahui cara melakukan penyusuan susu ibu dengan betul agar si kecil mendapat cukup susu.

Menyusukan susu ibu adalah saat bayi meletakkan puting dan areola (kawasan gelap di sekitar puting susu) ke dalam mulutnya dan mula menyedut susu yang keluar dari payudara ibunya.

Namun, penyusuan susu ibu tidak selalu berjalan lancar. Ini mungkin kerana sebilangan ibu menyusu masih keliru atau mengalami kesukaran untuk membezakan antara penyetelan yang betul dan salah ketika menyusu atau kerana pengeluaran susu rendah.

Tanda-tanda Keliru Menyusu semasa Menyusu

Kegagalan menyusui boleh disebabkan oleh kesalahan meletakkan kepala dan mulut bayi pada puting ibu. Posisi penyusuan yang salah boleh menjadikan puting Busui melepuh, jadi Busui merasa tidak selesa untuk menyusui.

Sekiranya ini berlaku, secara beransur-ansur pengeluaran susu akan berkurang dan si kecil akan menjadi kurang menyusu dan malas untuk menyusui. Akibatnya, anak anda boleh menambah berat badan.

Di samping itu, terdapat beberapa tanda lain yang menunjukkan bahawa penyusuan susu ibu masih ketinggalan, termasuk:

  • Puting dan areola ibu tidak masuk sepenuhnya ke dalam mulut bayi
  • Bayi hanya menghisap puting susu beberapa kali dan untuk sementara waktu, kemudian segera tertidur
  • Bayi nampaknya sedang bergerak-gerak atau bergerak semasa memberi makan
  • Hujung puting ibu kelihatan meruncing dan merekah setelah menyusui
  • Sakit puting ketika menyusu

Inilah Cara Berpegang pada Penyusuan yang Betul

Kemahiran mengait bergantung pada kemampuan bayi meletakkan puting anda di mulutnya. Sebenarnya, bayi secara semula jadi mempunyai naluri untuk melakukan ini.

Walau bagaimanapun, ini kadang-kadang dapat berjalan lancar. Beberapa sebab mengapa penyusuan susu ibu mungkin tidak lancar adalah kerana bayi tidak terbiasa menggunakan payudara ibunya untuk mendapatkan makanan atau kerana ibu yang menyusu tidak tahu cara menyusui dengan betul.

Sekiranya Busui tidak tahu cara menyusui dengan betul, Busui boleh melakukan petua berikut:

1. Letakkan puting ke dalam mulut bayi dengan betul

Kaedah ini dilakukan dengan meletakkan wajah bayi di dekat payudara, kemudian menggunakan tangan Busui yang lain untuk memegang payudara. Letakkan ibu jari Busui di bahagian atas puting dan jari-jari lain di bahagian bawah puting, sehingga membentuk huruf C. Apabila mulut bayi anda terbuka lebar, arahkan payudara ke mulutnya.

Usahakan agar puting itu cukup dalam ke mulut bayi sehingga bibirnya menutupi kawasan areola di Busui.

2. Kenali tanda-tanda awal kelaparan pada bayi

Apabila bayi lapar, dia akan menangis dan menghisap tinju atau jarinya dengan kuat. Sekiranya si kecil menunjukkan tanda-tanda ini, Busui dapat menyusui dengan segera.

3. Menyusukan bayi dengan segera sekiranya bayi menunjukkan tanda-tanda awal kelaparan

Sekiranya si kecil menunjukkan tanda lapar, anda harus segera menyusui. Ini supaya bayi tidak tergesa-gesa ketika dia cuba melekatkan pada puting.

Cuba jangan menunggu sehingga bayi anda terlalu lapar kerana menyusu ketika bayi anda menangis dengan kuat boleh menyukarkan anda untuk mulai menyusui.

4. Elakkan menggunakan alat pacu dan sarung tangan bayi

Penggunaan dot dan sarung tangan bayi pada si kecil boleh menyukarkan Busui untuk membaca tanda ketika dia merasa lapar. Di samping itu, elakkan juga daripada membelai tangan si kecil kerana Busui juga akan sukar mengetahui sama ada dia lapar atau tidak.

Mengetahui cara memasang dengan betul adalah sesuatu yang memerlukan banyak kesabaran dan latihan. Oleh itu, Busui tidak perlu putus asa jika anda tidak terbiasa melakukannya.

Sekiranya Busui telah mengikuti langkah-langkah untuk memperbaiki penyusuan susu ibu di atas, tetapi masih mengalami halangan atau kesulitan dalam menyusui anak kecil anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik atau perunding penyusuan.

Untuk menentukan sama ada lampiran penyusuan yang dilakukan oleh Busui betul, doktor akan memantau dan menilai cara Busui menyusui si kecil. Selepas itu, doktor boleh memberi petua dan nasihat Busui mengenai cara menyusu dengan betul.