Kehidupan yang sihat

Petua Meringankan Bunyi Nafas dan Sesak Nafas pada Kanak-kanak

Mendengar suara nafas grok-grok Anak kecil sering membuat ibu bapa merasa risau. Biasanya bunyi nafas ini akan lebih jelas didengar ketika Si Kecil sedang tidur. Aadakah ini berbahaya dan boleh membuatkan dia sesak nafas? Lalu bagaimana menyelesaikannya?

Secara amnya, mengi pada kanak-kanak berlaku kerana penumpukan lendir di saluran pernafasan. Keadaan ini biasa berlaku, terutama pada bayi baru lahir, kerana saluran pernafasan tidak berkembang sepenuhnya. Tetapi apabila si kecil semakin tua, keluhan ini akan hilang dengan sendirinya.

Selain itu, mengi juga boleh menunjukkan gangguan pada saluran pernafasan si kecil. Puncanya boleh disebabkan oleh peningkatan pengeluaran lendir di saluran udara atau penyempitan saluran udara kerana keradangan.

Jenis Bunyi Nafas pada Anak Kecil Anda

Pada kanak-kanak, terdapat beberapa jenis mengi yang dapat diketahui oleh ibu bapa dari bunyi yang mereka buat, iaitu:

  • Bunyi bersiul

    Bunyi nafas seperti ini disebabkan oleh penyumbatan ringan pada saluran pernafasan si kecil atau kerana saluran udara yang menyempit.

  • Suara nyaring tinggi

    Bunyi nafas bernafas tinggi boleh berlaku kerana penyempitan saluran pernafasan atas, terutama pada bayi dan anak kecil. Keadaan ini biasanya hilang dengan sendirinya seiring usia kanak-kanak. Tetapi berhati-hati, suara nafas bernada tinggi juga dapat menunjukkan serangan asma.

  • Suara serak ketika batuk dan menangis

    Bunyi nafas ini berlaku kerana kerengsaan, keradangan, atau penyumbatan lendir di kotak suara (laring) di kerongkong.

Ketiga-tiga jenis mengi di atas adalah perkara biasa pada kanak-kanak, dan biasanya hilang dengan sendirinya. Namun, jika suara mengi disertai pernafasan pendek dan cepat, demam, atau batuk yang berterusan, mungkin anak anda mengalami radang paru-paru, asma, bronkitis, atau halangan saluran udara oleh benda asing. Keadaan ini sering menjadi sesak nafas.

Menyedari Gejala Sesak Nafas pada Kanak-kanak

Sesak nafas pada kanak-kanak perlu disedari secepat mungkin. Terdapat tiga perkara penting yang harus anda perhatikan untuk mengenali sesak nafas pada anak kecil anda, iaitu kadar pernafasan, penampilan fizikal, dan warna kulit.

Pada peringkat awal, si kecil yang mengalami sesak nafas akan menunjukkan simptom berupa peningkatan frekuensi pernafasan (cepat bernafas), gelisah, gelisah, menangis selalu, tidak mahu makan dan minum, sukar tidur lena, dan kulit tapak tangannya kelihatan pucat. Sekiranya penyebabnya adalah jangkitan, dia mungkin mengalami demam tinggi.

Sementara itu, dalam keadaan yang lebih teruk, si kecil yang mengalami sesak nafas dapat bernafas lebih dari 60 kali dalam 1 minit, lubang hidung anak melebar, dan otot-otot di dada dan leher mengencang atau kelihatan menarik ketika bernafas.

Sekiranya dibiarkan, bibir si kecil boleh kelihatan kebiruan, kelihatan lebih lemah, dan akhirnya berhenti bernafas. Itulah sebabnya, Si Kecil yang mengalami sesak nafas mesti segera dibawa ke doktor agar dia dapat diberi bantuan secepat mungkin.

Pengendalian Awal Bunyi Nafas dan Sesak Nafas di Little Ones

Sekiranya si kecil mengalami rasa mengi dan sesak nafas, anda harus tenang dan jangan panik. Sebelum membawanya ke doktor, lakukan rawatan awal berikut untuk membantu melegakan pernafasannya:

1. Bimbing si kecil bernafas dengan mulutnya

Apabila si kecil anda sudah cukup tua, anda boleh memintanya bernafas melalui mulutnya. Sekiranya perlu, berikan contoh. Teknik pernafasan ini dapat melegakan sesak nafas si kecil, dan membantunya bernafas dengan lebih dalam dan lebih berkesan.

2. Kedudukan Si kecil duduk dengan sedikit selekoh

Posisi ini dapat membantu anak kecil anda bernafas dengan lebih mudah, dan juga menjadikan badannya lebih santai.

3. Lmenanggalkan pakaian

Longgarkan pakaian anak kecil anda dengan membuka bajunya, terutamanya di leher dan dada. Sekiranya perlu, ubah pakaian yang lebih longgar. Di samping itu, adalah penting untuk menjauhkan si kecil dari asap rokok agar sesak tidak bertambah buruk.

4. Sapukan balsem

Selain kaedah di atas, anda juga boleh menggunakan balsem ke dada, punggung, dan leher si kecil untuk melegakan pernafasannya dan membuatnya lebih selesa. Untuk bayi dan kanak-kanak, anda harus memilih balsem dengan bahan semula jadi.

Salah satunya adalah balsem dengan bahan asas kayu putih dan ekstrak chamomile. Bahan ini dipercayai dapat membantu melegakan masalah pernafasan si kecil yang disebabkan oleh kesesakan hidung.

Bunyi nafas dan sesak nafas pada si kecil tidak boleh dipandang ringan. Ibu perlu mengetahui sebab dan gejala untuk mengenali keadaan berbahaya. Sekiranya si kecil mengalami sesak nafas, lakukan langkah rawatan awal di atas dan segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.