Keluarga

Fakta Penting Mengenai Kehamilan Gemeli atau Kembar

Gemeli adalah istilah perubatan untuk kehamilan kembar atau lebih dari satu janin. Bilangan janin yang mengandung dapat dua, tiga, bahkan empat janin sekaligus atau lebih. Supaya anda lebih selesa dan selamat menjalani kehamilan kembar, ayuh, ketahui fakta penting mengenai kehamilan gemeli berikut.

Kehamilan kembar atau kembar terbahagi kepada 2 jenis, iaitu kembar yang sama dan tidak serupa. Kembar yang sama berlaku apabila 1 telur disenyawakan oleh 1 sel sperma, kemudian telur yang disenyawakan membelah dan membentuk 2 embrio atau janin masa depan.

Sementara itu, kembar tidak serupa berlaku apabila 2 telur disenyawakan oleh 2 sel sperma pada masa yang sama, menghasilkan 2 embrio.

Pelbagai Fakta Mengenai Kehamilan Gemeli

Sekiranya anda dan pasangan anda mengharapkan atau mengharapkan anak kembar, ada baiknya anda mengetahui fakta berikut mengenai kehamilan yang indah ini:

1. Memerlukan lebih banyak kalori

Sekiranya mengandungi lebih daripada satu janin, wanita hamil memerlukan pengambilan kalori yang lebih besar, iaitu sekitar 2,700 kalori sehari. Di samping itu, wanita hamil dengan kembar juga memerlukan lebih banyak nutrien seperti protein, karbohidrat, mineral, dan vitamin, termasuk asid folik, untuk menyokong pertumbuhan janin.

2. Lebih biasa pada wanita berusia lebih dari 30 tahun

Wanita berusia lebih dari 35-40 tahun mempunyai peluang lebih tinggi untuk melepaskan 2 atau lebih telur semasa ovulasi. Oleh itu, kemungkinan mengandung anak kembar lebih besar daripada wanita pada usia yang lebih muda.

3. Buruh kerap berlaku lebih awal

Proses persalinan pada kehamilan gemeli biasanya berlaku ketika usia kehamilan memasuki usia 36 atau 37 minggu, bahkan boleh lebih awal dari itu.

Keadaan ini tentunya boleh mempengaruhi keadaan anak kembar. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk memeriksa keadaan rahim dengan lebih kerap sekiranya anda menjalani kehamilan yang manis.

4. Risiko komplikasi kehamilan lebih tinggi

Berbanding dengan ibu yang mengandung satu janin, ibu yang mengandung kembar mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami komplikasi kehamilan, seperti diabetes kehamilan, anemia, hipertensi, dan preeklamsia.

Tidak hanya memberi kesan kepada wanita hamil, kehamilan gemi juga boleh memberi kesan pada janin. Bayi yang dilahirkan dengan kembar diketahui lebih berisiko dilahirkan dengan berat badan yang rendah.

5. Gejala sakit pagi berasa lebih teruk

Sakit pagi yang sering dialami oleh wanita hamil disebabkan oleh peningkatan hormon kehamilan. Kembar di rahim boleh menjadikan gejala ini lebih parah daripada kehamilan tunggal, kerana tahap hormon kehamilan yang lebih tinggi.

6. Menambah berat badan lebih banyak

Pertumbuhan berat badan wanita hamil pada kehamilan umumnya lebih besar, kerana terdapat lebih dari satu janin. Selain itu, plasenta dan cecair amniotik juga lebih banyak.

Purata kenaikan berat badan pada kehamilan singleton adalah 11 kg, sementara ibu yang mengandung anak kembar boleh menambah berat badan hingga 15-16 kg.

7. Risiko berlakunya sindrom transfusi kembar-ke-kembar

Komplikasi lain yang boleh berlaku pada kehamilan gemeli adalah: sindrom transfusi kembar ke kembar (TTS). Keadaan ini berlaku apabila terdapat ketidakseimbangan aliran darah dari plasenta ke janin, sehingga satu janin menerima lebih banyak darah dan nutrien daripada yang lain.

Kehamilan kembar atau kembar sememangnya lebih berisiko daripada kehamilan normal dengan 1 janin. Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh menjalani kehamilan yang sihat dan selamat.

Perkara yang perlu anda selalu ingat semasa anda mengandung anak kembar adalah memeriksa keadaan kehamilan anda secara berkala kepada doktor. Oleh itu, doktor sentiasa dapat memantau keadaan janin dan mengesan lebih awal jika ada masalah pada kehamilan, sehingga rawatan dapat dilakukan dengan segera.