Keluarga

Penjagaan Payudara Yang Betul Selepas Menyapih

Payudara bengkak dan rasa tidak selesa sering dirasakan setelah menyapih. Namun, anda tidak perlu risau, kerana ada cara untuk merawat payudara yang boleh anda cuba mengatasinya.

Menyapih adalah proses menghentikan penyusuan dari payudara ke anak. Proses ini secara amnya boleh memberi kesan pada perubahan bentuk payudara, seperti payudara kelihatan kendur atau tidak simetri.

Selain itu, proses menyapih juga harus dilakukan secara perlahan dan sedikit demi sedikit. Dikhuatiri penyapihan secara tiba-tiba boleh menyebabkan masalah payudara, seperti pembengkakan atau keradangan pada payudara.

Oleh itu, penjagaan payudara yang betul diperlukan setelah menyapih untuk mengurangkan risiko masalah kesihatan payudara.

Cara merawat payudara selepas menyapih

Semasa proses menyapih, anda perlu melakukan penjagaan payudara dengan baik dan betul untuk mencegah atau mengatasi ketidakselesaan payudara. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat payudara selepas menyapih yang boleh anda lakukan:

1. Mengepam susu ibu dengan kerap

Sekiranya payudara terasa kenyang dan menyebabkan rasa tidak selesa, anda boleh mengepam susu sehingga payudara terasa kosong. Kaedah ini dapat mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang muncul.

2. Mengurut payudara

Sekiranya payudara anda terasa sakit, anda boleh mengurut payudara anda dengan lembut sambil sesekali memeriksa untuk melihat apakah masih ada susu yang keluar. Ini dapat mengurangkan sakit payudara dan menjadikan payudara anda lebih selesa.

3. Beri kompres sejuk ke payudara

Kompres sejuk juga dapat digunakan untuk mengurangkan bengkak dan sakit pada payudara. Ibu boleh memampatkan payudara menggunakan ketulan ais yang dibalut dengan kain atau kain bersih yang telah direndam dalam air sejuk.

4. Pakai coli yang selesa

Untuk menjadikan payudara terasa lebih selesa, gunakan coli dengan ukuran yang tepat. Sekiranya perlu, anda boleh memakai coli khas atau coli sokongan supaya payudara berasa lebih selesa semasa melakukan aktiviti semasa menyapih.

5. Mengambil dadah

Sekiranya sakit payudara sangat mengganggu, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti paracetamol atau ibuprofen. Namun, untuk lebih selamat, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat tersebut.

Sekiranya masalah payudara selepas menyapih yang anda rasa tidak mereda, segera berjumpa doktor. Ini dilakukan supaya anda mengelakkan pelbagai komplikasi serius, terutamanya jika aduan yang anda alami disertai oleh demam dan kesakitan yang teruk.