Kehidupan yang sihat

Tahap Lemak Darah Boleh Diturunkan Tanpa Dadah

Lemak darah atau juga disebut lipid mempunyai peranan positif dalam tubuh. Lemak darah yang memenuhi protein membentuk lipoprotein atau kolesterol yang penting untuk sel tubuh menghasilkan tenaga. Tetapi tahap lemak darah terlalu tinggi,boleh mencetuskan penyakit-penyakitpasti.

Lipoprotein sendiri secara amnya dapat dikenal pasti menjadi dua jenis, iaitu kolesterol baik (kolesterol baik).ketumpatan tinggi/ HDL) yang berguna untuk mencegah penyumbatan arteri dan kolesterol jahat (ketumpatan rendah/ LDL) yang boleh meningkatkan risiko strok atau serangan jantung. Tahap kolesterol normal ialah 200 mg / dL.

Faktor Risiko untuk Tahap Lemak Darah Tinggi

Tahap lemak darah tinggi lebih berisiko bagi orang yang mempunyai faktor berikut:

 • Makan terlalu banyak makanan tinggi lemak.
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu secara berkala, seperti steroid, ubat tekanan darah tinggi dan pil kawalan kelahiran.
 • Keadaan kesihatan keturunan.
 • Mengalami penyakit buah pinggang, sakit hati, diabetes, hipotiroidisme dan tekanan yang berpanjangan.
 • Tabiat minum alkohol.

Tahap lemak dalam darah perlu dipertimbangkan, sehingga kadar kolesterol tinggi dapat dikesan dan dirawat lebih awal. Ini kerana tahap kolesterol tinggi dalam darah tidak selalu disertai dengan gejala khas.

Pencegahan Scara semula jadi

Sebagai langkah berjaga-jaga, terdapat banyak cara yang boleh diambil agar kadar lemak darah dalam tubuh tidak terus melambung sehingga menjadi sumber bahaya, misalnya:

 • Sentiasa mengambil makanan protein tanpa lemak, salah satunya makan daging tanpa lemak atau membersihkan lemak sebelum diproses. Di samping itu, anda juga boleh mengganti daging merah dengan ikan, seperti salmon atau ikan tenggiri.
 • Hadkan pengambilan makanan goreng. Lebih baik jika makanan direbus atau dikukus.
 • Keluarkan kulit dari ayam sebelum memprosesnya.
 • Semasa makan telur, anda harus mengelakkan memasukkan kuning telur.
 • Pilih susu rendah lemak, ais krim, keju, dan yogurt.
 • Pengambilan sayur-sayuran dan buah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan serat.
 • Elakkan mengambil lebihan gula dan makanan yang diproses, seperti makanan yang terbuat dari tepung gandum.
 • Elakkan minum minuman beralkohol. Minuman ini tinggi kalori dan gula yang dapat meningkatkan kadar trigliserida.

Selain menurunkan kadar gula darah dan tekanan darah, olahraga teratur juga berperanan dalam meningkatkan kadar kolesterol baik dan menurunkan kadar trigliserida. Anda boleh memilih dari beberapa jenis senaman, seperti berjalan kaki, berenang, atau berbasikal. Cuba bersenam secara teratur sekurang-kurangnya 30 minit 4-5 kali seminggu. Sekiranya masa anda terhad, lakukan 10 minit senaman lebih dari 5 kali setiap minggu.

Pelbagai cara di atas boleh anda lakukan sebagai usaha semula jadi untuk menguruskan tahap lemak darah. Selain itu, terdapat ubat penurun lipid darah yang biasanya diberikan kepada mereka yang berisiko tinggi menghidap penyakit jantung. Walaupun begitu, penggunaan ubat-ubatan tanpa disertai dengan perubahan gaya hidup yang lebih sihat tetap tidak akan membawa faedah maksimum.

Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda untuk mendapatkan ubat dan cadangan perubahan gaya hidup yang diperlukan untuk mengawal kadar lemak dalam darah.