Keluarga

Sekiranya Bayi Baru Lahir Kering di Matahari Setiap Hari?

Mengeringkan bayi pada waktu pagi telah menjadi tradisi yang dilakukan oleh ibu bapa di Indonesia. Biasanya bayi yang baru lahir akan dikeringkan di bawah sinar matahari langsung tanpa memakai pakaian. Persoalannya, adakah bayi yang baru lahir perlu dikeringkan di bawah sinar matahari setiap hari?

Sebilangan ibu bapa berpendapat bahawa mengeringkan bayi setiap hari, terutama bayi baru lahir adalah kewajipan. Salah satu sebabnya adalah kerana mereka percaya bahawa tabiat ini dapat membantu mencegah penyakit kuning.

Bayi yang baru lahir tidak perlu dikeringkan di bawah sinar matahari setiap hari

Sebenarnya, menjemur bayi tidak ada kaitan dengan menurunkan risiko bayi baru lahir kuning, Bun. Walau bagaimanapun, cadangan untuk mengeringkan bayi pada waktu pagi masih ada, kerana sinar matahari sebelum pukul 10:00 mengandungi sinar ultraviolet atau UV, yang apabila diserap oleh kulit akan menghasilkan vitamin D.

Vitamin D memainkan peranan yang sangat penting dalam kesihatan bayi, membantu tubuh menggunakan kalsium untuk membina dan mengekalkan tulang dan gigi yang kuat. Selain itu, vitamin ini juga menjaga kesihatan otot bayi dan membina sistem imun yang kuat.

Sekiranya terdapat kekurangan vitamin D, bayi akan berisiko mengalami gangguan pertumbuhan tulang atau riket. Beberapa kajian juga menemui kaitan antara kekurangan vitamin D pada masa bayi dan peningkatan kejadian eksim atau alergi.

Oleh kerana tubuh manusia tidak dapat menghasilkan vitamin D sendiri dan susu ibu sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan vitamin D bayi, cahaya matahari pagi adalah penyelesaian praktikal dan murah bagi bayi untuk mendapatkan vitamin D.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna si kecil anda mesti dikeringkan di bawah sinar matahari setiap hari, Bun. Terlalu banyak pendedahan UV juga dapat meningkatkan risiko kerosakan kulit dan juga barah kulit di kemudian hari. Selain itu, Ibu juga masih harus memperhatikan cara berjemur yang selamat untuk Si Kecil.

Cara Berjemur Selamat untuk Bayi Baru Lahir

Seperti disebutkan di atas, waktu berjemur yang ideal adalah sebelum pukul 10:00. Namun, jika anda tidak mempunyai masa untuk mengeringkan si kecil pada masa ini, anda dinasihatkan untuk menunggu sehingga jam 16.00. Pada masa itu, tahap sinar UV matahari lebih rendah, jadi tidak ada lagi risiko menyebabkan kerosakan kulit.

Jangka masa pengeringan bayi dibezakan bergantung pada warna kulitnya. Bayi putih disyorkan untuk dikeringkan selama 30 minit seminggu, sementara bayi dengan kulit sederhana atau gelap disarankan dikeringkan selama 3-5 jam seminggu.

Ingat, Bun, tempoh ini adalah jumlah masa bayi dikeringkan di bawah sinar matahari dalam 1 minggu. Jadi, itu tidak bermaksud bahawa setiap pagi anda mesti mengeringkan si kecil.

Selain itu, kerana kulit bayi yang baru lahir sangat sensitif, bayi tidak boleh terkena cahaya matahari langsung, apalagi telanjang. Beberapa peraturan yang mesti dipatuhi ketika mengeringkan Little One termasuk:

  • Keringkannya dengan pakaian.
  • Gunakan pelindung matahari SPF 15 hanya di kawasan yang terdedah.
  • Jangan keringkan terlalu lama.
  • Pastikan si kecil anda memakai topi atau penutup kepala.

Berdasarkan maklumat di atas, pengeringan bayi tidak dilarang. Selagi ia dilakukan dengan teliti dan menerapkan peraturan, pendedahan cahaya matahari tidak akan membahayakan dan membakar kulit bayi.

Sekiranya keluarga ibu atau ayah anda mempunyai sejarah barah kulit atau anda masih ragu-ragu mengenai apakah si kecil anda perlu dikeringkan di bawah sinar matahari, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui keperluan pendedahan cahaya matahari untuk anak anda atau tidak. satu.