Kehidupan yang sihat

Petua Diet Sihat Melalui Makanan dan Bersenam

Ingin mendapatkan berat badan yang ideal sering menjadi alasan seseorang melakukan diet. Nah, ada beberapa petua diet selamat dan sihat yang boleh anda lakukan. Dengan cara ini, anda dapat mencapai berat badan ideal anda.

Mengurangkan bahagian makanan dan bahkan tidak makan sama sekali bukanlah cara yang selamat untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Sekiranya anda melakukan ini, bukan berat badan yang ideal yang anda dapat, tetapi risiko pelbagai masalah kesihatan.

Perlu diingat bahawa diet yang sihat adalah makanan yang dapat meningkatkan kesihatan tubuh. Oleh itu, jika anda ingin menurunkan berat badan, ada baiknya anda memperhatikan makanan yang anda makan.

Selain itu, anda juga perlu menyertainya dengan melakukan senaman secara berkala. Oleh itu, beberapa petua diet berikut yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan berat badan yang ideal dan tentunya badan yang sihat.

Tip Diet 1: Makanan untuk Diet yang Sihat

Agar organ berfungsi dengan baik, tubuh memerlukan pelbagai nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, serat, dan vitamin dan mineral. Untuk mendapatkan pelbagai nutrien ini, anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang, kerana banyak bahan makanan berkhasiat murah dan senang diperoleh.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk ramuan makanan berdasarkan jenis pemakanan:

1. Karbohidrat

Terdapat beberapa sumber karbohidrat yang baik untuk tubuh, termasuk:

 • Biji-bijian, seperti quinoa
 • Gandum
 • Sayur-sayuran, seperti jagung, kentang, dan ubi jalar
 • Buah-buahan, seperti buah naga, pisang dan epal
 • Kekacang, seperti kacang ginjal

Memilih karbohidrat yang betul dapat membantu tubuh anda mencerna makanan dengan lebih perlahan, jadi anda akan merasa kenyang lebih lama. Serta gandum diketahui mengandungi vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh.

Bukan hanya itu, memilih jenis karbohidrat yang tepat juga dapat membantu tubuh dalam menjaga tahap gula dalam keadaan seimbang.

2. Protein

Susu dan produknya yang diproses, termasuk yogurt, merupakan sumber protein yang baik untuk dimakan semasa menjalani diet. Ini kerana yogurt mempunyai nutrien penting, seperti kalsium, serta kandungan yang dapat meningkatkan proses pembakaran lemak dan menghalang pengumpulan lemak.

Semasa menjalani program diet, anda boleh mengambil yogurt dengan kandungan gula rendah dan rendah lemak.

Selain yogurt, telur juga dapat membuat anda kenyang lebih lama kerana tinggi protein. Anda boleh menjadikan telur sebagai sebahagian daripada menu sarapan sehingga anda dapat merasa kenyang lebih lama hingga waktu makan tengah hari.

Sumber protein lain yang tidak kurang pentingnya termasuk:

 • Makanan Laut (makanan laut)
 • Daging tanpa lemak
 • Kacang

Lain daripada itu, oatmeal Ia juga diketahui dapat menurunkan berat badan kerana mengandung protein dan serat yang tinggi. Anda juga boleh menjadikannya salah satu menu sarapan dan mencampurkannya dengan yogurt tanpa gula atau buah.

3. Lemak

Lemak tak jenuh adalah jenis lemak yang baik untuk menambah makanan sihat anda. Jenis lemak ini boleh menjadi sumber asid lemak dan kalori yang diperlukan oleh badan ketika bersenam. Bukan hanya itu, lemak tak jenuh juga dapat melegakan keradangan.

Beberapa sumber lemak tak jenuh yang boleh anda makan termasuk:

 • Alpukat
 • Kacang
 • Bijirin
 • Zaitun
 • Minyak zaitun.

Selain itu, minum air secukupnya kerana dapat mengekalkan fungsi sistem pencernaan anda. Minum air juga dapat membantu metabolisme badan berjalan dengan baik dan membakar lebih banyak kalori.

Tip Diet 2: Seimbangkan diet yang sihat dengan senaman

Setelah memperhatikan apa yang anda konsumsi, jangan lupa untuk menyertainya dengan latihan biasa. Dengan bertambahnya usia, kemampuan otot pencernaan dapat menurun. Metabolisme badan akan menjadi lebih perlahan, sehingga dapat menyebabkan perut buncit.

Bersenam secara teratur dapat membakar kalori dan menguatkan otot yang lemah, menjaga kecergasan fizikal, dan mengurangkan risiko pelbagai jenis penyakit. Bukan hanya itu, melakukannya secara teratur juga dapat meningkatkan keseimbangan, menguatkan tulang, melindungi sendi, dan mencegah demensia pikun.

Berikut adalah beberapa pilihan senaman ringan yang boleh anda lakukan semasa menjalani program diet:

1. Berjalan

Berjalan menjadikan tulang lebih kuat, menjaga tekanan darah stabil, menjaga kadar kolesterol dalam badan, meningkatkan mood, dan meningkatkan ingatan. Berjalan kaki juga menjauhkan anda dari risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung.

2. Berjoging

Berjoging adalah senaman yang sangat baik untuk menurunkan berat badan. Jenis senaman ini dapat membakar banyak kalori, menekan selera makan, dan membakar lemak dalam badan dengan cepat, terutama di perut.

3. Berenang

Selain berjoging dan berjalan kaki, berenang juga memberikan banyak manfaat untuk badan. Selain dapat menurunkan berat badan, berenang terkenal dapat meredakan sakit sendi, memperbaiki mood, dan mengawal tekanan.

4. Angkat berat

Mengangkat berat adalah contoh latihan yang boleh anda lakukan untuk membantu badan anda menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, mengangkat berat harus disesuaikan dengan had kemampuan dan keadaan badan dan jangan terlalu memaksakan diri.

Sebenarnya, jenis senaman ini menjadikan otot kuat dan membantu membakar kalori. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu.

Apa sahaja pilihan sukan, ada baiknya anda melakukan sukan mengikut hobi dan minat anda. Selain membakar kalori dan baik untuk tubuh, senaman yang dilakukan mengikut hobi pastinya akan menjadikan mood anda lebih baik.

Tip Diet 3: Terapkan Gaya Hidup Sihat

Selain mengambil makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur, penting bagi anda untuk selalu mengamalkan gaya hidup sihat. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan, termasuk:

 • Hadkan pengambilan minuman beralkohol
 • Berhenti merokok
 • Cukup tidur
 • Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan atau hanya ingin bugar, awasi diet anda, bersenam secara teratur, dan ubah gaya hidup yang lebih sihat.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu yang membatasi pengambilan makanan atau pergerakan dan aktiviti anda, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan petua mengenai diet sihat yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.