Kesihatan

Langkah Yang Betul untuk Menyembuhkan Tangan Yang Patah

Mengendalikan patah tulang yang dilakukan dengan betul akan membantu proses pemulihan dan mencegah komplikasi. Oleh itu, ayuh Ketahui beberapa langkah pertolongan cemas untuk patah tangan dan cara menyembuhkannya melalui penjelasan di bawah.

Patah tangan boleh berlaku di mana-mana tulang di tangan, termasuk tulang kecil di buku jari, hingga tulang panjang di tangan. Keretakan tangan boleh disebabkan oleh hentaman atau pukulan keras pada tangan. Contohnya, kerana jatuh dari ketinggian, kemalangan jalan raya, atau kecederaan semasa sukan.

Pertolongan Cemas untuk Patah Tangan

Sekiranya anda atau orang lain di sekitar anda patah tangan, terdapat beberapa langkah pertolongan cemas yang boleh anda lakukan, termasuk:

  • Sekiranya terdapat luka terbuka, hentikan pendarahan dengan menekan luka dengan kain bersih atau kain kasa.
  • Jangan cuba meluruskan kawasan tangan yang disyaki patah dan hadkan pergerakan sebanyak mungkin.
  • Sekiranya boleh, tanggalkan perhiasan atau aksesori yang ada di tangan, seperti gelang atau cincin. Ini kerana tangan yang patah boleh menyebabkan pembengkakan, yang menyukarkannya untuk menanggalkan barang kemas kemudian.
  • Kompres kawasan tangan yang disyaki patah dengan menggunakan ketulan ais yang telah dibalut dengan kain. Ini dapat melegakan kesakitan dan bengkak.
  • Sekiranya rasa sakit itu teruk, ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol boleh diambil, mengikut arahan penggunaan pada label pakej.

Semasa melakukan langkah awal di atas, dapatkan bantuan perubatan sebanyak mungkin atau segera pergi ke bilik kecemasan terdekat, untuk mendapatkan bantuan lebih lanjut.

Prosedur Rawatan Patah Tangan

Ketika mengalami patah tangan, terdapat dua prosedur rawatan yang boleh dipilih, iaitu prosedur bukan pembedahan dan prosedur pembedahan. Pilihannya bergantung pada lokasi patah tulang dan keparahan patah tangan yang dialami oleh pesakit. Berikut ini menerangkan lebih lanjut mengenai dua prosedur:

Prosedur bukan pembedahan

Sekiranya patah tangan dianggap kecil, doktor biasanya akan berusaha mengembalikan tulang ke kedudukan semula, melalui prosedur yang disebut pengurangan tertutup. Prosedur pengurangan tertutup ini biasanya diikuti dengan imobilisasi menggunakan cor atau splint.

Biasanya cor atau splint ini akan digunakan selama 3-6 minggu. Doktor akan memeriksa keadaan tulang secara berkala sehingga dianggap pulih. Untuk mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan, doktor anda mungkin menetapkan beberapa jenis ubat. Ambil ubat ini dan lakukan kawalan mengikut nasihat doktor.

Prosedur pembedahan

Pemilihan prosedur pembedahan untuk patah tangan akan dilakukan, jika patah tangan disertai dengan luka terbuka dan juga merosakkan struktur lain atau tisu sekitarnya, seperti otot, tendon, ligamen, saraf, atau saluran darah.

Prosedur pembedahan dilakukan untuk mengembalikan kedudukan tulang tangan yang patah agar sejajar dan kembali ke kedudukan normalnya. Biasanya prosedur ini akan melibatkan peranti, seperti pena atau implan logam khas, serta plat, batang, atau skru (pinggan dan skru).

Semasa tempoh pemulihan, fisioterapi mungkin diperlukan untuk mengembalikan fungsi tangan menjadi normal.

Tulang patah boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, jika mungkin lakukan pertolongan cemas, seperti yang dijelaskan di atas, dan segera berjumpa doktor ortopedik untuk mencegah komplikasi dan kecacatan tulang yang kekal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found