Kesihatan

5 Kegunaan Terapi Hormonal yang Perlu Anda Tahu

Terapi hormon adalah kaedah rawatan yang digunakan untuk merawat keadaan perubatan yang berkaitan dengan gangguan hormon, mulai dari meredakan gejala menopaus hingga meningkatkan kesuburan.

Tubuh manusia terdiri daripada pelbagai hormon, seperti estrogen, progesteron, testosteron, kortisol, hormon pertumbuhan, hormon tiroid, dan luteinizing hormon (LH). Terapi hormon biasanya digunakan untuk mengekalkan keseimbangan hormon dan membantu mengatasi penyakit akibat gangguan hormon dalam badan.

Pelbagai Kegunaan Terapi Hormonal

Beberapa kegunaan terapi hormon yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Meringankan gejala menopaus

Ketika memasuki menopaus, hormon estrogen dan progesteron dalam tubuh wanita akan menurun, sehingga timbulnya pelbagai gejala, seperti merasa panas atau menyekat.kilat panas), kekeringan faraj, dan penurunan dorongan seks.

Untuk mengurangkan rasa tidak selesa, terapi hormon boleh menjadi pilihan. Jenis terapi hormon yang boleh digunakan adalah terapi estrogen dan terapi kombinasi (gabungan estrogen dan progesteron).

2. Mengatasi gangguan kesuburan (kemandulan)

Terapi hormon juga boleh digunakan untuk mengatasi masalah kesuburan. Gangguan kesuburan biasanya berlaku apabila badan tidak menghasilkan hormon luteinizing (LH) dan hormon perangsang folikel (FSH) mencukupi untuk menjalankan proses ovulasi.

Biasanya, terapi hormon yang diberikan akan merangsang pertumbuhan dan perkembangan telur. Hormon ini boleh diberikan dalam bentuk pil atau suntikan.

3. Merawat gangguan pertumbuhan pada kanak-kanak

Gangguan pertumbuhan boleh berlaku kerana kekurangan hormon pertumbuhan badan anak.hormon pertumbuhan manusia). Tahap rendah hormon ini boleh disebabkan oleh keadaan atau penyakit perubatan tertentu, seperti berat lahir rendah, sindrom Turner, atau sindrom Prader-Willi.

Terapi hormon boleh digunakan untuk merawat gangguan pertumbuhan yang disebabkan oleh kekurangan hormon pertumbuhan, misalnya terapi hormon HGH sintetik untuk meningkatkan hormon pertumbuhan.

4. Mengawal kadar gula dalam darah

Insulin adalah hormon yang digunakan untuk menukar gula menjadi tenaga. Namun, jika pengeluaran insulin di dalam badan tidak mencukupi atau tubuh tidak dapat menggunakan insulin dengan betul, kadar gula dalam darah akan meningkat. Keadaan ini berlaku pada orang yang menghidap diabetes, dan terapi hormon mungkin merupakan pilihan rawatan.

Pada penderita diabetes jenis 1, terapi hormon ini dilakukan seumur hidup kerana tubuh tidak dapat menghasilkan hormon insulin dalam jumlah yang mencukupi. Walaupun pada pesakit diabetes jenis 2, terapi hormon tidak selalu diperlukan dan sering digabungkan dengan rawatan lain, seperti ubat antidiabetik dan diet khas.

5. Merawat barah

Terapi hormon boleh menjadi pilihan untuk rawatan barah. Beberapa jenis barah yang dapat dirawat dengan terapi hormon adalah barah prostat, barah payudara, barah rahim, dan barah ovari.

Terapi hormon pada jenis kanser ini digunakan untuk menyekat kelenjar endokrin daripada menghasilkan hormon yang mempengaruhi pertumbuhan sel barah.

Walaupun mempunyai banyak kegunaan, terapi hormon tidak boleh digunakan secara sembarangan. Pengawasan yang ketat diperlukan dari doktor untuk menilai tindak balas tubuh pesakit terhadap hormon yang diberikan dan menyedari kemunculan kesan sampingan akibat terapi ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found