Kesihatan

Adakah Biopsi Berbahaya?

Hsehingga sekarang,Biopsi adalah satu-satunya ujian yang dapat mendiagnosis kanser secara pasti. Tetapi, kerana biopsi sering dilakukanpertimbangkanberbahaya dan katanyaboleh menyebarkan sel-cell barah, sebilangan orang enggan melakukannya. Adakah benar bahawa biopsi berbahaya?

Biopsi adalah prosedur mengambil sekeping tisu kecil dari tubuh pesakit untuk diperiksa menggunakan mikroskop. Melalui biopsi, doktor dapat mengetahui sama ada seseorang itu menghidap barah atau tidak, dan adakah benjolan itu adalah tumor malignan (barah) atau tumor jinak.

Pemeriksaan dan penyelidikan fizikal, seperti CT-scan atau sinar-X, memang dapat meramalkan kehadiran barah, tetapi hanya biopsi yang dapat mengesahkan diagnosis kanser dan menunjukkan jenis sel barah dan tahapnya. Setelah jenis tumor diketahui, doktor baru dapat menentukan rawatan yang akan diberikan.

Keberkesanan Biopsi

Dalam satu kajian, didapati bahawa biopsi mempunyai ketepatan 90% untuk mendiagnosis kanser. Hasil biopsi akan sangat membantu doktor dalam merancang rawatan mengikut jenis dan peringkat barah pesakit. Hasil biopsi dapat menentukan sama ada pesakit perlu menjalani pembedahan, kemoterapi, radioterapi, atau tidak menjalani rawatan.

Kajian lain menunjukkan bahawa penghidap barah yang menjalani biopsi mempunyai tahap keberhasilan rawatan yang lebih tinggi. Ini mungkin kerana biopsi memainkan peranan penting dalam membantu doktor menentukan jenis rawatan yang sesuai, sehingga kadar kejayaan rawatan juga lebih besar.

Beberapa Jenis Biopsi Selalunya dilakukan

Biopsi boleh dilakukan dengan atau tanpa bantuan alat pemeriksaan lain, seperti CT-scan, MRI, dan ultrasound. Beberapa jenis biopsi yang paling biasa adalah:

  • Biopsi menggunakan jarum, sama ada jarum kecil (biopsi aspirasi jarum halusdan jarum yang lebih besar (biopsi jarum teras).
  • Biopsi pembedahan, sekiranya kedudukan tumor sukar dicapai dengan jarum.
  • Biopsi endoskopi, di mana doktor memasukkan tiub kecil dengan kamera untuk melihat bahagian dalam organ tubuh dan mengambil sampel tisu, misalnya dari usus atau dari saluran kencing.
  • Biopsi dengan mengikis tisu dari permukaan kulit.

Risiko Am Biopsi

Apa-apa prosedur perubatan yang mencederakan tisu membawa risiko jangkitan dan pendarahan. Berdasarkan hasil kajian yang memantau 1025 prosedur biopsi, hanya 79 kes yang mengalami kesan sampingan ini. Artinya, risiko kesan sampingan dari biopsi hanya sekitar 7 peratus.

Risiko kesan sampingan dari biopsi bergantung kepada keparahan barah dan jenis biopsi. Pada peringkat lanjut kanser yang mengalami komplikasi, biopsi mempunyai risiko yang lebih tinggi. Prosedur biopsi yang lebih agresif, seperti biopsi pembedahan, tentunya juga mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada biopsi jarum.

Biopsi dan Penyebaran Sel Kanser

Ramai orang juga berpendapat bahawa biopsi dapat membuat sel-sel barah merebak, sehingga keadaan pesakit akan menjadi lebih buruk setelah biopsi. Beberapa kajian menunjukkan penyebaran sel-sel barah ke kawasan di sekitar luka tusukan jarum biopsi atau ke bahagian tubuh yang lain, tetapi tidak diketahui dengan pasti apakah sel-sel barah ini kemudian akan berkembang dan menyebabkan barah di lokasi baru.

Kemungkinan biopsi menyebarkan sel barah dikatakan sangat rendah dan dapat diminimumkan dengan cara tertentu, misalnya tidak menggunakan jarum biopsi yang sama untuk beberapa tempat barah.

Biopsi mempunyai risiko, termasuk menyebabkan kesakitan dan kesemutan di lokasi biopsi. Walau bagaimanapun, faedah biopsi masih jauh melebihi risiko, jadi biopsi tetap menjadi salah satu prosedur terpenting dalam rawatan barah.

Sekiranya anda masih bimbang, tanyakan maklumat lebih lanjut kepada doktor anda, dan jika selepas biopsi anda mengalami demam, sakit teruk, atau pendarahan di kawasan biopsi, segera berjumpa doktor.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur