Keluarga

Kenali cara mengandung bayi baru lahir

Tidak sedikit ibu bapa yang takut dan tidak tahu bagaimana cara menjaga bayi yang baru lahir dengan betul. Sebenarnya, memegang bayi yang baru lahir tidaklah sesukar yang dibayangkan. Mahu tahu bagaimana? Ayuh, lihat perbincangan berikut.

Tubuh bayi yang baru lahir kelihatan lemah dan rapuh, sehingga banyak ibu bapa merasa takut dan bimbang ketika memegangnya. Sebenarnya, mengandung bayi dapat memberikan pelbagai kebaikan, mulai dari mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan bayi dan menenangkan bayi ketika dia rewel.

Namun, ibu bapa perlu berhati-hati ketika menggendong bayi yang baru lahir, kerana dia masih tidak dapat menopang kepalanya dengan betul dan mahkotanya masih terdedah kepada kejutan atau kecederaan.

Oleh itu, adalah penting bagi setiap ibu bapa untuk memahami cara mengandung bayi yang betul.

Beberapa Cara Membawa Bayi yang Baru Lahir

Nah, ada beberapa cara untuk menggendong bayi yang boleh anda lakukan, termasuk:

Memegang bayi

Memeluk adalah cara yang paling biasa untuk mengandung bayi yang baru lahir. Langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah meletakkan satu lengan di bawah leher dan kepala si kecil, sementara tangan yang lain berada di punggung.

Angkat si kecil perlahan-lahan dan sesuaikan kedudukannya sehingga dia merasa selesa. Kepala dan leher bayi anda harus berada di bahagian dalam lengan atau di lipatan lengan semasa diambil. Seterusnya, anda boleh melakukan gerakan goyang perlahan.

Membawa dengan goyang sering digunakan sebagai posisi penyusuan. Selain itu, kedudukan ini juga bagus untuk bertemu muka dan berkomunikasi dengan anak kecil anda.

Memeluk bayi

Cara memeluk bayi dengan pelukan biasanya dilakukan setelah memberi makan untuk membuatnya bersendawa. Posisikan badan bayi anda selari dengan dada anda dan letakkan kepalanya di bahu anda.

Pastikan meletakkan satu tangan di antara kepala dan leher bayi anda, sementara tangan yang lain menyokong punggungnya. Memeluk si kecil dengan memeluk dapat membuatnya merasa tenang dan selesa, sehingga dia mudah tertidur.

Menyokong perutbayi

Memegang bayi dalam keadaan rawan biasanya dapat menenangkannya dengan cepat ketika dia rewel. Untuk melakukan ini, letakkan si kecil di perutnya di pelukan ibu. Pastikan kepala dan leher bayi anda menghadap siku dan menyokong kaki dengan tangannya.

Walau bagaimanapun, keselesaan cara membawa ini bergantung pada berapa lama lengan anda. Sekiranya anda mempunyai lengan pendek, anda boleh meletakkan si kecil di pangkuan anda dalam keadaan rawan. Jangan lupa menyokong kepala dan leher.

Untuk membawa si kecil anda, anda juga boleh menggunakan kain atau seluar moden yang mudah dicari. Menggunakan dua alat ini dapat membantu anda membawa anak kecil anda tanpa harus menyokongnya dengan tangan anda.

Selain itu, membawa dengan kain atau selempang moden juga dapat memudahkan ibu menyesuaikan kedudukan si kecil, termasuk ketika menyusu.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Semasa Membawa Bayi

Semasa membawa anak kecil anda, ibu dan bapa penyusuan bayi harus mengelakkan goyang atau menggerakkan badan mereka terlalu cepat. Ini kerana menggoncang badan si kecil secara berlebihan boleh menyebabkan pendarahan otak atau strok sindrom bayi yang digegarkan(SBS). Keadaan ini malah boleh menyebabkan kematian pada bayi.

SBS boleh berlaku sehingga kanak-kanak berumur 5 tahun. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya lebih berisiko untuk bayi baru lahir berusia 6-8 minggu. Oleh itu, jika anda ingin berbaring atau menggegarkan si kecil, anda harus melakukannya dengan perlahan.

Cara memegang bayi yang baru lahir adalah mustahak untuk diberi perhatian oleh setiap ibu bapa. Namun, jika anda mengandung bayi untuk pertama kalinya dan masih ragu-ragu untuk membawanya dengan kerap, anda boleh duduk sambil meletakkannya di pangkuan anda.

Ibu boleh mencuba beberapa cara untuk memegang bayi di atas untuk mendapatkan kedudukan yang paling selesa. Elakkan merasa ragu-ragu atau terlalu bimbang dalam memegang bayi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan tentang cara menjaga bayi atau bayi sering menangis dan penyebabnya tidak diketahui, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

Copyright pitorriroma.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found