Kehidupan yang sihat

5 Khasiat Bawang untuk Kesihatan

Mempunyai aroma khas menjadikan bawang sering digunakan sebagai pelengkap dan hidangan perasa. Walau bagaimanapun, keberkesanan bawang bukan hanya itu, kamu tahu. Bawang jenis ini juga mempunyai manfaat kesihatan yang luar biasa.

Sama seperti bawang dan bawang putih, bawang tumbuh di bawah tanah. Bawang dengan kulit coklat keemasan mengandungi pelbagai nutrien penting untuk tubuh, termasuk karbohidrat, serat, garam, gula, vitamin B6, vitamin C, asam folat, kalium, dan pelbagai antioksidan semula jadi.

Khasiat Bawang untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutriennya yang pelbagai, bawang mempunyai kelebihan yang tidak boleh anda lewatkan. Lima daripadanya adalah:

1. Melawan radikal bebas

Bawang mengandungi banyak antioksidan dan sebatian anti-radang. Ini penting untuk diinginkan, kerana antioksidan dapat mengatasi radikal bebas yang berlebihan yang dapat menyebabkan kerosakan pada sel yang sihat dan menyebabkan pelbagai penyakit. Antioksidan ini terdapat di lapisan luar bawang.

2. Sistem pencernaan yang sihat

Selain dapat menangkal radikal bebas, bawang juga dapat menyuburkan sistem pencernaan anda. Ini kerana bawang adalah sumber serat dan prebiotik yang baik untuk pergerakan usus yang lancar dan kesihatan usus secara keseluruhan.

Bawang ini juga mempunyai sifat antibakteria yang dapat menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya seperti B. bijirin dan S. aureus. Dengan memakan bawang, risiko anda mengalami gangguan pencernaan, seperti sembelit dan cirit-birit, akan berkurang.

3. Meningkatkan daya tahan

Kandungan antioksidan dan vitamin C dalam bawang juga mempunyai manfaat untuk meningkatkan daya tahan. Kedua-dua bahan ini dapat mengaktifkan dan menguatkan sel darah putih yang berperanan melindungi anda dari pelbagai virus dan bakteria, termasuk virus Corona.

4. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Makan bawang juga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah, terutama pada orang yang menghidap diabetes atau prediabetes.

Satu kajian menunjukkan bahawa orang dengan diabetes jenis 2 yang selalu makan bawang mentah, kira-kira 100 gram sehari, terbukti mengalami peningkatan kadar gula dalam darah.

5. Menurunkan risiko terkena barah

Kanser adalah penyakit yang sering membawa maut. Satu kajian menunjukkan bahawa memakan bawang secara teratur dapat mengurangi risiko mengalami beberapa jenis barah, seperti barah payudara, barah perut, dan barah usus besar.

Sebilangan faedah bawang di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut. Namun, dengan mengetahui potensinya, kini anda boleh memasukkan bawang lebih kerap ke dalam hidangan sihat anda.

Anda juga perlu tahu bahawa bawang akan lebih berkhasiat jika dimakan dalam bentuk mentah, walaupun ini boleh menyebabkan bau mulut dan bau badan.

Terlepas dari manfaatnya, bawang berpotensi menyebabkan gangguan pencernaan, seperti pedih ulu hati dan gas, pada orang yang menderita diabetes sindrom iritasi usus. Menyentuh bawang juga boleh menyebabkan reaksi kulit alergi pada beberapa orang, walaupun ini jarang terjadi.

Sekiranya anda mengalami aduan setelah memakan bawang atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah bawang untuk kesihatan anda, anda boleh berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found