Kesihatan

Jangkitan Kulit - Gejala, sebab dan rawatan

Jangkitan kulit adalah penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma, seperti bakteria, virus, kulat, atau parasit. Jangkitan kulit boleh menyebabkan pelbagai gejala, dari gatal hingga luka yang disertai dengan rasa sakit.

Kulit mempunyai pelbagai fungsi penting untuk badan. Salah satunya adalah melindungi bahagian dalam tubuh dari sinaran ultraviolet, kecederaan, dan jangkitan. Walaupun begitu, kulit juga boleh dijangkiti.

Secara amnya, jangkitan pada kulit lebih cenderung berlaku apabila keadaan kulit tidak baik, contohnya ketika kulit kering dan retak atau mengalami luka. Di samping itu, jangkitan pada kulit juga lebih sering terjadi pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, misalnya kerana penggunaan ubat kortikosteroid jangka panjang.

Punca dan Gejala Jangkitan Kulit

Jangkitan kulit disebabkan oleh bakteria, virus, kulat, atau parasit. Beberapa jenis jangkitan kulit berdasarkan penyebabnya adalah:

  • Jangkitan kulit bakteria, seperti bisul dan kusta
  • Jangkitan kulit virus, seperti cacar dan ketuat
  • Jangkitan kulit kulat, seperti tinea versicolor dan kurap
  • Jangkitan kulit yang disebabkan oleh parasit, seperti kudis (kudis) dan kutu kepala

Tanda dan gejala yang muncul pada jangkitan kulit bergantung pada jenisnya. Walau bagaimanapun, secara amnya, orang yang mengalami jangkitan kulit mengalami luka atau ruam pada kulit yang boleh disertai dengan gatal atau sakit.

Rawatan dan Pencegahan Jangkitan Kulit

Jangkitan kulit yang sedikit pada umumnya dapat diubati dengan ubat-ubatan bebas dan rawatan diri di rumah. Sekiranya aduan diklasifikasikan sebagai teruk, rawatan perlu dilakukan oleh doktor.

Jangkitan kulit dapat dicegah dengan cara mudah, seperti menjaga kebersihan kulit dan pakaian, menukar pakaian jika berpeluh, menjauhkan diri dari orang yang dijangkiti, dan tidak berkongsi barang peribadi dengan orang lain.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found