Kesihatan

Ketahui Apa Itu Terapi Ozon Di Sini

Terapi ozon adalah pilihan rawatan alternatif yang menggunakan ozon dengan tujuan untuk meningkatkan tahap oksigen dalam tubuh. Terapi ini telah digunakan selama lebih dari satu abad dan telah terbukti bahawa penggunaannya secara relatif hasil yang selamat, konsisten, dengan kesan sampingan yang minimum.

Ozon adalah gas tidak berwarna yang terdiri daripada 3 atom oksigen yang dipanggil O3. Ozon anda dapat merasakan udara segar yang biasanya muncul setelah hujan. Pada pertengahan abad kesembilan belas ketika pertama kali ditemukan, ozon dikenal sebagai molekul dalam bentuk gas yang tajam dan meletup.

Walaupun dianggap berbahaya, para penyelidik percaya bahawa ozon mempunyai kesan terapeutik. Kajian di makmal menunjukkan, ozon dapat menghambat pertumbuhan virus, bakteria, protozoa, dan jamur. Di samping itu, terapi ini dianggap dapat merangsang metabolisme oksigen dan mengaktifkan sistem imun.

Terdapat banyak kaedah untuk melakukan terapi ozon. Secara amnya, gas ozon masuk ke dalam badan secara langsung, iaitu melalui:

  • Intramuskular (suntikan ke otot)
  • Secara intravena (suntikan ke dalam urat)
  • Terus ke tisu badan yang memerlukan ozon.

Terapi Ozon untuk Rawatan Sakit Punggung Bawah

Suntikan gas ozon dianggap bermanfaat bagi orang yang mengalami sakit punggung bawah kerana saraf terjepit (HNP). Kesan ini berkaitan dengan kesan ozon yang mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang baik.

Satu kajian menunjukkan bahawa terapi ozon yang digabungkan dengan terapi fizikal berkesan dalam merawat sakit saraf pada pesakit hernia saraf tunjang. Kajian lain menunjukkan bahawa rawatan suntikan oksigen-ozon ditambah dengan suntikan kortikosteroid juga menunjukkan kesan menghilangkan rasa sakit yang baik dan hampir setara dengan kesan pengurangan kesakitan pada pesakit saraf terjepit yang menjalani pembedahan tulang belakang.

Terapi Ozon untuk Rawatan Tumor dan Kanser

Dalam kajian makmal, nampaknya terapi ozon dengan kepekatan tertentu dapat menghambat pertumbuhan sel barah paru-paru, barah payudara, dan tumor rahim. Kajian lain menunjukkan bahawa terapi ozon dapat meningkatkan kesan imun melawan sel-sel barah di dalam badan.

Walaupun terapi ozon dikatakan tidak dapat memanjangkan jangka hayat pesakit kemoterapi, pesakit kemoterapi yang menjalani terapi ozon cenderung mempunyai tindak balas yang lebih baik terhadap terapi dengan kesan sampingan kemoterapi yang lebih sedikit.

Terapi Ozon untuk Prawatan Luka Ddiabetes

Salah satu komplikasi yang sering berlaku pada pesakit kencing manis adalah luka yang sukar disembuhkan. Luka diabetes ini dari masa ke masa boleh menyebabkan bisul yang dijangkiti dan cepat mengembang.

Kabar baiknya, menurut sebuah penelitian, adalah bahwa terapi ozon dengan perawatan luka dan antibiotik pada penderita diabetes memberikan kesan terapeutik yang lebih baik dalam penyembuhan luka, jika dibandingkan dengan antibiotik saja. Kesan ini dianggap berkaitan dengan kemampuan terapi ozon untuk membantu menyampaikan oksigen ke tisu badan yang cedera, serta mengurangkan keradangan.

Terapi Ozon untuk Perubatan Pergigian

Jurnal perubatan menyatakan bahawa terapi ozon mempunyai manfaat besar dalam terapi tartar, memperbaiki rongga, rawatan penyakit gusi yang sering menyebabkan bau mulut, rawatan jangkitan gigi dalaman atau terapi endodontik.

Terapi ozon terbukti efektif dalam membasmi bakteria, virus, dan jamur yang terdapat di akar gigi yang dijangkiti. Terapi ozon juga dikatakan dapat membantu proses penyembuhan herpes perioral. Di samping itu, terapi ozon juga dikatakan sebagai rawatan untuk sakit gigi posterior rahang atas yang disebabkan oleh jangkitan dan sinusitis. Kekuatan disinfektan dalam terapi ozon dianggap lebih daripada penggunaan antibiotik.

Terapi Ozon untuk Rawatan SARS

Ozon dengan molekulnya yang kaya dengan tenaga dipercayai berperanan dalam rawatan SARS (penyakit pernafasan akut). Dalam kes-kes ini, ozon dapat dipraktikkan sebagai terapi tunggal, atau diterapkan secara realistik sebagai tambahan untuk rawatan standard. Dan dipercayai bahawa, tidak seperti antivirus yang ada sekarang, terapi ozon akan lebih berkesan untuk semua jenis dan subtipe virus yang menyebabkan SARS.

Harus diingat bahawa walaupun terapi ozon dianggap sebagai pilihan rawatan sampingan untuk penyakit serius, hingga kini penyelidikan dan ujian klinikal yang berkaitan dengan terapi ozon masih berlangsung dan tidak ada bukti perubatan yang cukup untuk menyokong penggunaan ozon sebagai terapi rawatan perubatan .

Sekiranya anda ingin mencuba terapi ozon ini, pastikan pengamal yang menjalankan terapi mempunyai reputasi dan lesen yang jelas. Sebabnya, terapi ozon bukan tanpa risiko, menggunakannya salah boleh mengakibatkan sel darah merah merosakkan. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sebelum membuat keputusan untuk menjalani terapi ozon. Pertimbangkan faedah dan risiko, dan bincangkan dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan lain untuk keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found