Kesihatan

Pelbagai Kemungkinan Penyebab Kecederaan Tulang Belakang dan Cara Mengatasinya

Tulang dada atau sternum adalah tulang di tengah dada dan berfungsi melindungi organ penting di rongga dada, iaitu jantung dan paru-paru. Walau bagaimanapun, seperti tulang lain di badan, sternum boleh cedera, patah atau patah.

Kecederaan tulang dada boleh menyebabkan kesakitan ketika bernafas, terutama ketika menarik nafas panjang, batuk, atau ketawa. Selain membuat anda tidak selesa, keluhan ini juga dapat menghalang aktiviti harian. Agar pemulihan dapat dilakukan dengan betul dan cepat, kecederaan sternum perlu dirawat dengan cara yang betul.

Memahami Punca Kecederaan Tulang Belakang

Walaupun kemalangan kenderaan bermotor adalah penyebab kecederaan sternum yang paling biasa, terdapat juga beberapa sebab lain yang harus anda ketahui.

Kecederaan pada sternum boleh berlaku ketika seseorang jatuh dari ketinggian, atau mengalami kemalangan ketika bersukan berimpak tinggi. Bukan hanya itu, kecederaan pada tulang dada juga dapat dialami sebagai komplikasi pernafasan buatan atau resusitasi kardiopulmonari (CPR).

Kecederaan pada sternum lebih cenderung berlaku pada orang tua, wanita pascamenopause, penderita osteoporosis, dan orang yang mengambil steroid untuk masa yang lama.

Cara Mengatasi Kecederaan Tulang Belakang

Kecederaan tulang payudara biasanya sembuh dalam beberapa minggu. Walau bagaimanapun, tempoh pemulihan boleh lebih lama jika kecederaannya cukup parah. Contohnya, ketika tulang dada patah, memerlukan rehat di tempat tidur, splinting, atau pembedahan.

Semasa pemulihan anda, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan dan menurunkan risiko jangkitan dada:

  • Dari semasa ke semasa, tarik nafas dalam-dalam dan perlahan.
  • Jangan menahan batuk atau mengambil ubat batuk, sehingga kahak tidak terkumpul di paru-paru.
  • Tahan dada ketika batuk untuk mengurangkan kesakitan.
  • Hadkan jarak gerakan dan elakkan aktiviti yang berat.
  • Sapukan kompres sejuk ke kawasan tulang dada yang cedera untuk mengurangkan kesakitan.
  • Ambil ubat sakit seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Kecederaan tulang payudara biasanya memerlukan rawatan di hospital, jadi doktor anda dapat memantau keadaan anda. Setelah dinilai selamat, anda hanya dibenarkan pulang.

Walaupun begitu, anda perlu segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami sesak nafas, demam, berdebar-debar, atau batuk dengan kahak berwarna kuning, hijau, atau berlumuran darah. Begitu juga jika sakit tidak hilang setelah lapan minggu. Ini untuk menjangkakan berlakunya komplikasi berbahaya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found