Kehidupan yang sihat

Inilah rahsia mengapa kelebihan madu hitam lebih unggul

Warna madu berbeza dari cahaya hingga gelap atau hitam. Semakin gelap warnanya, semakin berkesan ia sebagai antibakteria dan kaya dengan antioksidan. Inilah sebabnya mengapa banyak orang menganggap kelebihan madu hitam lebih baik daripada madu biasa.

Madu mengandungi banyak nutrien seperti vitamin, mineral, asid amino, gula, dan antioksidan dari fenol dan flavonoid. Manfaat madu hitam mungkin lebih baik daripada madu berwarna kerana mengandungi komponen fenolik yang lebih tinggi. Semakin tinggi kandungan fenol, semakin tinggi keupayaan antioksidan flavonoid dalam madu jenis ini.

Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa madu hitam lebih unggul kerana lebih stabil sehingga zat di dalamnya tidak mudah rosak.

Sebatian berikut adalah kuncinya

Seperti disebutkan di atas, salah satu faktor yang menjadikan kelebihan madu hitam lebih unggul adalah kandungan asid fenolik dan flavonoidnya. Berikut ini adalah penjelasan mengenai kandungan asid fenolik dan antioksidan flavonoid dalam madu hitam:

 • Asid fenolik

  Sebatian asid fenolik adalah salah satu kumpulan sebatian yang paling penting dalam tumbuhan dan jenisnya sangat pelbagai. Sejauh ini, berdasarkan struktur kimianya sahaja, terdapat sekurang-kurangnya 8,000 jenis asid fenolik. Di dalam tubuh manusia, sebatian ini bertindak sebagai antioksidan semula jadi yang menghalang aktiviti radikal bebas dalam badan.

  Menurut penyelidikan, kebaikan sebatian fenolik dari madu hitam ditunjukkan dalam beberapa aktiviti bermanfaat, seperti antikanker, anti-radang, memperkuat sistem kekebalan tubuh, dan menghalang penyempitan saluran darah kerana dianggap dapat menghalang penggumpalan platelet. Kesan ini dianggap baik untuk membantu mencegah penyakit jantung koronari.

 • Flavonoid

  Manfaat kesihatan lain dari madu hitam berkaitan dengan antioksidan flavonoid yang terdapat di dalamnya. Penyelidikan mengenai sebatian ini telah banyak dilakukan. Kajian ini membuktikan bahawa flavonoid bertindak sebagai antioksidan, melawan radikal bebas dalam tubuh, antikanker, dan mencegah penyakit jantung koronari, diabetes, dan strok. Kompaun ini juga berpotensi sebagai ubat untuk membantu merawat penyakit yang berkaitan dengan alergi, seperti eksim atopik, asma, dan rinitis.

  Bukan hanya itu, flavonoid dapat melindungi sel saraf dari kerosakan. Antioksidan ini bahkan dapat membantu menjana semula sel saraf di luar otak dan saraf tunjang. Flavonoid juga dapat membantu meningkatkan aliran darah ke otak, sehingga fungsi otak dan kemampuan kognitif dipertahankan.

  Akhirnya, flavonoid dianggap mempunyai kesan yang dapat membantu tisu badan memperbaiki diri setelah mengalami kecederaan akibat radiasi. Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai keberkesanan flavonoid dalam menyembuhkan kesan radiasi hanya dilakukan pada haiwan, belum pada manusia.

Setelah mengetahui khasiat madu hitam di atas, mulai sekarang anda dapat menyediakan madu hitam sebagai pelengkap pengambilan nutrisi untuk ahli keluarga di rumah. Rujuk mengenai pemakanan dan pengambilan madu hitam dengan pakar pemakanan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found