Kehidupan yang sihat

Berikut adalah 5 Fakta mengenai Kedudukan Seks Wanita di Atas

Wanita di atas adalah kedudukan seks di mana seorang wanita berada di atas badan lelaki untuk menembusi semasa melakukan hubungan seks. Selain menjadi kegemaran ramai pasangan, wanita di kedudukan teratas juga memudahkan wanita mencapai orgasme.

Wanita di posisi seks atas menjadikan wanita lebih terkawal semasa melakukan hubungan seks. Selain mempermudah wanita mencapai klimaks, kedudukan ini juga sering membuat lelaki lebih bersemangat apabila melihat pasangannya mendominasi semasa melakukan hubungan seks.

Bukan hanya itu, kedudukan ini juga lebih disukai kerana lebih selesa bagi lelaki apabila mereka mula bosan melakukan hubungan seks.

Pelbagai Maklumat Menarik Tentang Wanita mengenai Kedudukan Seks Teratas

Pada wanita di kedudukan atas, lelaki itu berbaring di punggungnya dan wanita itu duduk di atas zakar lelaki semasa ereksi. Sekiranya anda dan pasangan anda tidak pernah mencuba kedudukan seks ini dan ingin melakukannya, ketahui terlebih dahulu beberapa fakta menarik mengenai wanita berikut di posisi seks teratas:

1. Wanita lebih mudah mencapai klimaks

Wanita di atas membolehkan wanita menjadi lebih proaktif dalam mengawal irama dan kedalaman penembusan zakar.

Selain itu, ketika melakukan hubungan seks dengan posisi ini, lelaki juga lebih senang memberikan rangsangan pada bahagian sensitif wanita, seperti kelentit dan payudara. Ini dapat menjadikan wanita lebih bersemangat dan lebih mudah mencapai orgasme.

2. Lebih selesa bagi lelaki yang mengalami sakit belakang

Bagi lelaki yang mengalami sakit belakang, kedudukan pendakwah akan merasa tidak selesa atau lebih teruk lagi. Agar seks terasa lebih selesa, cubalah wanita berada di posisi teratas kerana kedudukan ini dapat membuat lelaki lebih santai dan tidak terlalu bergerak.

Namun, wanita perlu berhati-hati agar pergerakannya tidak terlalu teruja. Pergerakan yang berlebihan dapat memberi tekanan pada pelvis lelaki dan punggung bawah, yang boleh menyebabkan sakit belakang.

Untuk mengelakkan sakit belakang menjadi lebih teruk, lakukan hubungan seks dengan wanita di posisi teratas di tilam yang agak keras, bukan tilam lembut. Dengan pangkal yang agak keras, kedudukan punggung lelaki dapat tetap lurus sehingga punggungnya akan terasa lebih selesa.

3. Risiko kecederaan pada zakar

Walaupun dapat membuat wanita dan lelaki lebih bersemangat, wanita di posisi teratas juga dapat menimbulkan risiko. Satu kajian menunjukkan bahawa wanita di atas boleh meningkatkan risiko kecederaan pada zakar, bahkan menyebabkan zakar pecah.

Dalam kedudukan ini, berat badan wanita akan terletak pada zakar yang tegak. Namun, ada kalanya wanita terlalu teruja untuk dapat mengawal pergerakannya, walaupun kedudukan zakar tidak betul atau lentur. Inilah yang boleh menyebabkan kecederaan pada zakar.

4. Bukan kedudukan yang tepat untuk hamil

Sebarang posisi seks sebenarnya boleh menyebabkan kehamilan, asalkan dilakukan tanpa kontraseptif dan semasa tempoh subur. Namun, terdapat beberapa posisi untuk melakukan persetubuhan yang dianggap menjadikan konsepsi lebih sukar dan salah satunya adalah wanita di atas.

Ini kerana kedudukan seks menjadikan sperma lebih sukar untuk mencapai dan menyuburkan telur. Oleh itu, wanita di atas tidak digalakkan untuk pasangan yang ingin mempunyai anak.

5. Kurang selesa bagi wanita dengan keadaan tertentu

Wanita di kedudukan atas membolehkan penembusan yang mendalam. Walau bagaimanapun, kedudukan seks ini dapat membuat wanita yang mempunyai keadaan tertentu, seperti rahim retrofleks atau endometriosis, merasa tidak selesa atau bahkan mengalami kesakitan.

Rahim yang retrofleks boleh menyebabkan rahim berbaring cukup rendah di pelvis untuk mendekati ovari atau ovari. Pergerakan menembusi yang kuat atau seks yang menembusi dalam dapat membuat kepala zakar memukul dinding faraj dan rahim atau ovari. Inilah yang menyebabkan kesakitan pada wanita.

Sekiranya anda atau pasangan anda ingin mencuba wanita itu di posisi seks teratas, elakkan bergerak terlalu pantas dan kasar. Selain bergerak ke atas dan ke bawah, anda juga boleh mencuba variasi wanita lain pada gerakan atas, seperti pergerakan bulat perlahan.

Untuk menjadikan hubungan intim lebih bersemangat, minta pasangan anda menyentuh kawasan sensitif anda, seperti memerah payudara dan punggung, mencium leher anda, atau bermain dengan klitoris anda.

Selain selesai berbaring, wanita di atas juga boleh dilakukan sambil duduk, bergantung pada keselesaan anda dan pasangan. Sekiranya anda merasa tidak selesa, anda boleh berkomunikasi dengan pasangan anda. Komunikasi yang baik adalah kuncinya agar anda dan pasangan dapat menikmati hubungan intim.

Sekiranya anda atau pasangan anda mengalami kesakitan atau keluhan lain semasa melakukan hubungan seks dalam posisi tertentu, seperti wanita di atas, cubalah berjumpa doktor untuk pemeriksaan.