Keluarga

3 Kriteria untuk Tempat Tidur Bayi yang Ideal

Memilih tempat tidur bayi bukanlah perkara yang mudah kerana terdapat beberapa kriteria yang perlu dipenuhi. Ini penting untuk diperhatikan, kerana memilih tempat tidur yang tepat bukan hanya membuat si kecil tidur dengan selesa, tetapi juga menghindari bahaya.

Bayi mesti tidur di katil bayi mereka sendiri. Sebabnya, membiarkan bayi tidur di tempat tidur yang sama dengan ibu bapa mereka dapat meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba atau SIDS.

Memilih Tempat Tidur Bayi yang Selamat

Agar anda tidak membuat pilihan yang salah, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memilih buaian:

1. Reka bentuk yang kukuh

Pilih tempat tidur bayi yang mempunyai reka bentuk yang kukuh dengan bilah sisi (sisi penghalang) yang tidak mudah dinaikkan atau diturunkan, supaya anak kecil anda tidak jatuh dari sisi katil.

Di samping itu, pastikan jarak antara bilah tidak terlalu jauh, iaitu sekitar 2.5 - 5 cm. Ini penting untuk mengelakkan kepala bayi anda tersangkut dan terperangkap di antara bilah. Pastikan juga alas tempat tidur terbuat dari bahan yang kuat untuk mengelakkannya runtuh yang boleh membahayakan si kecil.

2. Diperbuat daripada bahan berkualiti dan dipasang dengan betul

Semasa membeli katil bayi, pastikan semua bahan atau bahan yang digunakan berkualiti tinggi. Bilah, baut, skru, paku, dan bahan lain yang dilekatkan mestilah rapat sehingga buaian dapat berdiri dengan kuat.

Untuk keselamatan anak kecil anda, disyorkan untuk membeli katil bayi yang baru. Sekiranya anda ingin menggunakan katil lama atau terpakai, pastikan tempat tidur tidak lebih dari 10 tahun.

3. Tilamdireka khas untuk bayi

Pastikan tilam yang digunakan direka untuk bayi. Tilam bayi khas mempunyai bantal yang sedikit tegas atau sedikit empuk, sehingga mata air akan tersambung kembali ke tempatnya sebaik sahaja bayi diletakkan di atas tilam.

Selain menghindari tilam yang terlalu lembut, disarankan juga untuk memilih tilam yang sesuai dengan ukuran tempat tidur bayi dan jurang yang tidak sedikit antara kasur dan selipar. Semasa pemasangan, jangan lupa mengeluarkan plastik.

Penempatan Katil Bayi

Setelah memastikan bahawa tempat tidur bayi selamat digunakan, anda harus meletakkannya di tempat yang selamat. Sebaiknya letakkan katil si kecil di bilik anda. Ini dilakukan agar anda dan pasangan sentiasa bersedia untuk memeluk si kecil anda sekiranya pada bila-bila masa dia menangis atau merasa lapar.

Selain bilik, anda tidak boleh meletakkan tempat tidur bayi di sebelah tingkap sehingga si kecil mengelakkan perkara yang tidak diingini, seperti terkena besi yang menopang tirai. Penempatannya di dekat tingkap juga berisiko membuat leher si kecil anda dibalut dengan tali tirai.

Untuk keselamatan maksimum, jangan letakkan selimut, sprei, bantal lembut, atau boneka lembut di atas katil. Sebabnya, barang-barang ini mungkin menutupi wajah Si Kecil ketika tidur sehingga menyukarkan pernafasan dan mencetuskan SIDS.

Kemudian, jangan lupa untuk memeriksa kedudukan tidur si kecil anda secara berkala semasa dia berada di dalam katil bayi. Pastikan dia tidur di punggungnya untuk mengelakkan kesukaran bernafas yang boleh menyebabkan SIDS.

Memilih tempat tidur untuk bayi tidak mudah kerana mahal bukan jaminan bahawa tempat tidur selesa dan selamat untuk anak kecil anda digunakan. Jadi, sebelum membeli, perhatikan kriteria yang disebutkan di atas supaya anda memilih tempat tidur bayi yang sesuai dan sesuai.