Kehidupan yang sihat

Meringankan Asma Bronkial dengan Perubatan Herba Semula jadi

Pesakit dengan asma bronkial biasanya menggunakan penyedut atau minum ubat asma untuk melegakan simptom. Tetapi tidak hanyadapat dikendalikan dengan penyedut, beberapa ubat herba semula jadi juga diklaim dapat membantu melegakan simptom asma bronkial.

Asma bronkial sebenarnya adalah nama lain untuk asma, yang merupakan pembengkakan akut pada dinding saluran pernafasan yang menyebabkan serangan sesak nafas, berdehit, dan batuk.

Pesakit dengan asma bronkial biasanya akan diberi ubat asma dalam bentuk tablet atau pil penyedut oleh doktor, tentu saja, bergantung kepada pencetus, keparahan gejala, seberapa kerap asma berulang, dan usia pesakit. Ubat ini berfungsi dengan merehatkan otot-otot yang mengelilingi saluran pernafasan. Akibatnya, saluran udara dapat terbuka lebih lebar dan memudahkan penderita untuk bernafas kembali.

Perubatan Herba Asma Bronkial

Selain ubat perubatan yang diresepkan oleh doktor, asma bronkial juga dapat melegakan dengan pelbagai ramuan herba semula jadi. Ubat-ubatan herba ini boleh didapati dengan mudah, termasuk:

 • Bawang putih

  Bawang putih mempunyai sifat anti-radang atau anti-radang. Oleh itu, bawang putih dianggap dapat melegakan simptom asma bronkial. Selain itu, bawang putih mengandungi allicin, antioksidan yang sangat kuat. Menurut satu kajian, allicin dalam badan akan menghasilkan asid yang dapat memusnahkan radikal bebas dan membantu melegakan asma bronkial. Walau bagaimanapun, bukti dan penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menyokong kedua-dua pernyataan tersebut.

 • Halia

  Halia telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk menghilangkan gangguan pernafasan. Halia juga dipercayai dapat mengurangkan keradangan. Halia boleh mengurangkan tindak balas alahan dan mengendurkan otot di saluran pernafasan sehingga dapat melegakan simptom asma bronkial. Walau bagaimanapun, penyelidikan klinikal lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan manfaat ini.

 • Kunyit

  Kunyit dianggap mempengaruhi histamin, yang merupakan bahan kimia yang dihasilkan oleh sel-sel dalam tubuh ketika mereka mengalami reaksi alergi atau keradangan. Kunyit mempunyai kesan anti-radang yang dapat meningkatkan fungsi paru-paru pada orang dengan asma bronkial. Selain berkesan, kunyit juga selamat untuk dimakan oleh pesakit asma bronkial kerana jarang menyebabkan kesan sampingan yang ketara.

 • Sayang

  Satu kajian pada haiwan menunjukkan bahawa madu yang menguap dapat menghambat peradangan di saluran udara, mengurangkan gejala dan mencegah terjadinya asma bronkial, dan menghilangkan lendir dengan berkesan. Tetapi semua ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

 • Omega-3

  Omega-3 yang terkandung dalam ikan dapat mengurangkan kesan keradangan pada penderita asma bronkial. Namun, kajian yang dilakukan masih dalam skala kecil.

 • Jintan hitam

  Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak jintan hitam dalam bentuk minyak dapat membantu mengurangkan berulang gejala asma bronkial, dan melegakan serangan asma. Walau bagaimanapun, penyelidikan klinikal lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan manfaat ini.

Di samping itu, terapi air kencing juga sering disyorkan untuk penghidap asma, tetapi setakat ini tidak ada bukti perubatan mengenai manfaat ini. Walaupun ia semula jadi, ini tidak bermaksud bahawa ubat herba asma bronkial di atas benar-benar selamat. Rujuk doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya sebagai rawatan.