Kehidupan yang sihat

Hati-hati dengan Bahan Kosmetik Berbahaya

Kosmetik sering digunakan untuk mencantikkan penampilan wajah. Walau bagaimanapun, anda perlu menyedari kehadiran bahan-bahan kosmetik berbahaya, terutama pada produk yang berani menjanjikan hasil segera. Kandungan kosmetik ini bukan sahaja boleh merosakkan kulit, tetapi juga membahayakan kesihatan.

Kosmetik biasanya digunakan setiap hari oleh wanita, dan tidak sedikit wanita yang menggunakannya sepanjang hari. Kerana penggunaannya secara berkala dan untuk waktu yang lama, kandungannya harus dipastikan selamat dan baik untuk kesihatan.

Walaupun sudah ada standard dan peraturan untuk bahan kosmetik, masih ada produk yang menggunakan bahan kosmetik berbahaya. Di samping itu, terdapat juga produk kosmetik yang menggunakan bahan-bahan tertentu dalam jumlah yang berlebihan, melebihi had yang dibenarkan.

Pelbagai Bahan Kosmetik Berbahaya

Sekiranya anda menggunakan kosmetik, terutamanya secara teratur, anda perlu mengetahui bahan-bahan berbahaya yang boleh terkandung di dalamnya dan perlu dielakkan. Dengan cara itu, anda boleh lebih berhati-hati ketika memilih produk kosmetik.

Berikut adalah beberapa bahan kosmetik berbahaya yang boleh memberi kesan buruk pada kulit dan kesihatan:

1. Merkuri

Merkuri sering ditambahkan Pembayang mata, pemerah pipi, dan serbuk sebagai pengawet. Selain itu, ramuan ini juga terdapat dalam krim pemutih kulit.

Sekiranya diserap ke dalam badan, merkuri dapat menyebabkan kerosakan otak dan saraf, penyakit ginjal, gangguan fungsi paru-paru, masalah dengan sistem pencernaan, dan penurunan imuniti.

2. Hydroquinone

Hydroquinone adalah bahan yang sering digunakan dalam produk pemutihan kulit. Bahan ini memang dapat mengurangkan jumlah melanosit, yang merupakan sel yang menghasilkan melanin.

Sebenarnya ramuan ini dibenarkan sekiranya kepekatannya dalam produk tidak lebih dari 2 peratus. Walau bagaimanapun, anda masih tidak dinasihatkan untuk menggunakannya dalam jangka masa panjang dan tanpa nasihat doktor.

Penggunaan jangka panjang sering dikaitkan dengan berlakunya ochronosis, yang merupakan gangguan pigmentasi yang menyebabkan kulit mengalami tompok-tompok hitam kebiruan.

3. Formalin

Formalin biasanya digunakan untuk memelihara mayat. Bahan ini adalah karsinogen yang bermaksud boleh mencetuskan barah. Beberapa jenis kosmetik mungkin mengandungi formaldehid, seperti krim pelurus rambut, pencuci badan, syampu, losyen, dan pelindung matahari.

Terlalu lama atau terlalu kerap terkena formalin, boleh meningkatkan risiko masalah pernafasan, mual dan muntah, kerengsaan kulit, hingga barah.

4. Phthalates

Phthalates adalah bahan kimia yang terdiri daripada diethylphthalate (DEEP), dimetilfthalat (DMP), dan dibutylphthalate (DBP). Bahan tambahan dalam kosmetik ini boleh didapati di cat kuku, syampu, minyak wangi, sabun, losyen, dan semburan rambut.

Sekiranya anda hamil, disarankan untuk lebih berhati-hati dalam menggunakan kosmetik yang mengandungi phthalates. Satu kajian menunjukkan bahawa phthalates dapat meningkatkan risiko mengembangkan gangguan perkembangan pada anak-anak.

5. Memimpin

Plumbum adalah logam beracun yang membahayakan kesihatan. Logam ini sering digunakan dalam produk gincu.

Pada orang dewasa, penggunaan kosmetik berbahaya yang mengandungi plumbum dapat meningkatkan risiko keracunan plumbum dan kerosakan ginjal. Semasa pada wanita hamil, pendedahan plumbum yang tinggi dapat menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, dan bayi dengan berat lahir rendah.

Selain beberapa bahan di atas, terdapat beberapa bahan kosmetik berbahaya yang juga berisiko menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan, seperti kloroform, triclosan, vinil klorida, bithiniol, dan metilena klorida.

Cara Selamat Menggunakan Kosmetik

Untuk mengurangkan risiko yang ditimbulkan oleh kosmetik berbahaya, anda disarankan untuk lebih berhati-hati dalam memilih dan menggunakan kosmetik. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda gunakan:

  • Simpan kosmetik di dalam bekas tertutup dan letakkan di tempat yang tidak terdedah kepada cahaya matahari.
  • Elakkan kosmetik daripada terkena suhu panas yang boleh merosakkan bahan pengawet dalam kosmetik. Pengawet dalam kosmetik berguna untuk menghalau bakteria.
  • Elakkan berkongsi kosmetik dengan orang lain untuk mencegah jangkitan dan penyebaran bakteria.
  • Gunakan sapu kapas atau span baru jika anda ingin mencuba sampel kosmetik di kedai atau pusat membeli-belah.
  • Berhati-hati menggunakan kosmetik di kawasan mata. Sekiranya mata mengalami kerengsaan, tangguhkan penggunaan kosmetik sehingga mata sembuh sepenuhnya.
  • Segera buang barang kosmetik, jika sudah berubah warna atau bau.
  • Jangan gunakan kosmetik yang sudah tua atau melepasi tarikh luputnya.
  • Cuba gunakan kosmetik yang merangkumi semua bahan yang digunakan pada label pembungkusan.

Untuk lebih selamat, gunakan produk kosmetik yang telah didaftarkan dan mempunyai izin pengedaran dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

Sekiranya selepas menggunakan produk kosmetik tertentu anda mengalami aduan, seperti kulit gatal, ruam, dan kemerahan, anda harus berhenti menggunakan produk ini dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan sekiranya terdapat pendedahan kepada bahan-bahan kosmetik berbahaya pada kulit.