Kesihatan

Bilberry - Faedah, dos dan kesan sampingan

Bilberry atau Vaccinium myrtillus L. adalah tumbuhan yang dipercayai dapat merawat gangguan peredaran darah atau aliran darah. Ubat ini juga dipercayai boleh mengatasisakit haid atau gangguan mata kerana darah tinggi atau diabetes. Walau bagaimanapun, keberkesanannyaatidak diketahui pasti.

Bilberry mengandungi pelbagai zat fenolik, termasuk flavonol, tanin, ellegitannin, phenolik ID AC, dan antosianin. Bahan ini mempunyai kesan antioksidan yang dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan.

tanda dagangan bilberry: Berry Vision, Berry Vision Dispersible, Eyevit, Matovit, Nature's Answer Bilberry, Nuvision, Tara Visibright, Visionace

Apa itu Bilberry

kumpulanUbat percuma
KategoriMakanan Tambahan Herba
ManfaatIa dipercayai digunakan dalam rawatan gangguan peredaran darah dan gangguan mata akibat diabetes atau hipertensi
Dimakan olehMatang
Bilberry untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Bilberry tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ramuan ini.

Bentuk ubatTablet dan kapsul (ekstrak)

Amaran Sebelum Mengonsumsi Bilberry

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum memakan bilberry:

  • Jangan mengambil bilberry atau produk yang mengandungi ramuan ini jika anda alah kepadanya.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai pengambilan suplemen bilberry jika anda menghidap diabetes.
  • Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil suplemen bilberry jika anda merancang untuk menjalani prosedur perubatan atau pembedahan.
  • Rujuk doktor anda jika anda merancang untuk mengambil bilberry atau produk yang mengandungi ramuan ini bersama dengan ubat-ubatan, makanan tambahan atau produk herba lain
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai pengambilan suplemen bilberry jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah mengambil bilberry atau makanan tambahan yang mengandungi billberry.

Dos dan Peraturan Penggunaan Bilberry

Bilberry dalam bentuk suplemen dipercayai digunakan untuk meningkatkan kualiti penglihatan dan gangguan sistem peredaran darah. Walau bagaimanapun, keberkesanannya dalam kedua-dua keadaan tidak diketahui.

Secara umum, dos bilberry adalah 60-480 mg sehari, yang dapat dibahagikan kepada 2-3 dos.

Sentiasa baca arahan penggunaan pada pembungkusan produk. Satu produk yang mengandungi 25 mg ekstrak bilberry, boleh diambil 1 tablet 2-3 kali sehari. Sekiranya ragu-ragu, berbincanglah dengan doktor anda untuk mendapatkan dos dan tempoh penggunaan yang sesuai untuk keadaan kesihatan anda.

Cara Memakan Bilberry dengan Betul

Baca arahan mengenai pembungkusan produk yang mengandungi bilberry sebelum menggunakannya. Sekiranya anda ragu-ragu atau mempunyai keadaan kesihatan khas, bincangkan dengan doktor anda mengenai dos, pilihan produk, dan cara penggunaannya mengikut keadaan anda.

Simpan produk herba bilberry di tempat yang jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan produk herba ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Bilberry dengan Dadah Lain

Berikut adalah beberapa kesan interaksi yang mungkin berlaku sekiranya produk herba yang mengandungi bilberry diambil bersama ubat atau herba lain:

  • Risiko peningkatan kadar gula darah rendah (hipoglikemia) jika digunakan dengan ubat antidiabetes, seperti insulin, pioglitazone, atau glimepiride
  • Peningkatan risiko kejadian disulfiram-reaksi seperti, seperti mual, muntah, sakit perut, dan sakit kepala, apabila digunakan dengan alkohol
  • Peningkatan risiko pendarahan jika diambil dengan ubat penipisan darah, seperti aspirin atau warfarin

Kesan Sampingan dan Bahaya Bilberry

Bilberry jarang menyebabkan kesan sampingan apabila diambil dalam dos yang disyorkan. Elakkan mengambil ekstrak bilberry dalam dos berlebihan atau dalam jangka masa panjang.

Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi setelah mengambil bilberry atau sebarang produk herba atau makanan tambahan yang mengandungi bilberry.