Kesihatan

Ketahui proses anestesia tulang belakang dan kesan sampingannya

Kesakitan semasa pembedahan atau prosedur perubatan lain dapat diatasi dengan memberikan anestesia. Salah satu anestetik yang paling biasa adalah anestesia tulang belakang. Ayuh, ketahui prosedur anestesia tulang belakang, faedahnya, dan kemungkinan kesan sampingannya.

Anestesia tulang belakang adalah bentuk anestesia tempatan yang digunakan untuk mencegah kesakitan pada pesakit yang ingin melakukan pembedahan di kawasan di bawah pinggang. Kaedah ini umumnya selamat, walaupun sebilangan pesakit mungkin mengalami loya dan pening sebagai kesan sampingan selepas pembedahan.

Ini adalah prosedur untuk memberi anestesia tulang belakang

Anestesia tulang belakang biasanya diberikan ketika pesakit berada di bilik operasi dan dilakukan oleh pakar bius. Anestetik ini secara amnya akan diberikan dengan pesakit yang berbaring di sebelahnya sambil membengkokkan lutut ke arah dada. Kedudukan ini akan membantu membuka jurang antara vertebra untuk menyuntikkan anestetik.

Pakar anestesi akan membersihkan kawasan punggung di mana jarum disuntik dengan larutan antiseptik. Selepas itu, doktor menyuntik anestetik ke dalam cecair serebrospinal yang mengelilingi saraf tunjang. Walaupun sakit, pesakit perlu menahan diri ketika ini.

Dalam 5-10 minit, pesakit mula sukar untuk menggerakkan kaki sehingga mereka tidak dapat menggerakkan kaki sama sekali. Ini menunjukkan bahawa anestetik tulang belakang berfungsi, jadi bahagian tubuh yang berada di bawah tempat suntikan, dari perut hingga kaki, tidak lagi dapat merasakan sakit.

Kerana merangkumi anestesia tempatan, anestesia tulang belakang memungkinkan pesakit untuk terus sedar dan dapat mendengar apa yang berlaku di bilik operasi, tetapi tidak merasa sakit semasa operasi.

Dalam keadaan tertentu, anestesia tulang belakang boleh digabungkan dengan ubat penenang atau anestesia umum. Doktor akan memberikan beberapa pilihan dan membantu pesakit untuk membuat keputusan yang terbaik. Inilah penjelasannya:

Anestesia tulang belakang digabungkan dengan ubat penenang

Dalam kes ini, pakar anestesi akan memberikan sejumlah kecil ubat ke dalam infus pesakit, sehingga membuat pesakit merasakan kesan penenang, iaitu merasa santai dan mengantuk. Pesakit akan separuh sedar dan masih dapat mendengar suara di sekelilingnya walaupun hanya sedikit.

Anestesia tulang belakang diikuti dengan anestesia umum

Dalam beberapa keadaan, pakar anestesi mungkin menggunakan gabungan anestesia tulang belakang dan anestesia umum. Kombinasi ini dilakukan sekiranya terdapat situasi yang tidak dijangka semasa operasi, misalnya pesakit mula merasa tidak selesa atau operasi ternyata memakan masa lebih lama.

Keadaan ini menjadikan pesakit perlu diberi anestesia umum yang akan membuatnya tidak sedarkan diri semasa operasi.

Inilah Kebaikan Menggunakan Anestesia Tunjang

Seperti yang disebutkan di atas, anestesia tulang belakang mati rasa di bahagian bawah pinggang semasa operasi, sehingga pesakit tidak merasa sakit. Anestetik ini diberikan kepada pesakit yang menjalani pembedahan berikut:

  • Bahagian caesar
  • Pembedahan urologi, seperti pembedahan prostat, pundi kencing, atau organ pembiakan
  • Pembedahan ortopedik, seperti pembedahan pinggul dan kaki
  • Pembedahan ginekologi, seperti pembuangan myoma
  • Pembedahan umum, seperti hernia dan buasir

Selain mencegah kesakitan dari prosedur pembedahan, anestesia tulang belakang juga mempunyai beberapa kelebihan lain. Antara lain adalah:

  • Tidak buruk untuk sistem pernafasan
  • Kurang risiko jangkitan dada selepas pembedahan
  • Kurang risiko kekeliruan selepas pembedahan, terutama pada pesakit tua
  • Boleh makan dan minum lebih cepat selepas pembedahan

Berhati-hatilah dengan Kesan Sampingan Anestesia Tunjang

Walaupun anestesia tulang belakang dianggap selamat, kesan sampingan dari prosedur ini boleh berlaku. Umumnya, gejala yang timbul akibat prosedur ini adalah mual, pening, menggigil, dan keletihan.

Selain itu, pesakit juga mungkin merasa gatal dan mengalami tekanan darah rendah setelah prosedur ini. Terutama pada lelaki, kesan sampingan anestesia tulang belakang yang sering diadukan adalah kesukaran membuang air kecil.

Dalam beberapa kes, prosedur ini juga dapat menyebabkan pesakit mengalami kesukaran bernafas, kelemahan otot dan kesakitan, dan bahkan kerosakan saraf. Tetapi jangan risau, doktor akan menyediakan semua kesan sampingan yang dijangkakan sebelum pembedahan untuk mengurangkan kemungkinan kejadian ini berlaku.

Anestesia tulang belakang boleh digunakan untuk banyak jenis pembedahan dan dianggap selamat bagi kebanyakan pesakit, bergantung pada keadaan perubatan dan jenis pembedahan yang dilakukan.

Sekiranya anda akan menjalani pembedahan yang memerlukan anestesia tulang belakang, berbincanglah dengan doktor anda mengenai maklumat apa yang perlu anda ketahui dan perkara-perkara apa yang perlu disediakan sebelum, semasa, dan selepas prosedur anestetik supaya operasi anda dapat berjalan dengan lebih lancar.