Keluarga

Ini adalah penyebab buasir selepas melahirkan anak dan bagaimana merawatnya

Buasir adalah keadaan yang sering diadukan oleh ramai orang wanita yang baru melahirkan. Ketahui apa penyebabnyabuasir selepas melahirkan anakdan bagaimana mengatasinya, agar keadaan ini tidak mengganggu masa yang menggembirakan dengan bayi yang baru tiba dalam hidup anda.

Buasir dicirikan oleh penampilan benjolan di sekitar dubur. Benjolan ini biasanya disertai dengan gatal, sakit, dan kadang-kadang berdarah ketika anda mengalami pergerakan usus. Wanita hamil yang mengalami buasir semasa melahirkan anak, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalaminya lagi selepas melahirkan.

Ketahui Punca Buasir Selepas Bersalin

Buasir selepas melahirkan anak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Walau bagaimanapun, sebilangan besar keadaan ini adalah hasil daripada tekanan semasa bersalin.

Anda mesti ingat berapa banyak tenaga yang dikeluarkan untuk mengeluarkan bayi semasa bersalin. sekarang, apabila anda menekan dengan kuat, saluran darah di sekitar dubur mendapat tekanan yang kuat. Tekanan ini kemudian menyekat aliran darah, yang akhirnya menyebabkan pembengkakan.

Bersusah payah semasa bersalin bukan satu-satunya penyebab buasir selepas melahirkan. Terdapat beberapa faktor lain yang juga boleh menyebabkan keadaan ini, iaitu:

Menghidap sembelit

Buasir juga boleh muncul ketika anda mengalami sembelit selepas bersalin. Sama seperti melahirkan, sembelit boleh membuat anda terdorong untuk membuang sampah keluar dari perut anda.

Tekanan rahim semasa mengandung

Buasir yang anda alami mungkin ada sebelum anda melahirkan. Keadaan ini normal. Kerana ketika hamil, ukuran rahim yang membesar dapat menekan saluran darah di sekitar rahim dan rektum.

Untuk mengetahui apa yang menyebabkan anda mengalami buasir, berjumpa doktor. Setelah penyebabnya diketahui, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai.

Bagaimana Mengubati Buasir Selepas Bersalin?

Buasir sebenarnya boleh sembuh dengan sendirinya. Namun, akan lebih baik jika anda terus berusaha mempercepat penyembuhan. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat buasir, termasuk:

  • Elakkan duduk atau berdiri terlalu lama, sama ada menonton TV, memasak, atau aktiviti lain. Ini boleh memberi tekanan terlalu banyak pada kawasan masalah dan menyukarkan penyembuhan buasir atau bahkan menjadi lebih teruk.
  • Pastikan kawasan sekitar dubur bersih dan lembap. Gunakan sabun atau tisu yang bersifat kimia ringan dan tidak mengandungi wangian.
  • Terapkan diet yang sihat untuk mengelakkan sembelit, seperti makan banyak makanan berserat tinggi dan minum banyak air.
  • Pergi ke tandas dengan segera sekiranya anda merasa ingin membuang air besar (BAB). Jangan menangguhkan BAB. Semakin lama anda menahannya, najis akan semakin kering dan sukar. Keadaan najis seperti itu boleh membuat anda terpaksa berusaha keras untuk mengeluarkannya.
  • Luangkan masa untuk bersenam. Tidak perlu panjang atau berat, berjalan-jalan santai pada waktu petang selama 30 minit setiap hari.
  • Lakukan senaman Kegel secara berkala, kerana aktiviti ini dapat meningkatkan peredaran darah di sekitar dubur dan pelvis, dan mengencangkan otot.
  • Sekiranya perlu, gunakan suplemen atau julap seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Buasir biasanya hilang dalam masa 1-2 minggu. Semasa proses penyembuhan, ketidakselesaan yang disebabkan oleh keadaan ini akan tetap dirasakan. sekarang, untuk melegakannya, anda boleh melakukan cara berikut:

  • Memampatkan kawasan buasir dengan ais yang dibalut dengan kain sekurang-kurangnya 10 minit setiap hari.
  • Rendam kawasan buasir di dalam air suam selama 10-15 minit sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.
  • Tanya doktor untuk menetapkan gel atau salap buasir sesuai untuk keadaan kulit.

Sekiranya beberapa cara di atas telah dilakukan tetapi buasir setelah melahirkan tidak menjadi lebih baik atau bertambah buruk, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found