Kehidupan yang sihat

Jarang Dengar, Ini Banyak Khasiat Timun Laut untuk Kesihatan

Walaupun terdengar asing, terdapat pelbagai faedah timun laut untuk kesihatan yang sangat disesalkan. Timun laut atau lebih dikenali sebagai timun laut terdapat di perairan Indonesia dan juga ditanam di kolam buatan untuk diperdagangkan.

Timun laut bukanlah tumbuhan, tetapi binatang laut yang mempunyai tekstur yang licin dan lembut. Anda boleh makan timun laut segar atau boleh dikeringkan terlebih dahulu untuk menambah hidangan lain, seperti sup, rebus, dan pelbagai tumis.

Walaupun haiwan ini mempunyai rasa yang sedikit hambar, manfaat timun laut atau timun laut tidak dapat dipandang rendah. Itulah sebabnya timun laut juga tersedia dalam bentuk makanan tambahan kesihatan.

Kandungan Nutrien Timun Laut

Sama seperti haiwan laut lain, timun laut juga mengandungi banyak nutrien dan baik untuk kesihatan, seperti:

  • Protein
  • Asid lemak yang mempunyai aktiviti antioksidan, seperti asam palmitat, asid stearat, dan asid linoleat
  • Vitamin, seperti vitamin A, B2, B3
  • Mineral, seperti kalsium dan magnesium

Selain itu, timun laut juga rendah kalori dan mengandungi pelbagai sebatian lain yang juga bermanfaat untuk kesihatan, seperti fenol, flavonoid, kondroitin sulfat, sotong, dan triterpenoid.

Inilah kelebihan timun laut yang boleh anda perolehi dari kandungan khasiatnya:

1. Mengekalkan berat badan yang normal

Makan makanan kaya protein, seperti timun laut, dapat membantu anda menjaga berat badan yang normal. Kerana makanan yang kaya dengan protein dapat memperlambat pengosongan perut, jadi anda akan merasa kenyang lebih lama dan mengelakkan risiko makan berlebihan. Dengan begitu, risiko anda untuk kegemukan juga akan lebih rendah.

2. Mengekalkan tahap gula dalam darah yang normal

Berkat kandungan protein dan lemaknya yang sihat, timun laut juga berguna untuk menjaga gula darah stabil dan berada dalam tahap normal. Seperti disebutkan sebelumnya, protein mampu memperlambat proses pencernaan sehingga dapat mencegah lonjakan gula darah secara drastik ketika makan

Selain itu, asam lemak dalam timun laut juga diketahui dapat meningkatkan keberkesanan peraturan gula darah. Dengan dua kebaikan ini, anda akan mengelakkan risiko menghidap diabetes.

3. Menurunkan tekanan darah dan kolesterol

Kandungan protein yang tinggi dalam timun laut juga mampu menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik. Bukan hanya itu, makan makanan kaya protein juga bermanfaat untuk menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida dalam darah.

Dengan tekanan darah dan kadar kolesterol yang normal, anda akan mengelakkan risiko mengalami pelbagai penyakit kronik yang berbahaya, seperti penyakit jantung, strok, dan penyakit buah pinggang kronik.

4. Melegakan simptom osteoartritis

Osteoartritis adalah penyakit yang boleh mengganggu keselesaan dan mencegah seseorang daripada melakukan aktiviti harian yang normal. Makan makanan yang kaya dengan sebatian kondroitin sulfat, seperti timun laut, dipercayai membawa manfaat kepada penghidapnya osteoartritis.

Kompaun ini adalah komponen tulang dan tulang rawan pada sendi yang sering mengalami kerosakan pada penghidapnya osteoartritis. Dengan mengambil kondroitin sulfat, kerosakan sendi dianggap bertambah baik dan perkembangan penyakit akan menjadi perlahan.

5. Melawan sel barah

Kandungan triterpenoid dalam timun laut diketahui memperlambat pertumbuhan dan penyebaran beberapa jenis sel barah, seperti barah payudara, barah prostat, barah kulit, dan barah hati.

Kesan antioksidan dan anti-radang sebatian flavonoid dalam timun laut juga dianggap dapat menghentikan perkembangan sel barah dan mengurangkan risiko anda terkena barah.

Walaupun manfaat timun laut di atas cukup menjanjikan, ingatlah bahawa penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keselamatan dan keberkesanannya sebagai ubat, terutama untuk penyakit yang teruk seperti barah. Walaupun begitu, anda masih boleh menggunakan timun laut untuk menjaga kesihatan.

Kesan Sampingan Timun Laut yang Berpotensi

Selain khasiatnya, timun laut juga berpotensi menyebabkan masalah kesihatan, iaitu alergi dan pendarahan. Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap makanan laut, anda perlu berhati-hati dalam memakan timun laut, kerana kemungkinan besar anda alah kepada haiwan laut ini.

Beberapa spesies timun laut mempunyai sifat antikoagulan, iaitu kemampuan untuk menipiskan darah. Sekiranya anda mengambil pengencer darah, anda harus mengelakkan mengambil timun laut, terutama dalam bentuk suplemen, untuk mengelakkan risiko pendarahan.

Manfaat timun laut untuk kesihatan memang sangat menarik. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya secara berkala, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan atau mengambil ubat-ubatan tertentu.