Kesihatan

Sebab-sebab di Sebalik Berlakunya Keturunan Uterus

Rahim turun boleh berlaku bilaotot di lantai pelvikdan rangkaian sekitarnya melemahkan. Faktor-faktor yang meningkatkan risiko kelemahan ini termasuk:melahirkan bayi besar, melahirkan anak yang sukar, kehamilan, meningkat umur,begitu jugakeadaan hormon estrogen merosot.

Keadaan rahim menurun dibahagikan kepada beberapa tahap keparahan. Pada peringkat pertama, bahagian serviks turun ke vagina. Tahap kedua, bahagian serviks hingga ke sempadan bukaan faraj. Tahap ketiga, serviks keluar dari faraj. Kemudian, tahap uterus yang paling berat keluar dari lubang faraj.

Faktor Pmenyebabkan rahim turun

Sebagai tambahan kepada pelbagai faktor risiko yang disebutkan sebelumnya, terdapat beberapa keadaan perubatan lain yang berkaitan dengan keturunan rahim. Keadaan berikut dapat melemahkan otot yang menyokong rahim, menyebabkan rahim turun:

 • cystocele

  Cystocele adalah herniasi atau keturunan pundi kencing ke arah vagina, mengakibatkan penonjolan ke bahagian dalam saluran vagina. Keadaan ini boleh membuat seseorang sukar menahan kencing, kerap membuang air kecil, atau menahan kencing di pundi kencing sehingga mereka tidak dapat membuang air kecil.

 • Enterokel

  Enterocele adalah herniasi atau keturunan sebahagian usus kecil yang menekan pada vagina, menyebabkan tonjolan terbentuk ke bahagian dalam saluran vagina. Pada enterokel, bahagian faraj yang terkena adalah bahagian atas belakang. Dalam keadaan ini, sakit belakang terasa ketika berdiri, dan akan hilang ketika berbaring.

 • Rectocele

  Rectocele adalah pembentukan tonjolan ke bukaan faraj belakang bawah kerana herniasi rektum. Keadaan ini boleh menyebabkan pergerakan usus yang sukar.

Cara Mengatasi Rahim yang Menurun

Untuk memastikan keadaan rahim menurun, doktor perlu melakukan beberapa pemeriksaan. Sekiranya doktor anda menyatakan bahawa anda mempunyai rahim menurun, terdapat beberapa kemungkinan rawatan yang akan disyorkan, bergantung pada seberapa parah keadaan anda.

Sekiranya rahim menurun secara perlahan, rawatan mungkin tidak diperlukan. Tetapi, jika keadaan tersebut menyebabkan ketidakselesaan, rawatan boleh dilakukan tanpa pembedahan, atau dengan pembedahan.

Rawatan bukan pembedahan boleh dilakukan dengan cara berikut:

 • Latihan Kegel, tujuannya adalah untuk melatih lantai pelvis untuk menguatkan otot faraj.
 • Terapi penggantian estrogen.
 • Pengurangan berat.
 • Gunakan pesisir, yang merupakan alat untuk membantu mendorong rahim dan menjadikannya lebih stabil.

Sementara itu, rawatan dengan prosedur pembedahan merangkumi:

 • Suspensi rahim, iaitu meletakkan kembali rahim pada kedudukannya dengan menghubungkan ligamen pelvis atau menggunakan bahan lain.
 • Histerektomi, iaitu penyingkiran rahim dari badan. Tindakan ini boleh dilakukan melalui faraj atau dinding

Walaupun pembedahan berkesan dalam merawat rahim yang turun, disarankan untuk tidak menjalani prosedur ini jika anda masih merancang untuk mempunyai anak.

Sebenarnya keadaan penurunan rahim boleh berlaku pada wanita pada usia berapa pun, tetapi kebanyakannya menimpa wanita pada usia menopaus. Agar ini tidak berlaku, anda boleh melakukan latihan Kegel setiap hari untuk melatih otot-otot vagina dan rahim agar tetap kuat. Segera berjumpa doktor jika anda merasakan gejala rahim menurun, supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.