Keluarga

Anda Perlu Tahu, Mitos Seks Ini Hamil Dengan Cepat Tidak Terbukti

Anda mungkin pernah mendengar beberapa mitos mengenai seks untuk hamil dengan cepat, terutamanya jika kehamilan adalah sesuatu yang anda dan pasangan anda nantikan. Sebelum mencubanya, ada baiknya anda dan pasangan terlebih dahulu mengetahui fakta di sebalik mitos tersebut.

Pelbagai mitos tentang hamil dengan cepat telah berkembang di kalangan pasangan yang sedang hamil, mulai dari posisi yang tidak sesuai semasa hubungan seks hingga posisi selepas hubungan seks.

Walau bagaimanapun, anda dan pasangan anda tidak seharusnya mempercayai apa yang anda baca atau dengar mengenai mitos ini. Selain tidak semestinya mengesahkan kebenaran, mitos ini boleh berisiko menyebabkan kecederaan.

Pelbagai Mitos Tentang Seks untuk Hamil Dengan Cepat

Berikut adalah beberapa contoh mitos untuk hamil dengan cepat yang masih beredar di masyarakat:

1. Mengangkat pelvis selepas melakukan hubungan seks

Terdapat mitos bahawa mengangkat pelvis selepas hubungan seks dipercayai dapat membantu sperma bergerak ke telur, sehingga memudahkan proses persenyawaan.

Sebenarnya, ia tidak lebih dari sekadar mitos. Sehingga kini, belum terbukti bahawa mengangkat pelvis dapat meningkatkan peluang wanita hamil.

2. Memerlukan wanita untuk orgasme

Mitos lain menyatakan bahawa wanita mesti mencapai orgasme semasa melakukan hubungan seks agar dapat hamil dengan cepat. Sebenarnya, tidak begitu. Tidak seperti lelaki, wanita masih mempunyai kemungkinan untuk hamil, sama ada mencapai orgasme atau tidak.

Orgasme pada wanita hanyalah ukuran kepuasan wanita semasa melakukan hubungan seks dan tidak ada kaitan dengan proses persenyawaan sehingga kehamilan berlaku.

3. Jimat sperma dengan melambatkan hubungan seks

Ada juga mitos yang beredar mengenai menunda hubungan seks sehingga sperma lebih berkualiti dan memudahkan proses persenyawaan. Mitos ini berdasarkan kajian bahawa pengeluaran sperma yang ideal biasanya berlaku setiap 2 hari.

Namun, mitos itu tidak benar. Melambatkan hubungan seks sebenarnya boleh menghalang peluang anda hamil.

Perkara yang perlu dilakukan jika anda ingin hamil adalah dengan berusaha melakukan hubungan seks dengan pasangan anda di sekitar jendela subur anda untuk meningkatkan peluang untuk hamil.

4. Adakah kepala depan selepas hubungan seks

Pergerakan kepala depan atau meletakkan kepala ke bawah dan kaki ke atas, belum terbukti dapat mempercepat kehamilan. Sebenarnya, ada risiko kecederaan leher bagi mereka yang tidak biasa.

Hingga kini, belum ada penyelidikan yang menyatakan bahawa kedudukan seks tertentu atau kedudukan badan setelah hubungan seks terbukti berkesan dalam meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Walau bagaimanapun, beberapa ahli seks mengesyorkan berbaring sekurang-kurangnya 30 minit selepas hubungan seks untuk menjaga sperma di dalam faraj. Ini dipercayai dapat meningkatkan peluang hamil.

5. Lakukan hubungan seks 2 minggu selepas haid

Walaupun mitos ini tidak sepenuhnya salah, sangat jarang bagi wanita untuk menjalani kitaran haid tepat 28 hari setiap bulan. Walaupun agak teratur, kitaran haid wanita kadang-kadang boleh berubah sedikit.

Memastikan Tempoh Ovulasi untuk Mengandung Dengan Cepat

Daripada anda dan pasangan anda menetapkan masa atau tarikh tertentu untuk melakukan hubungan seks, lebih baik anda memastikan masa subur anda dengan memerhatikan beberapa perubahan dalam badan anda semasa anda mencapai ovulasi.

Ovulasi adalah masa ketika telur matang dilepaskan dari ovari atau ovari ke dalam rahim. Setiap wanita pada amnya hanya akan mengeluarkan 1 telur dalam setiap kitaran haid. Walau bagaimanapun, tempoh ovulasi tidak lama, hanya beberapa hari.

Sekiranya anda dan pasangan anda merancang untuk mempunyai bayi, waktu terbaik untuk melakukan hubungan seks adalah sekitar ovulasi, iaitu 2-3 hari sebelum ovulasi.

Untuk mengetahui tempoh subur atau ovulasi dengan tepat, anda boleh menggunakan kit ujian kesuburan khas. Alat ujian ini terdiri daripada dua jenis, iaitu alat yang dimaksudkan untuk jangka masa minggu subur dan alat yang dapat digunakan setiap saat.

Selain itu, teknik lain untuk menentukan masa subur adalah dengan mengukur suhu badan dan memperhatikan keputihan yang muncul ketika anda sedang ovulasi. Secara amnya, suhu badan paling rendah berlaku pada waktu pagi. Namun, dalam tempoh subur suhu badan akan meningkat sedikit.

Masa subur wanita juga dapat ditandai dengan peningkatan jumlah cairan vagina. Tekstur cecair yang keluar pada umumnya lebih jelas dan melekit, menyerupai putih telur.

Sekiranya anda ingin hamil dengan cepat, ketahui kapan tempoh ovulasi anda. Jangan segera mempercayai pelbagai mitos kehamilan cepat hamil yang anda dengar. Ketahui kebenaran dari sumber perubatan yang dipercayai atau minta pakar kandungan anda untuk memastikannya.