Kehidupan yang sihat

Ketahui Kebaikan Makan Buah Sebelum Makan

Buah lebih dikenali sebagai pencuci mulut, yang dimakan selepas makan. Walaupun begitu, sebilangan orang berpendapat bahawa makan buah sebelum makan sebenarnya dapat memberikan lebih banyak manfaat kesihatan. Adakah betul?

Selain mengisi, buah juga mengandungi serat dan vitamin yang diperlukan untuk menjaga kesihatan dan meningkatkan daya tahan. Oleh itu, jangan lupa memasukkan buah-buahan sebagai sebahagian daripada diet anda setiap hari.

Kebaikan makan buah sebelum makan

Makan buah sebelum atau selepas makan sebenarnya sama bermanfaatnya. Hanya dengan memakan buah sebelum makan dapat mengurangkan keinginan anda untuk makan makanan berkalori tinggi. Ini kerana buah adalah makanan yang kenyang, dan kesannya dapat bertahan lama sehingga anda tidak cepat lapar.

Selain itu, kebiasaan makan buah sebelum makan dapat mengelakkan anda makan terlalu banyak. Dengan cara itu, risiko kenaikan berat badan anda akan lebih kecil. Dalam jangka panjang, tabiat ini juga bermanfaat untuk mengurangkan risiko pelbagai penyakit, seperti diabetes, penyakit jantung, dan strok.

Selain membiasakan makan buah sebelum makan, biasakan minum sebelum makan. Minum 500 ml air atau kira-kira 2 gelas kira-kira 30 minit sebelum makan dapat membantu menurunkan berat badan. Minum air sebelum makan akan membuat anda merasa kenyang, sehingga menekan keinginan anda untuk makan berlebihan.

Pelbagai Kebaikan Penggunaan Buah

Mengonsumsi buah secara berkala, sebelum dan sesudah makan, akan memberi pelbagai faedah kesihatan. Berikut adalah beberapa di antaranya:

  • Buah kaya dengan kandungan serat, jadi pengambilan buah secara berkala dapat membantu mencegah sembelit dan masalah pencernaan lain.
  • Pengambilan buah secara berkala juga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Ini kerana terdapat pelbagai jenis nutrien yang terdapat di dalam buah.
  • Makan buah, terutama beri, lemon, dan jeruk, baik untuk kesihatan kulit.
  • Kandungan serat yang terkandung dalam buah tidak hanya dapat mengatasi sembelit, tetapi juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
  • Buah-buahan, seperti strawberi, anggur, salak, mangga, epal, semangka, oren, kiwi, dan alpukat, mengandungi antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari kesan radikal bebas yang berbahaya bagi kesihatan.

Makan buah sebelum atau selepas makan sama bermanfaat. Tetapi bagi anda yang ingin menurunkan atau mengawal berat badan, biasakan makan buah sebelum makan.

Selain buah, pengambilan juga merupakan pelbagai makanan sihat dengan pemakanan seimbang. Jangan lupa, lakukan senaman secara teratur, agar badan anda lebih cergas dan tidak mudah diserang penyakit.