Kehidupan yang sihat

Jangan hanya mengeluarkannya, ini adalah cara yang selamat untuk menghilangkan rambut hidung

Rambut hidung yang tumbuh terlalu lama boleh mengganggu penampilan, sehingga banyak orang sering memetiknya. Namun, jika dilakukan dengan cara yang salah, mencabut rambut hidung boleh menyebabkan jangkitan.

Rambut hidung mempunyai peranan penting dalam menjaga kelembapan hidung. Tidak hanya itu, rambut hidung juga berfungsi menyaring debu, serangga kecil, dan mikroorganisma, seperti bakteria dan virus, yang disedut ke dalam hidung sehingga tidak masuk ke paru-paru.

Cara Menghilangkan Rambut Hidung dengan Betul

Walaupun mempunyai banyak manfaat, rambut hidung dapat tumbuh terlalu lama, menyebabkan rasa tidak selesa dan kurang percaya diri. Akhirnya, memotong atau memetik rambut hidung dianggap cara paling cepat untuk mengatasinya.

Namun, anda perlu tahu bahawa mencabut rambut hidung tidak boleh cuai dan dilakukan dengan cara yang betul. Berikut adalah beberapa cara selamat yang boleh dilakukan untuk menghilangkan rambut hidung:

Gunting kkhas

Untuk berada di sisi yang selamat, gunakan gunting khas untuk menghilangkan rambut hidung. Gunting ini mempunyai hujung bulat dan tumpul menjadikan rambut hidung lebih senang digunting. Gunting juga telah dirancang khas untuk mencegah kecederaan di kawasan sekitar hidung.

Semasa menggunakannya, disarankan agar anda duduk atau berdiri di hadapan cermin dengan pencahayaan yang baik. Bersihkan hidung terlebih dahulu dari kotoran yang keluar dari hidung, kemudian potong rambut hidung dengan perlahan.

Setelah rambut hidung dipangkas, hembuskan melalui hidung sehingga rambut yang terpotong dapat keluar. Perlu diingat bahawa anda disarankan untuk melakukan penyingkiran rambut hidung hanya di tepi.

Wpaksi

Mencabut bulu hidung secara manual atauwaxing sebenarnya tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan rambut hidung tumbuh ke kulit. Ini boleh menyebabkan bisul dan jangkitan pada hidung. Walau bagaimanapun, jika anda mahu terus melakukan waxing di rumah, selalu ikuti arahan penggunaan.

Sebaiknya gunakan lilin atau lilin hanya di tepi lubang hidung untuk mengelakkan kecederaan pada lapisan dalam hidung. Sekiranya kawasan hidung terasa sakit selepas itu waxing selesai, cubalah memampatkannya dengan tuala suam.

Memampatkan kawasan hidung dengan tuala hangat dapat menghilangkan rasa sakit sambil membantu proses penyembuhan selepasnya waxing.

Pembuangan rambut laser

Sekiranya anda ragu-ragu menggunakan kaedah manual, penyingkiran rambut hidung laser (penyingkiran rambut laser) boleh menjadi pilihan. Walau bagaimanapun, kaedah ini berisiko menyebabkan kecederaan pada selaput lendir di rongga hidung.

Oleh itu, penting bagi anda untuk memastikan bahawa tindakan anda penyingkiran rambut laser dilakukan oleh doktor yang pakar dalam bidang ini, untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, seperti kerengsaan atau kecederaan pada selaput lendir.

Memetik atau mencabut rambut hidung adalah selamat untuk dilakukan, tetapi anda dinasihatkan untuk tidak berlebihan. Ini kerana rambut hidung mempunyai fungsi penting dalam mengurangkan risiko alergi dan menjaga kelembapan udara di hidung.

Sekiranya anda mengalami keluhan tertentu setelah mencabut bulu hidung, seperti mimisan, demam, atau bisul dan jangkitan muncul di hidung, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.