Kesihatan

Hati-hati, hipotiroidisme dapat dialami oleh semua peringkat umur

Hipotiroidisme atau hipotiroidisme berlaku apabila kelenjar tiroid tidak dapat menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi. Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja, dari bayi hingga tua. Walau bagaimanapun, hipotiroidisme lebih kerap berlaku pada wanita berusia lebih dari 60 tahun.

Kelenjar tiroid adalah kelenjar berbentuk kupu-kupu yang terletak di bahagian depan leher. Kelenjar ini berfungsi untuk menghasilkan hormon tiroid yang berguna untuk mengatur metabolisme badan, menjaga suhu badan tetap panas, dan menyokong prestasi organ seperti otak, jantung, dan otot.

Walau bagaimanapun, kelenjar tiroid kadangkala bermasalah sehingga tidak dapat menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi untuk tubuh. Keadaan ini dikenali sebagai hipotiroidisme.

Menyedari Gejala Hipotiroidisme

Walaupun kumpulan yang cenderung mengalami hipotiroidisme adalah wanita berusia 60 tahun ke atas, sebenarnya bayi, kanak-kanak, dan remaja juga dapat mengalaminya.

Pada mulanya, hipotiroidisme mungkin tidak mempunyai gejala. Gejala hipotiroidisme juga cenderung berkembang secara perlahan dan beransur-ansur selama beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun. Akibatnya, orang dengan hipotiroidisme sering tidak menyedari bahawa mereka mengalami keadaan tersebut.

Sekiranya hipotiroidisme sudah menunjukkan gejala, keluhan yang timbul dapat berubah-ubah, sesuai dengan usia penghidapnya. Inilah penjelasannya:

Gejala hipotiroidisme pada bayi

Hipotiroidisme pada bayi dapat muncul sejak dia dilahirkan. Terdapat beberapa tanda dan gejala hipotiroidisme pada bayi, termasuk wajah kelihatan bengkak, lidah bayi kelihatan membesar dan menonjol, nafas terengah-engah, serak ketika menangis, dan kulit bayi berwarna kekuningan.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, bayi boleh mengalami sembelit, sukar makan, mengantuk selalu, tangan dan kaki yang sejuk, dan otot badan yang lemah. Tambahan pula, hipotiroidisme juga boleh menyebabkan bayi mengalami gangguan perkembangan.

Gejala hipotiroidisme pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa

Gejala hipotiroidisme pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa umumnya sama. Berikut adalah beberapa gejala yang boleh berlaku akibat hipotiroidisme:

  • Selalunya berasa letih
  • Denyutan jantung lemah atau lebih perlahan
  • Sembelit
  • Sensitif terhadap suhu sejuk
  • Penambahan berat badan
  • Kolesterol dalam darah meningkat
  • Muka bengkak
  • Sakit otot atau sakit sendi
  • Kesukaran tidur dan menumpukan perhatian
  • Masalah psikologi, seperti kemurungan atau mood (mood) yang senang diubah

Gejala hipotiroidisme pada kanak-kanak kadang-kadang disertai oleh pertumbuhan gigi yang tertunda dan pertumbuhan yang terbantut. Sementara itu, gejala hipotiroidisme pada remaja dicirikan oleh akil baligh.

Pada orang dewasa, hipotiroidisme juga boleh menyebabkan keluhan lain, seperti penurunan libido atau keinginan seksual, keguguran rambut dan kerapuhan, dan kulit kering. Pada wanita, hipotiroidisme juga boleh menyebabkan masa yang tidak teratur atau pendarahan haid lebih banyak daripada biasanya.

Pelbagai Penyebab Kemungkinan Hipotiroidisme

Terdapat beberapa perkara atau keadaan yang boleh menyebabkan hipotiroidisme, termasuk:

1. Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu

Hypothyroidism boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan, seperti ubat kemoterapi untuk barah, ubat jantung amiodarone, dan ubat-ubatan anti-sawan atau ubat-ubatan untuk merawat gangguan neurologi seperti gabapentin, phenobarbital, dan fenitoin.

Selain itu, ubat lain seperti lithium dan ubat antituberculosis rifampicine juga boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk pengurangan pengeluaran hormon tiroid.

2. Rawatan hipertiroidisme

Pada hipertiroidisme, kelenjar tiroid anda sebenarnya terlalu aktif, jadi anda perlu mendapatkan ubat untuk mengurangkan aktiviti kelenjar tiroid. Contohnya, dengan mengambil ubat hipertiroid atau melakukan terapi radioaktif.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini boleh menyebabkan pengeluaran hormon tiroid menurun secara drastik. Akibatnya, tiroid akan menjadi kurang aktif dan menyebabkan hipotiroidisme.

3. Kehamilan

Sebab mengapa kehamilan boleh menyebabkan hipotiroidisme masih belum diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, semasa kehamilan, kelenjar tiroid kadang-kadang menjadi radang, yang mengakibatkan peningkatan kadar hormon tiroid.

Tetapi selepas itu, akan ada penurunan tahap hormon tiroid secara drastik. Pada tahap inilah hipotiroidisme berlaku. Namun, anda tidak perlu risau, kerana secara amnya keadaan ini akan kembali normal dengan sendirinya.

4. Terapi sinaran ke leher

Jenis kanser tertentu memerlukan rawatan dalam bentuk radiasi di kawasan leher. Sinaran di kawasan ini merosakkan sel-sel di kelenjar tiroid, sehingga mengganggu pengeluaran hormon tiroid. Akibatnya, tubuh juga kekurangan hormon ini.

5. Pembedahan tiroid

Pembedahan tiroid adalah penyingkiran kelenjar tiroid. Sekiranya bahagian kelenjar masih ada, hormon tiroid masih dapat dihasilkan. Walau bagaimanapun, jika semua tisu kelenjar tiroid telah dikeluarkan, tidak ada lagi hormon tiroid yang dapat dihasilkan. Akibatnya, tubuh akan kekurangan hormon ini.

6. Gangguan tiroid sejak lahir

Sebilangan bayi dilahirkan dengan kelainan pada kelenjar tiroid, sehingga pengeluaran hormon tiroid dalam badan rendah. Keadaan ini dikenali sebagai hipotiroidisme kongenital.

Dalam keadaan ini, kelenjar tiroid tidak berkembang dengan baik. Walaupun ia berkembang, keupayaan untuk menghasilkan hormon tiroid tidak sempurna. Bayi atau orang dewasa yang mengalami masalah tiroid sejak lahir kemungkinan besar mengalami hipotiroidisme.

7. Kekurangan atau kelebihan yodium

Pengambilan yodium dalam jumlah yang betul diperlukan untuk mengekalkan keseimbangan pengeluaran hormon tiroid. Mengambil terlalu banyak yodium boleh menyebabkan atau memburukkan lagi hipotiroidisme.

Agar anda tidak kekurangan yodium, memenuhi keperluan tubuh untuk zat ini dengan mengambil pelbagai sumber yodium, seperti ikan, produk tenusu, kerang, dan garam meja beryodium.

Sekiranya anda mengalami pelbagai gejala hipotiroidisme di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang sesuai. Sekiranya tidak dirawat, hipotiroidisme boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti sakit sendi, penyakit jantung, kegemukan, hingga kemandulan.

Untuk menentukan sama ada anda menghidap hipotiroidisme atau tidak, doktor anda boleh melakukan ujian fungsi tiroid. Sekiranya keputusan ujian menunjukkan bahawa anda benar-benar menghidap hipotiroidisme, doktor anda mungkin menetapkan hormon tiroid sintetik atau ubat untuk merangsang pengeluaran hormon tiroid.