Kehidupan yang sihat

Mitos dan Fakta Berkaitan Dengan Kebaikan Minum Air Panas

Mengkonsumsi air suam dipercayai membawa lebih banyak manfaat kesihatan daripadabetulminum air sejuk. Tuntutan ini boleh berlaku dalam beberapa cara dan syarat-syarat tertentu.Lihat mitos dan fakta mengenai faedah minum air suam di bawah.

Tubuh akan kehilangan cecair melalui peluh semasa melakukan aktiviti dan terdedah kepada panas. Selain itu, cairan tubuh akan keluar melalui pembuangan air kencing dan kotoran, serta wap yang keluar setiap kali anda menghembus nafas dan dari pori-pori kulit. Pengambilan air diperlukan untuk menggantikan cecair ini, agar metabolisme tubuh dapat terus berjalan lancar.

Tetapi adakah faedah minum air suam lebih baik daripada air sejuk? Adalah baik untuk melihat apa mitos dan fakta di sebalik setiap andaian yang telah beredar sejauh ini.

Mitos Kebaikan minum air suam

sekarang, mengenai keadaan berikut sebenarnya tidak dapat diatasi dengan mengambil air suam. Apakah mitos mengenai faedah air suam?

  • Bersih saluran pencernaan

Terdapat cara penyahtoksikan badan yang terkenal, iaitu dengan minum air suam yang telah dicampurkan dengan air garam yang tidak beryodium. Disebutkan bahawa air mempunyai kesan pencahar yang dapat menyebabkan pergerakan usus dalam satu jam atau lebih. Kaedah ini dipercayai dapat membersihkan usus besar, merawat sembelit dan membantu menyahtoksin badan, membuang toksin dan parasit yang bersembunyi di dalam usus.

Sebenarnya, keberkesanan kaedah ini masih diragukan. Mungkin berkesan membersihkan usus dengan merangsang pergerakan usus. Namun, tidak ada bukti saintifik bahawa memakan air masin yang hangat dapat menyahtoksin badan atau membuang sisa, toksin dan parasit dari saluran pencernaan.

Minum air masin suam ketika perut kosong juga boleh memberi kesan buruk seperti mual, muntah, kembung, hingga dehidrasi. Lebih-lebih lagi, minuman ini dapat meningkatkan risiko kelebihan natrium yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan tidak selamat bagi orang yang menghidap penyakit jantung dan buah pinggang.

  • Mbakar lebih banyak kalori

Terdapat dakwaan bahawa minum air suam membakar lebih banyak kalori daripada air sejuk. Sebenarnya, fakta menunjukkan sebaliknya, pengambilan air sejuk dikatakan dapat membakar kalori badan dengan lebih berkesan. Ini kerana suhu badan akan meningkat untuk memanaskan air sejuk.

Walau bagaimanapun, kesan penggunaan air sejuk tidak begitu ketara dalam membantu mengurangkan berat badan kerana kalori yang dibakar hanya sedikit.

Oleh itu, masih penting untuk mengambil cecair, baik dalam keadaan hangat dan sejuk.

Fakta Kebaikan minum air suam

Keadaan berikut dapat diatasi berkat faedah minum air suam.

  • Melegakan simptom selesema

Minum air suam dapat membantu melegakan simptom sejuk seperti sakit tekak, hidung berair, dan mencegah dehidrasi. Air suam akan membantu badan mengurangkan kerengsaan tekak. Wap panas juga dapat melonggarkan lendir yang menyumbat saluran udara. Anda boleh menambah halia, lemon atau madu untuk membantu melegakan sakit tekak dengan segera.

Untuk mendapatkan lebih banyak faedah air suam, anda boleh berkumur dengan setengah sudu teh garam yang ditambahkan ke dalam secawan air suam. Kesakitan di kerongkong umumnya disertai dengan keradangan dan pembengkakan dinding tekak. Air garam yang hangat dapat mengurangkan bengkak, sehingga tekak terasa lebih lega. Gunakan campuran air garam untuk berkumur tiga kali sehari selama 30 saat.

  • Melegakan kesakitan akibat haid (senggugut)

Khasiat minum air suam juga berperanan melegakan kesakitan dan kesakitan haid (senggugut). Minum jumlah cecair yang mencukupi dapat mengelakkan tubuh menahan cecair di dalamnya. Kesannya, kesakitan akibat kembung yang menyertai haid dapat dikurangkan. Selain itu, minum air suam biasanya lebih baik kerana dapat mengendurkan otot yang sempit. Tambahan dengan pengambilan air suam dapat meningkatkan aliran darah di dalam badan.

  • Melegakan sakit dan sakit pada artritis

Minum air suam juga bermanfaat untuk menenangkan sistem saraf dan menghidrat badan. Ini dapat mengurangkan kesakitan pada penghidap artritis.

  • Melegakan tekanan

Minum air suam dapat membantu meningkatkan aliran darah ke seluruh badan, termasuk otak. Kesan ini dapat melegakan dan menghilangkan tekanan dan kegelisahan. Walaupun mandi atau minum air suam boleh membantu anda tidur lebih lena. Untuk hasil maksimum, bukan hanya air suam, anda boleh minum susu suam untuk membantu merasa lebih tenang dan selesa.

  • Meringankan gejala achalasia

Air suam dikatakan dapat membantu penghidap achalasia dengan lebih selesa. Achalasia adalah keadaan di mana esofagus mengalami kesukaran untuk mengangkut makanan ke dalam perut. Gejala biasa adalah kesukaran menelan dan merasakan makanan tersekat di kerongkongan.

Terdapat banyak faedah minum air suam, tetapi tabiat baik yang tidak sukar dilakukan juga bukan ubat ajaib, alias hasilnya tidak dapat dilakukan dengan segera. Mulakan hari anda dengan minum air suam pada waktu pagi. Anda boleh mencampurkan air suam dengan sedikit lemon atau jus limau jika suka. Namun, perlu juga diperhatikan suhunya, jangan minum air yang terlalu panas kerana boleh membakar dan membuat lidah melepuh.

Walaupun banyak tuntutan manfaat air suam tidak sepenuhnya betul, sekurang-kurangnya mengambil air secukupnya setiap hari adalah nasihat terbaik untuk memastikan tubuh sentiasa terhidrat dengan optimum. Selain memenuhi keperluan cairan anda dari air, anda dapat memperoleh cairan dari buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandung banyak air, seperti tembikai, jeruk, tembikai, dan tomato.