Kesihatan

Cara Mengatasi Alahan Dadah dengan Betul

Alahan ubat boleh menyebabkan pelbagai gejala, mulai dari gejala ringan hingga teruk. Oleh itu, anda perlu tahu bagaimana menangani alergi ubat yang betul agar gejala yang muncul dapat diselesaikan dengan segera dan anda mengelakkan keadaan yang boleh membawa maut, seperti kejutan anaphylactic.

Setiap ubat umumnya mempunyai kesan sampingan, salah satunya mencetuskan reaksi alergi. Pada orang yang mempunyai alahan ubat, gejala alergi dapat muncul dengan cepat dalam beberapa jam atau perlahan dalam beberapa hari setelah mengambil ubat tersebut.

Gejala alahan yang muncul boleh berbeza-beza. Dalam reaksi alergi ubat ringan, gejala mungkin termasuk ruam dan gatal-gatal pada kulit, bengkak bibir dan muka, muntah, sakit perut, dan cirit-birit.

Walau bagaimanapun, reaksi ubat alergi yang berlaku kadang-kadang boleh menjadi teruk dan menyebabkan gejala yang teruk seperti sesak nafas, kelemahan, dan kehilangan kesedaran atau pengsan. Keadaan ini disebut kejutan anaphylactic. Dalam kes tertentu, reaksi alergi terhadap ubat-ubatan juga boleh menyebabkan keadaan yang disebut sindrom Stevens-Johnson atau nekrolisis epidermis toksik.

Beberapa Cara Mengatasi Alergi Dadah

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menangani reaksi ubat alergi yang muncul, termasuk:

1. Mengenali ubat-ubatan yang mencetuskan alergi

Ini adalah salah satu langkah penting untuk mengatasi alahan ubat yang anda alami dan mencegah anda daripada reaksi alahan yang mungkin muncul semula pada masa akan datang.

Pada dasarnya, hampir semua ubat berisiko menyebabkan reaksi alergi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis ubat yang lebih kerap mencetuskan reaksi alergi, termasuk:

 • Antibiotik, seperti penisilin dan sulfa
 • Ubat anticonvulsant atau anticonvulsant
 • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti aspirin, ibuprofen, asid mefenamat, dan metamizol
 • Ubat antimalaria, seperti klorokuin
 • Ubat kemoterapi
 • Anestesia atau anestesia
 • Ubat gout Allopurinol

2. Berhenti menggunakan ubat pencetus alergi

Setelah ubat yang mencetuskan alergi diketahui, hentikan penggunaan ubat dengan segera dan elakkan menggunakannya lagi pada masa akan datang.

Sekiranya anda tidak pasti ubat apa yang mencetuskan alergi ubat, cuba ingat dan catat semua ubat dan makanan tambahan, termasuk ubat herba, yang telah anda ambil dalam 24-48 jam terakhir.

Selepas itu, anda harus berjumpa doktor dan mencatatnya agar doktor dapat membantu mengenal pasti ubat mana yang mencetuskan reaksi alergi di dalam badan anda.

3. Melakukan penjagaan di rumah

Sekiranya gejala yang muncul ringan, anda boleh melakukan pelbagai cara untuk mengatasi alahan ubat, termasuk mandi sejuk, memberi kompres sejuk atau menggunakan losyen. calamin pada kulit atau kawasan badan yang terasa gatal dan ruam muncul, dan mengambil antihistamin.

4. Mengambil ubat penghilang alergi

Reaksi alahan ringan biasanya mereda dengan sendirinya dalam beberapa jam atau hari. Keadaan ini juga biasanya dapat diubati dengan rawatan di rumah.

Walau bagaimanapun, gejala alergi ubat yang muncul kadang-kadang boleh menjadi teruk atau tidak pernah hilang. Sekiranya anda mengalami alahan ubat seperti itu, anda perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Untuk merawat reaksi alahan ubat yang teruk, doktor anda mungkin menetapkan ubat berikut:

 • Antihistamin

  Untuk mengatasi reaksi alahan, doktor boleh menetapkan ubat antihistamin. Ubat ini sering digunakan untuk merawat alahan ringan atau sederhana atau alahan yang menyebabkan gatal-gatal yang teruk dan ruam kulit.

 • Ubat kortikosteroid

  Untuk melegakan keradangan yang berlaku disebabkan oleh alahan ubat, doktor boleh menetapkan ubat kortikosteroid. Ubat kortikosteroid tersedia dalam bentuk ubat oral, ubat topikal, tetes mata, hingga ubat yang disedut atau dihirup penyedut.

 • Ubat bronkodilator

  Ubat ini akan membantu melebarkan saluran udara supaya pernafasan menjadi lebih mudah. Bronkodilator boleh didapati dalam bentuk cecair dan serbuk untuk digunakan dalam penyedut atau nebulizer.

 • Suntikan epinefrin

  Keadaan ini perlu diatasi dengan segera kerana risiko menyebabkan komplikasi teruk dan juga kematian.

5. Terapi desensitisasi

Terapi ini juga boleh dijalankan sekiranya anda mempunyai alahan terhadap ubat-ubatan tertentu yang perlu diambil dalam jangka masa panjang. Terapi ini bertujuan untuk mengurangkan risiko berulang gejala alahan pada masa akan datang.

Terapi desensitisasi dilakukan dengan memberikan sejumlah kecil ubat atau zat pemicu alergi ke dalam tubuh, kemudian dosisnya secara bertahap dinaikkan sehingga tubuh pasien dapat mengenali dan mentolerir ubat tersebut.

Sekiranya anda mempunyai sejarah alahan ubat, jangan lupa mencatat jenis ubat yang menyebabkan reaksi alergi. Tujuannya adalah agar anda dapat memberitahu doktor atau penyedia perkhidmatan kesihatan anda mengenai sejarah alahan ubat anda sebelum menjalani rawatan perubatan.

Sekiranya anda tidak tahu ubat apa yang boleh mencetuskan reaksi alergi, anda boleh berjumpa doktor untuk pemeriksaan. Untuk menentukan apa yang mencetuskan alahan anda, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani ujian alergi.

Apabila anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, cuba jangan panik dan hentikan segera semua ubat yang anda ambil. Sekiranya gejala yang muncul tidak membaik, segera berjumpa doktor agar rawatan dapat dilakukan dengan cepat dan tepat.