Keluarga

7 Keseronokan Hanya Ibu Hamil Yang Rasa

Wanita hamil tentu saja tidak asing dengan aduan yang menjengkelkan, seperti sakit pagi, pedih ulu hati, keletihan, kekejangan kaki, dan tanda regangan. Namun, selain daripada ketidakselesaan ini, kehamilan juga membawa kesenangan dan faedah kesihatan. kamu tahu!

Kehamilan pasti membuat wanita hamil dan suami mereka merasa bahagia kerana dalam masa yang singkat akan ada satu lagi anggota di rumah, atau lebih-lebih lagi jika wanita hamil mengandung anak kembar. Bukan hanya merasa gembira, wanita hamil juga dapat menikmati dan merasakan banyak kenikmatan ketika hamil.

7 Keseronokan yang Anda Rasa Semasa Mengandung

Berikut adalah beberapa keseronokan yang dapat dirasakan oleh wanita hamil semasa mengandung:

1. Suami lebih menyayangi

Percaya atau tidak, suami wanita hamil itu mungkin akan mengagumi dan lebih menyukai lengkungnya. Bukan sahaja mengagumi perubahan fizikal wanita hamil semasa hamil, suami juga boleh menjadi lebih prihatin dan bersedia untuk berubah.

Untuk membuat wanita hamil merasa lebih selesa, suami mungkin bersedia mengurut kaki wanita hamil, membantu memasak atau membersihkan rumah, bahkan keluar pada waktu malam hanya untuk membeli makanan yang diinginkan oleh wanita hamil.

2. Semua perhatian diberikan kepada wanita hamil

Bukan hanya dari suaminya, adakah wanita hamil menyedari bahawa perhatian orang di sekitarnya akan lebih tertumpu pada wanita hamil?

Ramai orang mungkin menjadi lebih ramah dan ingin menolong ketika melihat perut wanita hamil yang sedang hamil. Bantuan ini boleh dilakukan dengan pelbagai cara, misalnya menyediakan tempat duduk ketika wanita hamil berada di dalam pengangkutan awam, membawa barang keperluan wanita hamil, atau membantu wanita hamil menyeberang jalan.

3. Seks menjadi lebih menyeronokkan

Wanita cenderung mencapai orgasme dengan lebih mudah ketika melakukan hubungan seks ketika hamil. Sebenarnya, sebilangan wanita mungkin mengalami orgasme untuk pertama kalinya ketika mereka hamil. Seks yang terasa lebih menyenangkan dapat dirasakan pada trimester kedua kehamilan.

Sekiranya wanita hamil merasakan dorongan seks semasa mengandung, jangan ragu untuk menyelesaikannya. Semasa kehamilan yang sihat, wanita hamil tidak perlu takut melakukan hubungan seks, kerana janin di dalam rahim dilindungi oleh rahim dan cairan ketuban.

Namun, ada sebilangan wanita hamil yang benar-benar merasakan libido mereka berkurang atau tidak ghairah melakukan hubungan seks. Ini biasanya berlaku pada trimester ketiga ketika bersalin semakin hampir dan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti keletihan atau tekanan.

Sekiranya anda merasa tidak menikmati hubungan seks ketika hamil, cubalah menghidupkan suasana intim dengan meminta suami menyisir rambut wanita hamil, menggosok punggung atau bahu wanita hamil, atau mengurut kaki wanita hamil.

4. Keyakinan meningkat

Ubah mood dan keadaan fizikal semasa kehamilan, seperti payudara yang lebih besar, kuku yang lebih kuat dan lebih panjang, kulit yang lebih cerah, dan rambut yang lebih sihat, berkilau, dan lebih tebal, boleh membuat wanita hamil kelihatan lebih yakin.

Kejadian ini diduga disebabkan oleh peningkatan hormon kehamilan dan peningkatan jumlah darah yang beredar ke seluruh tubuh semasa kehamilan.

Namun, kadang-kadang ada wanita yang sebenarnya merasa kurang yakin diri dan sebenarnya murung atau murung ketika hamil. Sekiranya wanita hamil merasakan simptom kemurungan, jangan ragu untuk berjumpa pakar sakit puan.

5. Biasakan menjalani gaya hidup sihat

Ketika mempunyai dua badan, wanita hamil mungkin terbiasa menjalani gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan yang sihat, minum lebih banyak air, dan berolahraga secara teratur, sehingga keadaan kesihatan wanita hamil dan janin terjaga.

Wanita hamil juga mungkin mulai melepaskan tabiat buruk, seperti merokok atau minum minuman beralkohol. Oleh itu, kehamilan boleh menjadi motivasi yang baik bagi wanita hamil untuk menjalani kehidupan yang sihat. Tabiat baik ini bahkan dapat diteruskan sehingga selepas melahirkan.

6. Bebas dari sakit haid

Sekiranya anda biasanya mengalami haid sebelum kehamilan disertai dengan sakit haid atau kekejangan yang menjengkelkan, wanita hamil kini dapat bernafas dengan mudah kerana rasa sakit itu tidak akan dirasakan semasa kehamilan.

Beberapa bulan selepas melahirkan, haid akan kembali semula. Sekiranya sebelum ini wanita hamil merasa sakit haid yang berat, sekarang haid mungkin terasa kurang menyakitkan dan mengganggu setelah melahirkan.

Hingga kini, belum diketahui apa yang menyebabkan kesakitan haid berkurang setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, fenomena ini agak biasa berlaku pada wanita yang telah hamil dan melahirkan.

7. Dapatkan cuti bersalin

Salah satu keseronokan yang dapat wanita hamil adalah dengan meluangkan masa untuk berehat atau bersiap untuk melahirkan anak untuk beberapa waktu.

Wanita hamil yang masih bekerja berhak mendapat 1.5 bulan cuti bersalin dan 1.5 bulan cuti bersalin. Peraturan tersebut telah ditetapkan oleh pemerintah berdasarkan Pasal 82 ayat (1) dan Pasal 84 Undang-Undang Nomor 13 Tahun 2003 tentang Tenaga Kerja.

Sebagai tambahan kepada beberapa keseronokan di atas, hamil selama 9 bulan dan kemudian menyusukan anak anda selepas dia dilahirkan juga dianggap dapat mengurangkan risiko barah payudara dan barah ovari.

Kadang-kadang kehamilan memang boleh membawa beberapa keluhan, seperti mual, pening, sakit belakang, dan kekejangan di kaki. Namun, selain daripada keluhan ini, wanita hamil juga dapat merasakan banyak kesenangan dan keseronokan semasa mengandung.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada perubahan yang dialami wanita hamil semasa mengandung adalah normal atau tidak, jangan teragak-agak untuk berjumpa pakar sakit puan, OK?