Kesihatan

Fikirkan dua kali sebelum memilih selaput dara dan selaput dara buatan

Selaput dara buatan adalah selaput dara palsu yang diciptakan untuk kelihatan utuh lagi. Selaput dara buatan terbuat dari bahan agar-agar yang mengandungi darah tiruan. Sehingga semasa hubungan seksual, cecair merah darah akan pecah dan mengalir seperti darah.

Penghasilan selaput dara tiruan telah menjadi kontroversi. Di beberapa negara, tanggapan tentang keperawanan masih ditentukan dengan selaput dara yang utuh ketika pertama kali melakukan hubungan seks. Sedangkan menurut sains perubatan, tidak semua wanita memiliki selaput dara yang utuh dan tidak semua selaput dara berdarah ketika melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya. Sebagai tambahan kepada selaput dara tiruan, terdapat teknik pembedahan yang bertujuan untuk mengembalikan integriti selaput dara. Teknik pembedahan ini dikenali sebagai hymenorrhaphy.

Hymenorrhaphy, Bedah Penggantian Selaput dara

Hymenorrhaphy, juga dikenali sebagai hymenoplasty, adalah pembedahan untuk memulihkan selaput dara sehingga ia kembali ke bentuknya yang penuh. Hymenorrhaphy tergolong dalam kategori pembedahan plastik kosmetik wanita (vagina), atau pembedahan ginekologi estetik.

Pembedahan selaput dara dilakukan dengan menjahit kembali sisa-sisa selaput dara yang telah terkoyak atau rosak. Secara amnya, doktor akan memberikan ubat bius tempatan sebelum selaput dada dilakukan. Selepas anestesia, doktor akan menjahit lapisan selaput dara dan dalam sehingga selaput dari belakang serupa dengan selaput dara yang asli. Setelah operasi, selaput dara akan dibersihkan dengan air suam dan salap antibiotik akan digunakan pada saluran jahitan.

adalah Hymenorrhaph Selamat?

Dari sudut perubatan, prosedur memasukkan selaput dara atau selaput dara buatan sebenarnya tidak mempunyai petunjuk klinikal, dan lebih untuk tujuan estetik atau keperluan peribadi. Hingga kini, tidak ada cukup bukti penyelidikan sebagai asas untuk menilai tahap keselamatan dan komplikasi prosedur ini.

Begitu juga, kajian mengenai kepuasan jangka panjang bagi wanita yang telah menjalani prosedur ini. Ini mungkin kerana prosedur ini masih tidak sah dan dikritik oleh orang ramai di beberapa negara. Beberapa kajian yang ada sekarang membincangkan lebih banyak mengenai hymenorrhaphy dari segi etika dan norma yang berlaku.

Oleh itu, pesakit harus mendapat pendidikan terlebih dahulu mengenai kekurangan data yang menyokong keselamatan hymenorrhaphy dan kemungkinan komplikasi yang boleh berlaku. Komplikasi yang dimaksudkan boleh berupa tisu parut (parut), sakit faraj semasa persetubuhan, jangkitan dan lekatan tisu akibat pembedahan.

Hymenorrhaphy atau hymenoplasty memang boleh menjadi pilihan lain daripada menggunakan selaput dara buatan. Walau bagaimanapun, perlu mempertimbangkan semula pelbagai aspek, termasuk norma perubatan, psikologi, etika, dan ketentuan yang berlaku sebelum menjalankan prosedur ini. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sebelum menjalani prosedur, dan pastikan anda tidak melakukannya di mana-mana tempat tanpa pengawasan doktor yang kompeten untuk prosedur ini.