Kesihatan

The Dope, ubat penahan sakit

Apa yang berlaku sekiranya pakar perubatan tidak menemui penawarnya? Sudah tentu, kita akan mendengar jeritan kesakitan dari pesakit di belakang pintu bilik perubatan.

Dalam bidang perubatan, anestesia disebut anestesia, yang bermaksud 'tanpa sensasi'. Tujuan anestesia adalah untuk mematikan bahagian tubuh tertentu atau bahkan membuat anda tidak sedarkan diri (tertidur). Dengan menggunakan ubat bius, doktor secara bebas dapat melakukan prosedur perubatan yang melibatkan alat tajam dan bahagian badan tanpa mencederakan anda.

Bagaimana Dadah Berfungsi?

Anestesia yang membuat seseorang tidak sedarkan diri disebut anestesia umum. Anestesia tempatan dan serantau digunakan pada kawasan tubuh tertentu dan tidak menyebabkan kehilangan kesedaran.

Dalam anestesia umum, ubat berfungsi dengan menghentikan isyarat saraf yang membuat anda terjaga dan berjaga-jaga sampai ke otak. Kesannya, anda akan tidak sedarkan diri sehingga anda tidak akan merasa sakit ketika doktor menjalani prosedur perubatan atau prosedur lain. Ubat ini juga dapat mengatur pernafasan, peredaran darah dan tekanan darah serta degup jantung dan irama.

Selepas kesan anestetik hilang, isyarat saraf akan menjalankan fungsinya seperti biasa dan beberapa saat kemudian anda akan merasa sakit akibat tindakan perubatan seperti sakit di bahagian kulit yang dihiris. Sekiranya anda menggunakan ubat bius yang membuat anda tidur, anda akan sedar semula kesan ubat tersebut hilang.

Di bawah anestesia tempatan dan serantau, anestetik disuntik di sekitar saraf yang menghantar isyarat kesakitan. Anestetik akan berfungsi dengan menghentikan isyarat. Kesan anestetik ini berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari, bergantung pada jenis dan berapa dos yang digunakan.

Jenis-jenis Anestesia

Tiga jenis anestesia digunakan dalam perubatan, iaitu anestesia tempatan, serantau dan umum.

Anestetik tempatan. Jenis ini biasanya digunakan untuk prosedur perubatan kecil atau pembedahan kecil. Anestetik ini boleh mematikan kawasan kecil badan anda. Sebagai contoh, katakan anda menjalani pembedahan kecil untuk mengeluarkan bulu mata di kaki anda. Doktor hanya akan menggunakan ubat bius pada kawasan kulit yang ditumbuhi oleh mata ikan. Bahagian akan mati rasa tetapi anda akan tetap sedar. Situasi lain yang memerlukan prosedur anestetik tempatan adalah menjahit luka kecil dan mengisi rongga.

Anestetik serantau. Sebilangan besar badan anda boleh mati rasa dengan anestesia wilayah. Doktor anda juga boleh menetapkan ubat lain yang dapat menenangkan anda atau tertidur. Anestesia wilayah kemudian dibahagikan kepada blok saraf epidural, tulang belakang, dan periferal. Salah satu kegunaan anestesia wilayah adalah dalam prosedur pembedahan Caesar.

Anestetik am. Anestetik disuntik ke urat sehingga mempengaruhi otak dan seluruh badan sehingga anda tidak sedarkan diri atau cepat tidur. Jenis anestesia ini biasanya dilakukan untuk menyokong prestasi doktor semasa pembedahan besar.

Kadang kala doktor boleh memberi anda dua jenis anestesia untuk membantu anda menguruskan kesakitan, seperti gabungan anestesia serantau dan umum. Gabungan ini dapat melegakan kesakitan selepas pembedahan.

Kesan Sampingan Dadah

Anestetik boleh menyebabkan kesan sampingan yang membuat anda tidak selesa, seperti mual, muntah, gatal, pening, lebam, kesukaran membuang air kecil, berasa sejuk, dan menggigil. Biasanya kesan ini tidak bertahan lama.

Selain kesan sampingan, komplikasi mungkin berlaku. Berikut adalah beberapa perkara buruk, walaupun jarang berlaku, yang mungkin berlaku kepada anda:

  • Reaksi alergi terhadap anestetik.
  • Kerosakan saraf kekal.
  • Pneumonia.
  • Buta.
  • Mati.

Risiko kesan sampingan dan komplikasi bergantung pada jenis anestetik yang digunakan, usia, keadaan kesihatan anda, dan bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap ubat tersebut. Risiko lebih tinggi jika anda menjalani gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok, minum alkohol, dan penggunaan dadah, dan mempunyai berat badan berlebihan atau obes.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, adalah baik untuk mengikuti semua prosedur yang disyorkan oleh doktor anda sebelum menjalani anestesia, seperti corak pengambilan. Doktor anda mungkin meminta anda berpuasa pada malam sebelumnya. Penggunaan ubat-ubatan herba atau vitamin harus dihentikan sekurang-kurangnya tujuh hari sebelum tindakan perubatan dilakukan.

Walaupun jarang berlaku, alahan terhadap anestetik boleh turun temurun. Oleh itu, cari tahu adakah orang dalam keluarga anda mempunyai reaksi buruk terhadap ubat bius. Sekiranya ada, beritahu doktor anda mengenai perkara ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found