Kehidupan yang sihat

Pilihan Makanan Sihat untuk Jenis Darah AB

ATerdapat sebilangan besar makanan untuk golongan darah AB yang dipercayai baik untuk dimakan oleh orang-orang dengan golongan darah tersebut. Makanan ini dianggap lebih sihat daripada jenis makanan lain untuk pemilik golongan darah AB. Makanan apa yang dimaksudkan?

Jenis makanan yang baik atau perlu dielakkan untuk setiap jenis darah biasanya ditentukan berdasarkan diet jenis darah, yang merupakan cadangan untuk pola makan berdasarkan jenis darah seseorang.

Teori diet jenis darah mendakwa bahawa program diet yang sesuai dengan jenis darah akan membolehkan tubuh orang yang mengikuti diet mencerna makanan dengan lebih berkesan.

Di samping itu, diet jenis darah juga mendakwa bahawa diet ini dapat mengekalkan berat badan yang stabil dan ideal untuk mengurangkan risiko beberapa penyakit, seperti diabetes, tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung.

Kenali Pelbagai Makanan untuk Jenis Darah AB

Orang dengan golongan darah AB dikatakan mempunyai asid perut yang rendah. Berdasarkan cadangan diet jenis darah, berikut adalah beberapa pilihan makanan yang baik untuk mereka yang mempunyai golongan darah AB:

  • Makanan laut, seperti udang, kerang, rumput laut, dan ikan
  • Susu
  • Tahu
  • Sayuran hijau, seperti bayam dan kubis
  • Buah-buahan, seperti epal, jeruk, dan mangga

Sebagai tambahan kepada cadangan untuk makan jenis makanan tertentu, terdapat beberapa jenis makanan yang harus dielakkan jika anda ingin menjalani diet AB jenis darah, iaitu daging, termasuk daging asap dan olahan, minuman berkafein, dan minuman beralkohol.

Salah satu kunci yang mesti dipertimbangkan agar diet jenis darah berkesan adalah kandungan lektin dalam makanan. Makan makanan yang mengandungi lektin yang tidak sesuai boleh menyebabkan kesan negatif, seperti pembekuan darah.

Untuk mengoptimumkan kesan penurunan berat badan dari diet ini, pemilik golongan darah AB disarankan untuk bersenam secara teratur dan membatasi penggunaan makanan olahan dan makanan yang mengandungi kandungan gula tinggi, seperti ais krim dan gula-gula.

Adakah Diet AB Jenis Darah Terbukti Secara Ilmiah Berkesan?

Walaupun terdengar menarik untuk dicuba, hingga kini belum ada penelitian ilmiah yang cukup untuk membuktikan bahawa diet berdasarkan jenis darah, termasuk golongan darah AB, berkesan untuk menurunkan berat badan atau mencegah penyakit tertentu. Makanan ini tidak terbukti lebih sihat atau bermanfaat daripada jenis diet lain.

Pelbagai kajian juga menunjukkan bahawa diet jenis darah tidak memberi kesan atau faedah yang signifikan terhadap kesihatan. Diet juga tidak terbukti berkesan menurunkan berat badan.

Namun, ada juga orang yang berjaya menurunkan berat badan setelah menjalani diet jenis darah. Namun, ramai yang percaya bahawa kejayaan lebih banyak dipengaruhi oleh faktor lain, seperti mengehadkan pengambilan kalori dari makanan dan minuman dan melakukan senaman secara teratur.

Diet berdasarkan jenis darah boleh dijalankan sekiranya anda berada dalam keadaan sihat. Namun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti diabetes atau kolesterol tinggi, diet ini tidak sesuai kerana terdapat makanan yang mungkin perlu anda hindari.

Mengikuti program diet golongan darah dan hanya makan makanan untuk golongan darah AB sebenarnya masih dibenarkan, tetapi harus dilakukan di bawah pengawasan doktor dan dengan tujuan menjaga kesihatan tubuh.

Jangan sekali-kali mengorbankan kesihatan anda hanya untuk menurunkan berat badan. Lagipun, kesihatan anda adalah perkara yang paling penting. Untuk menentukan sama ada jenis diet ini berguna dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.