Kesihatan

Mengenali Gejala Alergi Panas dan Cara Mencegahnya

Berpeluh biasanya dialami oleh seseorang ketika dia berada di persekitaran yang panas. Namun, penghidap alergi panas akan berasa berbeza. Selain berpeluh, mereka mungkin mengalami gejala lain yang menyebabkan ketidakselesaan dan bahkan mengganggu aktiviti.

Walaupun jarang didengar, alahan panas boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Alergi ini berlaku apabila suhu badan meningkat dan penghidapnya akan merasa gatal sehingga muncul ruam kulit. Contoh keadaan yang boleh mencetuskan alahan panas adalah berpeluh selepas bersenam atau ketika anda merasa gugup.

Gejala Alergi Panas yang Selalunya Muncul

Gejala alahan biasanya muncul beberapa minit selepas terdedah kepada panas. Apabila gejala alergi berlaku, kawasan tubuh yang terdedah, seperti dada, muka, punggung, atau lengan, akan terasa gatal dan merah atau ruam kulit akan muncul.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh mencetuskan alergi panas, termasuk:

  • Iklim atau cuaca panas
  • Bersukan atau melakukan aktiviti yang berat
  • Mandi dengan air panas
  • Pakaian yang terlalu ketat atau tebal

Ruam yang muncul boleh menjadi lebam kecil seperti gigitan nyamuk atau lebih besar. Biasanya, lebam ini akan hilang secara beransur-ansur dalam 2-4 jam, tetapi ada juga lebam yang bertahan hingga satu hari.

Selain ruam pada kulit, gejala lain yang lebih teruk mungkin muncul, seperti sakit kepala, perubahan tekanan darah, berdebar-debar, dan sesak nafas.

Cara Mencegah Alergi Panas

Sama seperti alergi pada amnya, cara terbaik untuk mencegah reaksi alergi adalah dengan mengelakkan alergen. Namun, bagi orang yang tinggal di iklim tropika seperti Indonesia, mungkin agak sukar untuk melepaskan diri dari panas terik.

Oleh itu, terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah reaksi alahan, termasuk:

  • Gunakan pakaian yang terbuat dari yang selesa, longgar, dan dapat menyerap peluh dengan baik.
  • Sejukkan kulit dengan mandi atau kompres menggunakan air sejuk.
  • Tetapkan suhu bilik atau bilik agar tetap sejuk.
  • Pilih jenis senaman yang tidak mencetuskan reaksi alergi terhadap panas, seperti berenang.

Gejala alergi panas boleh hilang dengan sendirinya apabila suhu badan menurun atau sejuk. Walau bagaimanapun, untuk melegakan ketidakselesaan seperti gatal, terbakar, dan radang kulit, anda boleh berjumpa doktor. Doktor akan memberi ubat, seperti krim atau losyen calamin, antihistamin, dan kortikosteroid.

Ketahui juga gejala alergi panas yang mencetuskan jangkitan kelenjar peluh. Ia dicirikan oleh peningkatan rasa sakit, bengkak, dan kemerahan pada kulit yang tidak hilang. Keadaan ini disebabkan oleh bakteria yang menyumbat kelenjar peluh.

Sekiranya anda mengalami simptom alergi panas seperti di atas, anda disyorkan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.