Kesihatan

5 Penyakit Kulit pada Kaki yang Perlu Anda Ketahui

Penyakit kulit pada kaki boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari kerengsaan, reaksi alergi, hingga jangkitan. Sebilangan penyakit ini ringan, ada yang serius. Rawatan juga berbeza-beza bergantung kepada penyebabnya.

Penyakit kulit pada kaki boleh menyebabkan gejala berupa rasa sakit dan munculnya ruam merah, serta kulit retak dan mengelupas pada kaki.

Secara amnya, aduan ini ringan dan dapat sembuh dengan sendirinya. Namun, anda perlu berhati-hati sekiranya penyakit kulit pada kaki tidak hilang atau malah bertambah teruk.

Jenis Penyakit Kulit pada Kaki yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat beberapa penyakit kulit pada kaki yang paling biasa, termasuk:

1. Kaki atlet

Kaki atlet atau kutu air adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat. Penyakit ini biasanya dialami oleh mereka yang sering menghabiskan masa di persekitaran basah dan lembap, seperti perenang, atau yang suka melakukan sauna.

Aduan yang timbul akibat kutu air adalah ruam merah di telapak kaki, kulit retak, dan lepuh.

2. kudis

kudis atau kudis adalah penyakit kulit pada kaki yang disebabkan oleh kutu Kudis Sarcoptes. Gatal mungkin muncul di kawasan tempat kutu bersembunyi dan terasa lebih gatal pada waktu malam.

kudis boleh merebak dengan cepat melalui hubungan fizikal, jadi ia perlu segera dirawat. Penyakit ini umumnya diatasi dengan menggunakan krim atau salap, seperti permethrin, untuk membunuh kutu dan telurnya.

3. Ekzema dyshidrotic

Ekzema dyshidrotic ataupompholyx adalah penyakit kulit yang biasanya berlaku pada tapak kaki dan jari kaki. Punca penyakit ini tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap menyebabkan eksim dyshidrotic, iaitu pendedahan kepada logam tertentu, reaksi alergi, dan kaki yang sering lembap.

Gejala penyakit ini adalah munculnya ruam berair di kaki yang terasa gatal atau panas, kemudian mengering dan bersisik sehingga menyebabkan kulit retak.

Rawatan untuk eksim dyshidrotik boleh dilakukan dengan menggunakan kompres sejuk dan menggunakan pelembap.

4. lepuh

Apabila anda berjalan terlalu lama, pakai kasut yang terlalu kecil, atau kaki anda terasa lembap dan berkeringat, ini boleh mencetuskan poket berisi cecair di kaki anda. Keadaan ini juga dikenali sebagai lepuh.

Lepuh bukanlah penyakit kulit yang serius pada kaki dan boleh dirawat secara bebas di rumah. Lepuh yang terbentuk di kaki boleh mengecut dengan sendirinya. Untuk mengelakkan kesakitan yang timbul akibat geseran, anda boleh menggunakan plaster.

Sekiranya lepuh pecah, oleskan salap antibiotik dan tutup dengan pembalut untuk mencegah jangkitan.

5. Fisheye

Fisheye adalah penebalan kulit kerana geseran berulang atau tekanan pada kaki. Penyakit ini juga boleh berlaku kerana memakai kasut yang terlalu sempit.

Mata ikan umumnya ringan dan dicirikan oleh munculnya benjolan keras atau lembut pada kulit yang menyakitkan ketika ditekan. Sekiranya tidak menyebabkan gejala dan tidak mengganggu aktiviti harian, mata ikan dapat sembuh tanpa rawatan.

Rawatan untuk penyakit kaki lima pada kulit bergantung kepada penyebabnya. Contohnya, penyakit kulit pada kaki yang disebabkan oleh alahan pada logam tertentu atau cuaca, dapat diatasi dengan mengelakkan faktor pencetus.

Sementara itu, penyakit kulit pada kaki akibat jangkitan kulat dapat diubati dengan salap antijamur. Anda juga dapat membantu proses penyembuhan dengan mencuci kaki dengan sabun tanpa wangi secara berkala dan mengelakkan menggaru kaki yang sakit.

Sekiranya penyakit kulit pada kaki tidak hilang atau bertambah teruk, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor anda boleh menetapkan salap atau krim untuk merawat keadaan kulit di kaki anda.