Keluarga

Risiko dan Cara Selamat untuk Mewarnakan Rambut Semasa Kehamilan

Mewarnai rambut semasa kehamilan sebenarnya tidak mengapa, tetapi pendedahan cat atau pewarna rambut yang berlebihan menimbulkan risiko kepada kesihatan ibu hamil dan janin mereka. Oleh itu, sebelum mewarnakan rambut anda, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu hamil, agar kesan pewarna rambut dapat diminimumkan.

Sekiranya wanita hamil merancang untuk mewarnakan rambut pada trimester pertama kehamilan, lebih baik menangguhkannya. Untuk lebih selamat bagi janin, wanita hamil disyorkan untuk mewarnakan rambut mereka selepas trimester kedua kehamilan.

Fakta Keselamatan Mewarnai Rambut Semasa Hamil

Terlalu kerap mewarnai rambut semasa kehamilan dianggap tidak selamat untuk dilakukan. Ini kerana bahan kimia yang terdapat dalam pewarna rambut dikhuatiri memasuki badan dan mengganggu kesihatan wanita hamil dan janin.

Risiko kejadian ini sebenarnya agak kecil, terutamanya jika wanita hamil hanya mewarnakan rambut mereka sekali-sekala dan jarang terdedah kepada pewarna rambut. Walau bagaimanapun, wanita hamil masih harus berhati-hati. Sekiranya anda ingin menukar warna rambut, anda tidak boleh melakukannya semasa trimester pertama.

Sebabnya adalah bahawa usia kehamilan adalah tempoh penting untuk pembentukan dan perkembangan organ janin, jadi penting untuk mengelakkan perkara-perkara berisiko yang mungkin mempengaruhi kesihatan janin.

Selain usia kehamilan, perhatikan juga kesihatan kulit kepala wanita hamil. Wanita hamil disarankan untuk tidak mewarnai rambut mereka ketika kulit kepala jengkel, kerana ini dapat memperburuk kerengsaan.

Petua Mewarnakan Rambut Selamat Semasa Kehamilan

Untuk lebih selamat mewarnai rambut semasa hamil, wanita hamil boleh mencuba petua berikut:

1. Memeriksa label pembungkusan pewarna rambut

Semasa membeli pewarna rambut, jangan lupa untuk memeriksa label pembungkusan dan perhatikan bahan kimia yang terdapat di dalamnya. Wanita hamil tidak disarankan menggunakan pewarna rambut yang mengandungi ammonia atau peluntur (peluntur).

Untuk memastikan keselamatan, wanita hamil boleh menggunakan cat atau pewarna rambut yang mengandungi bahan semula jadi.

2. Menggunakan sarung tangan

Sekiranya wanita hamil telah menemui pewarna rambut yang selamat dan ingin mewarnakan rambut mereka sendiri, jangan lupa menggunakan sarung tangan, ok? Ini penting untuk mengelakkan pendedahan kepada bahan kimia melalui kulit di tangan dengan penyingkiran rambut.

Kemudian, lakukan pewarnaan rambut di tempat yang berventilasi baik, sehingga pendedahan kepada bahan kimia yang dihirup dapat diminimumkan. Sekiranya perlu, wanita hamil juga boleh memakai topeng untuk mengurangkan pendedahan kepada bahan kimia dari pewarna rambut.

3. Sapukan hanya pada helai rambut

Untuk mengelakkan risiko bahan kimia diserap ke kulit kepala, wanita hamil disarankan untuk menggunakan pewarna rambut hanya pada helai rambut. Salah satu kaedah pewarnaan rambut yang boleh dipilih adalah sorotan rambut. Kaedah ini menjadikan pewarna hanya diserap oleh rambut, bukan kulit kepala.

4. Mengiikut arahan penggunaan dengan betul

Sentiasa ikuti arahan penggunaan yang tertera pada kemasan pewarna rambut, misalnya dengan memperhatikan kapan harus dicat dan kapan rambut perlu dibilas. Ini penting untuk mengurangkan risiko terkena bahan kimia yang dapat diserap melalui kulit kepala.

5. Bilas dengan betul

Setelah selesai, jangan lupa membilas rambut dan kulit kepala sehingga bersih, OK? Untuk mengekalkan kualiti dan warna rambut, wanita hamil boleh menggunakan syampu khas untuk rambut berwarna.

Pewarna Rambut Semula Jadi untuk Wanita Hamil

Seperti yang dinyatakan di atas, wanita hamil disarankan untuk menghindari produk pewarna rambut yang mengandungi bahan kimia. Produk pewarna rambut semula jadi dari tumbuh-tumbuhan, seperti inai atau inai, disyorkan kerana ia lebih selamat digunakan.

Walau bagaimanapun, produk pewarna rambut yang diperbuat daripada inai mempunyai pelbagai warna. Inai sebenar yang biasa dan selamat digunakan berwarna oren atau sedikit merah dan berwarna coklat.

Sebaliknya, inai hitam tidak digalakkan kerana biasanya mengandungi pewarna sintetik, jadi tidak selamat digunakan semasa kehamilan.

Untuk memastikan keselamatan mewarnai rambut selama kehamilan, wanita hamil disarankan untuk berjumpa doktor atau menangguhkan mewarnakan rambutnya sehingga bayi dilahirkan.