Kehidupan yang sihat

Fakta Mengenai Kebaikan Minum Susu Sebelum Tidur

Kebaikan minum susu sebelum tidur telah lama diketahui. Susu diketahui mengandungi sebatian yang dapat membuat tubuh lebih rileks, sehingga anda dapat tidur dengan lebih mudah. Walau bagaimanapun, apakah fakta sebenar mengenai faedah minum susu yang satu ini?

Minum susu sering menjadi penyelesaian apabila anda menghadapi masalah tidur. Beberapa kajian juga mendapati bahawa minum susu 30 minit atau 1 jam sebelum tidur, dapat membuat orang yang mengambilnya lebih mudah tertidur dan tidur lebih nyenyak.

Ini disebabkan oleh adanya melatonin dalam susu. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan minum susu dalam mengatasi insomnia.

Fakta Kelebihan minum susu sebelum tidur untuk orang dewasa

Susu mengandungi asid amino triptofan, yang merupakan bahan utama untuk menghasilkan hormon serotonin, yang berperanan dalam mengatur mood, menyebabkan rasa tenang, membuat tubuh lebih santai, dan memicu rasa mengantuk.

Tryptophan juga merupakan nutrien penting yang berperanan dalam pembentukan melatonin, hormon yang mengatur waktu tidur dan bangun. Selain susu, triptofan juga terkandung dalam sejumlah makanan, seperti telur, ikan, dan kacang-kacangan.

Namun, hingga kini, masih belum ada bukti yang menunjukkan bahawa segelas susu dengan triptofan atau melatonin yang mencukupi dapat menyebabkan rasa mengantuk atau memperbaiki pola tidur.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa minum susu dan produk tenusu mengikut pengambilan kalsium harian yang disyorkan dapat meningkatkan kualiti tidur. Walau bagaimanapun, ini tentunya mesti disertakan dengan gaya hidup dan diet yang sihat.

Walaupun minum susu boleh menjadikan tidur lebih selesa, elakkan minum susu coklat sebelum tidur. Ini kerana susu coklat mengandungi kafein yang sebenarnya dapat merangsang badan untuk tetap terjaga.

Fakta Kebaikan minum susu sebelum tidur untuk kanak-kanak

Manfaat minum susu sebelum tidur juga tidak terbukti menyebabkan mengantuk pada bayi dan kanak-kanak. Namun, jika anak mengantuk setelah minum susu, itu adalah perkara biasa.

Sekiranya anda ingin memberi susu kepada si kecil sebelum tidur, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan, iaitu:

 • Pastikan bayi dalam keadaan duduk atau disokong oleh sling ketika makan dari botol, kerana posisi tidur berisiko menyebabkan jangkitan telinga.
 • Pegang botol semasa bayi sedang minum dan jangan tinggalkannya untuk mengelakkan risiko tersedak.
 • Tanggalkan botol ketika bayi tidur nyenyak untuk mengelakkan risiko berlakunya rongga.
 • Bersihkan gigi bayi anda sebelum tidur.
 • Elakkan menambahkan gula atau coklat ke dalam susu bayi anda.

Sekiranya dia berusia lebih dari 6 bulan, mulailah kurangkan makan pada waktu malam agar si kecil dapat belajar tidur sendiri tanpa bergantung pada susu. Sebaliknya, beri dia air sebagai cecair terbaik untuk menutup hari.

Manfaat minum susu sebelum tidur masih memerlukan kajian lebih lanjut, tetapi anda boleh menggunakan pelbagai cara semula jadi untuk memudahkan tidur, termasuk:

 • Baca buku sekurang-kurangnya 30 minit sebelum tidur
 • Matikan komputer riba, televisyen atau telefon bimbit anda
 • Matikan lampu bilik tidur atau gunakan lampu malam
 • Pakai baju tidur yang selesa
 • Tetapkan suhu bilik tidur supaya tidak terlalu panas atau terlalu sejuk
 • Elakkan memakan makanan pedas dan minuman berkafein sebelum tidur
 • Cuba aromaterapi yang menjadikan badan lebih santai

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat minum susu sebelum tidur atau mengalami insomnia yang memberi kesan pada produktiviti harian, jangan ragu untuk berjumpa doktor supaya rawatan yang tepat dapat dilakukan.