Kesihatan

Rokok Herba Membantu Berhenti Merokok, Inilah Faktanya

Apabila anda mendengar perkataan herba, apa yang terlintas di fikiran anda adalah sesuatu yang semula jadi dan sihat. Tetapi,jangan terbawa-bawa rokok herba, lebih baik cberitahu saya maklumat lengkap pertamasebelum ini gunakannya.

Berbeza dengan jenis rokok lain, rokok herba tidak menggunakan tembakau. Bahan-bahan selain daripada tumbuhan herba yang biasa digunakan sebagai ramuan dalam rokok herba termasuk daun cengkeh, biji bunga ros, bagasse, daun teratai, selada kering, ginseng, melati dan sebagainya.

Pertimbangkan Keselamatan Rokok Herba

Rokok herba dipercayai secara meluas sebagai cara yang selamat dan boleh menjadi ubat untuk membantu seseorang berhenti merokok. Sebabnya ialah rokok herba sering dianggap sebagai rokok yang selamat, kerana ia tidak mengandungi nikotin yang boleh membuat seseorang ketagih.

Sebenarnya memang benar bahawa rokok herba tidak akan membuat seseorang ketagih dan tidak mengandungi tembakau. Namun, jangan bersemangat lagi kerana ada maklumat penting yang mungkin membuat anda berfikir lebih jauh mengenai rokok herba.

Sebabnya, walaupun tidak mengandungi nikotin dan tembakau, rokok herba mengandungi tanaman atau sayur-sayuran yang jika dibakar akan menghasilkan karbon dioksida, tar, dan bahkan serangkaian toksin lain. Akibatnya, paru-paru perokok dan orang yang menyedut asap diancam oleh pelbagai toksin berbahaya dari rokok herba.

Bagaimana untuk Berhenti merokok

Menghentikan merokok nikotin dengan mengubahnya menjadi merokok herba bukanlah kaedah terbaik. Sudah tentu cara yang paling tepat adalah meninggalkan tabiat merokok, tentu saja disertai dengan niat dan keinginan yang kuat. Berikut adalah cara untuk berhenti merokok yang mungkin dapat membantu anda:

 • Mengambil nota makanan dipenggunaan

  Ternyata, apa yang anda makan boleh mempengaruhi keinginan anda untuk merokok selepas makan. Salah satu makanan yang memicu merokok adalah daging. Apabila anda makan daging, merokok akan terasa lebih enak. Untuk mengurangkan keinginan untuk merokok, cubalah makan sayur, buah dan keju. Ketiga-tiga jenis makanan ini dapat mengurangkan keseronokan merokok setelah makan.

 • Tukar minuman kegemaran anda

  Bukan hanya makanan, minuman juga dapat mempengaruhi kenikmatan merokok, rokok konvensional dan juga herba. Sebut saja kopi, teh, cola dan minuman beralkohol. Minuman jenis ini boleh menjadikan rasa merokok sangat sedap. Cuba minum lebih banyak jus dan air mineral. Biasanya, keinginan seseorang untuk merokok dapat dikurangkan sekiranya mereka sering minum kedua-dua jenis minuman tersebut.

 • Mula bersenam

  Bersenam adalah gaya hidup sihat yang dapat membantu anda mengurangkan merokok. Bersenam secara berkala dipercayai dapat membantu anda berhenti merokok. Ini kerana dengan bersenam, otak akan menghasilkan bahan kimia yang dapat mengurangkan keinginan untuk merokok.

 • Tuliskan alasan berhenti merokok

  Catatan ini tidak kurang pentingnya daripada beberapa gaya hidup sihat di atas. Dengan catatan ini, anda dapat mengingati mengapa anda mahu berhenti merokok. Oleh itu, anda tidak mudah berputus asa.

 • Elakkan persekitaran merokok

  Kadang-kadang seseorang boleh kembali merokok, ketika berada di persekitaran di mana kebanyakan orang merokok. Jadi, tidak ada salahnya berjauhan dengan orang yang merokok. Anda boleh berkumpul semula dengan mereka setelah anda pasti tidak akan terganggu walaupun anda bersama mereka.

Rokok herba tidak semestinya lebih selamat daripada rokok pada umumnya. Anda boleh berhenti merokok, walaupun bukan perkara yang mudah. Sekiranya perlu, berjumpa doktor dengan cara yang betul untuk berhenti merokok untuk anda. Di samping itu, mulakan gaya hidup dan corak yang sihat untuk mengekalkan kesihatan jangka panjang.