Keluarga

Cara Memilih Kereta Dorong Bayi Yang Selamat

Kereta bayi sangat berguna untuk ibu bapa ketika bepergian dengan bayi. Namun, jangan hanya memilih kereta bayi. Bukan hanya dari segi keselesaan dan kepraktisan, pemilihan kereta bayi mesti juga memperhatikan faktor keselamatan.

Kereta sorong atau kereta sorong adalah salah satu barang yang diperlukan semasa anda mengandung. Kereta bayi biasanya digunakan sehingga bayi berusia 3-4 tahun, sebelum dia dapat berdiri dan berjalan sendiri.

Hari ini, terdapat banyak pilihan kereta bayi yang terdapat di pasaran. Jadi, agar tidak keliru dan tidak membuat pilihan yang salah, anda perlu mengetahui perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memilih kereta bayi yang betul.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih kereta bayi

Selain pertimbangan penampilan dan harga, ada beberapa faktor yang perlu anda pertimbangkan ketika memilih kereta bayi yang selamat, iaitu:

1. Brek praktikal

Terdapat dua jenis brek yang terdapat pada kereta bayi, iaitu sistem brek yang dapat mengunci dua roda sekaligus dan brek yang hanya mengunci satu roda. Anda boleh memilih brek yang anda rasa lebih praktikal dan paling senang digunakan.

Namun, disarankan agar anda memilih kereta dorong yang dilengkapi dengan brek cakera, sehingga dapat memberikan keselamatan tambahan ketika menanjak atau menuruni bukit.

2. Ketahanan tali pinggang keledar

Kereta bayi biasanya mempunyai model tali pinggang keledar yang berbeza. Namun, pilih tali pinggang keledar yang menutupi pinggang, bahu, dan bahagian antara paha.

Model tali pinggang keledar ini diperlukan, terutama untuk melindungi anak-anak yang ukuran tubuhnya masih kecil. Anda juga perlu memperhatikan kemudahan penggunaan dan memastikan ukurannya sesuai dengan tubuh anak.

3. Perhatikan had berat badan

Bukan hanya model tali pinggang keledar, kereta bayi juga mempunyai had berat badan yang berbeza. Oleh itu, sesuaikan kereta dorong dengan berat badan anak. Sekiranya tidak sesuai atau terlalu berat, dikhuatiri kereta dorong akan menjadi tidak stabil dan kurang selesa digunakan.

4. Kemudahan pergerakan

Kereta sorong dengan roda depan dan belakang putar biasanya akan lebih mudah dipusingkan. Untuk mengetahui, anda boleh mencuba memutar kereta dorong dengan satu tangan. Sekiranya mudah bergerak, maka kereta sorong ia adalah pilihan terbaik untuk anda.

5. Pemegang tinggi atau rendah kereta sorong

Sesuaikan pegangan kereta sorong ke ketinggian ibu bapa atau orang dewasa yang akan mendorongnya. Pegang kereta sorong hendaklah berada di sekitar pinggang atau sedikit lebih rendah. Anda juga boleh memilih kereta sorong dengan pemegang boleh laras.

6. Tempat duduk boleh laras

Sekiranya kereta dorong digunakan untuk bayi di bawah usia 6 bulan, pastikan tempat duduk disesuaikan sehingga berada dalam posisi hampir berbaring, kerana anak masih tidak dapat menopang kepala dan duduk dengan sempurna. Di atas usia itu, kedudukan kerusi berbaring diperlukan untuk memberi keselesaan semasa tidur.

7. Tempat meletakkan kaki

Elakkan kereta bayi dengan alas kaki yang memisahkan kaki kanan dan kiri anak. Anda digalakkan untuk memilih kereta sorong dengan alas kaki yang tidak terpisah untuk mengelakkan kaki anak terjebak di antara.

8. Pemasangan kanopi

Pilih kereta bayi dengan kanopi yang dapat melindungi dari angin, matahari dan hujan. Pastikan juga kanopi mudah ditanggalkan, menjadikannya lebih mudah dibersihkan.

9. Saiz apabila dilipat

Kereta sorongyang ringan dan kecil ketika dilipat tentunya lebih mudah apabila dimasukkan ke dalam bagasi kabin kereta atau kapal terbang. Selain itu, pilih kereta sorong yang boleh dilipat hanya dengan satu tekan, jadi lebih praktikal dan menjimatkan masa.

10. Sesuaikan dengan keadaan khas

Untuk kereta bayi khas, misalnya kereta bayi untuk kembar, anda perlu mempertimbangkan dan memberi tumpuan kepada kemampuan kereta sorong untuk menampung berat dua bayi dan kemudahan pergerakannya.

Anda juga dapat memilih kereta dorong tandem dengan posisi depan-belakang dan bukannya posisi bersebelahan, kerana ini dapat menyukarkan anda ketika melalui pintu atau jalan yang sempit.

Memilih kereta bayi yang betul dapat memudahkan anda ketika bepergian dengan anak kecil anda. Oleh itu, pilih kereta dorong yang paling sesuai dengan keperluan anda dan anak kecil anda.

Sekiranya anda mempunyai bayi atau anak dengan keadaan khas yang memerlukan penyesuaian dengan kereta dorong yang digunakan, jangan ragu untuk berjumpa doktor.