Kehidupan yang sihat

Malu Mengenai Kepala Botak? Cuba Pemindahan Rambut

Kebotakan corak lelaki adalah jenis keguguran rambut yang paling biasa dialami lelaki. Kepala botak ini dapat diatasi dengan beberapa cara, salah satunya adalah melalui pembedahan pemindahan rambut.

Kebotakan corak atau kebotakan lelaki boleh bermula pada masa remaja, tetapi kebotakan ini lebih kerap berlaku pada lelaki dewasa seiring bertambahnya usia. Faktor genetik memainkan peranan besar dalam kebotakan corak lelaki. Secara amnya, keguguran rambut dan kebotakan memakan masa 15-25 tahun.

Namun, tahukah anda, sebenarnya wanita juga berisiko mengalami kebotakan? Kira-kira 1/3 wanita mengalami keguguran rambut akibat kebotakan, terutama selepas menopaus. Dari aspek sosial, kebotakan pada wanita sering memberi kesan yang lebih besar. Walaupun begitu, ada beberapa langkah yang dapat diambil untuk mencegah kebotakan dialami, termasuk menggunakan bantuan perubatan dari doktor, dan prosedur pemindahan rambut.

Prosedur Pemindahan Rambut

Salah satu cara untuk merawat kepala botak adalah dengan pemindahan rambut. Caranya, rambut dari kawasan kulit kepala dengan pertumbuhan aktif dipindahkan dan ditanam ke kawasan kulit kepala di mana rambut menipis atau mengalami kebotakan.

Untuk melakukan pemindahan, sebagai langkah pertama doktor akan membersihkan kulit kepala. Kemudian anestetik disuntik ke kawasan kulit kepala yang akan dikeluarkan untuk cantuman. Kulit kepala kemudian diangkat dan diketepikan, kemudian kulit kepala ditutup kembali dengan menjahit, kawasan itu akan disembunyikan oleh rambut di sekitarnya.

Seterusnya pakar bedah membahagikan jalur kulit yang akan ditanam di bahagian kepala yang lain menjadi 500-2000 bahagian, dengan setiap bahagian mempunyai beberapa helai rambut. Bilangan dan jenis cantuman yang digunakan bergantung pada jenis, kualiti dan warna rambut. Ukuran kawasan kulit kepala yang akan dipindahkan juga menjadi asas untuk menentukan cantuman.

Setelah cantuman rambut siap, pakar bedah akan kembali membersihkan dan menyiapkan lokasi rambut yang akan ditanam. Doktor akan membuat lubang mengikut jumlah cantuman yang dibuat dengan pisau bedah atau jarum. Kemudian cantuman rambut akan ditanam dengan teliti di lubang.

Pembedahan pemindahan rambut ini memakan masa sekitar 4-8 jam. Pemindahan rambut boleh berulang jika kawasan botak menjadi lebih luas atau jika pesakit menginginkan rambut lebih tebal.

Tempoh Penyembuhan Selepas Pembedahan

Selepas prosedur, kulit kepala terasa sangat lembut sehingga mungkin ditutup dengan kain kasa selama satu atau dua hari. Pesakit kemungkinan akan diberi ubat penahan sakit, antibiotik dan / atau ubat anti-radang (anti-radang) selama beberapa hari. Sebilangan besar pesakit dapat kembali bekerja dua hingga lima hari selepas pembedahan.

Dalam dua hingga tiga minggu selepas pembedahan, rambut yang dipindahkan akan rontok. Rambut baru akan tumbuh kira-kira tiga bulan kemudian. Bagi kebanyakan orang, 60 peratus pertumbuhan rambut baru dicapai enam hingga sembilan bulan selepas pembedahan. Untuk menggalakkan pertumbuhan rambut, doktor anda mungkin menetapkan ubat minoxidil selepas pemindahan.

Kesan Sampingan Transplantasi

Seperti prosedur pembedahan lain, pemindahan rambut sebagai cara merawat kepala botak bukan tanpa risiko kesan sampingan. Beberapa risiko kesan sampingan pemindahan rambut termasuk pendarahan, jangkitan, penampilan tisu parut, dan pertumbuhan rambut baru yang tidak semula jadi.

Beberapa orang bahkan mengalami folikulitis, yang merupakan jangkitan atau keradangan folikel rambut, ketika rambut baru mulai tumbuh. Kesan sampingan kecil ini dapat disembuhkan dengan antibiotik dan kompres.

Komplikasi lain yang boleh dialami adalah kejutan, keadaan di mana rambut yang tumbuh di kawasan pemindahan tiba-tiba hilang. Nasib baik, keguguran rambut ini bersifat sementara dan rambut boleh tumbuh semula.

Untuk meminimumkan risiko dan meningkatkan keberhasilan kepala botak dengan pemindahan rambut, prosedur harus dilakukan ketika pasien dalam keadaan sihat. Bincangkan faedah dan risiko prosedur ini dengan doktor anda. Pertimbangkan juga kos yang terlibat dalam prosedur pemindahan rambut, kerana biasanya harus dibayar sebagai perbelanjaan peribadi.