Tidak dikategorikan

Ketahui Vaksin Kepialu, Faedah dan Jadual Pentadbiran

Vaksin kepialu adalah vaksin yang digunakan untuk mencegah tifus atau tifus. Imunisasi atau pemberian vaksin kepialu termasuk dalam jenis imunisasi yang disyorkan oleh pemerintah. Ini kerana kes demam kepialu masih sering terjadi di Indonesia.

Demam kepialu atau kepialu adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi. Punca penularan penyakit ini berasal dari makanan dan minuman yang telah dicemari oleh kuman ini. Selain itu, demam kepialu juga lebih kerap berlaku di persekitaran yang kurang kebersihan.

Demam kepialu boleh menyebabkan gejala demam, keletihan, sakit kepala, penurunan selera makan, dan gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, sakit perut, dan mual dan muntah. Sekiranya tidak dirawat, demam kepialu boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti pendarahan gastrousus, meningitis, radang paru-paru, delirium, dan bahkan kematian.

Di Indonesia, kejadian demam kepialu masih cukup tinggi dengan anggaran sekurang-kurangnya 600 ribu kes setiap tahun. Oleh itu, penting untuk mengambil langkah-langkah untuk mencegah demam kepialu. Caranya ialah menjaga kebersihan dan kebersihan persekitaran dan mendapatkan vaksin kepialu.

Siapa yang Disarankan untuk Mendapatkan Vaksin Kepialu?

Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI) mengesyorkan agar vaksin kepialu diberikan kepada kanak-kanak berumur 2 tahun dan diulang setiap 3 tahun sehingga anak berusia 18 tahun.

Selain kanak-kanak, vaksin kepialu juga ditujukan untuk orang dewasa yang berisiko terkena demam kepialu, seperti:

  • Orang yang tinggal dekat dengan penghidap kepialu
  • Kakitangan perubatan atau pekerja makmal yang sering terdedah kepada bakteria typhi
  • Pekerja kuliner, seperti tukang masak, pelayan restoran, hingga penjual makanan jalanan

Jenis Vaksin Kepialu dan Jadual Pentadbiran

Terdapat 2 jenis vaksin kepialu yang dapat digunakan untuk mencegah demam kepialu, yaitu:

Suntikan vaksin kepialu

Vaksin ini menggunakan kuman Salmonella typhi yang telah dimatikan, kemudian diberikan melalui suntikan melalui otot. Jenis vaksin ini diberikan kepada kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun dan orang dewasa dengan dos 1 suntikan setiap 3 tahun.

Vaksin kepialu oral

Vaksin ini dibuat dari kuman Salmonella typhi kehidupan yang lemah. Vaksin ini tersedia dalam bentuk kapsul untuk diminum dan boleh diberikan kepada kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun dan orang dewasa.

Vaksin kepialu oral tidak digalakkan diberikan kepada wanita hamil, orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, dan orang yang menggunakan antibiotik atau ubat kemoterapi. Vaksin kepialu oral atau suntikan juga tidak disyorkan untuk digunakan oleh orang yang mempunyai sejarah alergi terhadap vaksin ini.

Untuk menentukan jenis vaksin kepialu yang sesuai digunakan, anda disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu.

Beberapa Kesan Sampingan Vaksin Kepialu

Sama seperti vaksin lain, vaksin kepialu juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Vaksin kepialu yang disuntik boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sakit di tempat suntikan, demam, dan sakit otot, sementara vaksin kepialu oral boleh menyebabkan kesan sampingan pada sakit perut dan mual.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan agak jarang berlaku dan biasanya ringan atau mereda dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, anda perlu segera berjumpa doktor sekiranya kesan sampingan yang muncul tidak hilang setelah beberapa hari atau terdapat reaksi alergi terhadap vaksin.

Harap maklum, vaksin kepialu tidak dapat mencegah penyakit tifus sepenuhnya. Oleh itu, tetap disarankan agar anda mengambil langkah pencegahan yang lain walaupun anda telah mendapat imunisasi atau vaksin kepialu, misalnya dengan memakan makanan dan minuman sihat yang bersih dan terbiasa mencuci tangan.