Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Tanda-tanda 7 Penyakit Reproduktif Lelaki

Penyakit pembiakan lelaki adalah keadaan apabila lelaki mengalami masalah kesihatan tertentu atau penyakit yang mempengaruhi kemampuan organ pembiakan mereka. Ini boleh disebabkan oleh kelainan kongenital, jangkitan, kecederaan, atau bahkan tumor.

Umumnya, orang lebih biasa dengan mati pucuk atau disfungsi ereksi sebagai penyakit pembiakan lelaki. Walaupun terdapat banyak jenis penyakit lain yang boleh mempengaruhi kemampuan pembiakan lelaki.

Tanda-tanda Penting Penyakit Reproduktif Lelaki untuk Dikenali

Jangan memandang rendah gejala pada organ pembiakan, seperti testis yang sakit semasa hubungan seksual atau ketika membuang air kecil. Keadaan ini mungkin merupakan tanda penyakit sistem pembiakan lelaki, seperti penyakit berikut:

1. Disfungsi ereksi

Disfungsi ereksi atau mati pucuk adalah ketidakupayaan lelaki untuk melakukan atau mengekalkan ereksi semasa hubungan seksual. Keadaan ini sering disebabkan oleh tekanan dan kegelisahan yang berlebihan, tetapi juga boleh dipengaruhi oleh penggunaan ubat jangka panjang, serta sejarah penyakit jantung dan diabetes. Mati pucuk dapat diubati dengan pelbagai cara, dari mengubah gaya hidup anda hingga mengambil ubat.

 2. Hypospadias

Hypospadias berlaku apabila uretra atau tiub di mana air kencing mengalir berada dalam kedudukan tidak normal, yang bukan di hujung zakar tetapi di bahagian bawah. Keadaan ini adalah kelainan kongenital yang perlu dirawat melalui pembedahan. Sekiranya operasi berjalan lancar, lelaki boleh melakukan aktiviti seksual normal mereka.

3. Cryptorchidism

Cryptorchidism adalah keadaan di mana satu atau kedua-dua testis tidak dapat dilihat kerana kegagalan testis untuk turun ke kedudukan yang betul. Cryptorchidism adalah gangguan kongenital yang biasanya dialami pada bayi pramatang. Orchidopexy adalah salah satu operasi yang paling berkesan dalam menangani cryptorchidism.

4. Varicocele

Varicocele adalah penyakit yang dicirikan oleh pembengkakan urat di skrotum (skrotum). Selain dapat mengecilkan testis, penyakit pembiakan lelaki ini juga dapat menyebabkan kemandulan kerana pengurangan pengeluaran dan kualiti sperma. Ketahui pelbagai gejala penyakit ini, seperti pembengkakan skrotum, benjolan di salah satu testis, sakit di skrotum, dan saluran testis yang kelihatan membesar dan membengkak.

 5. Hiperplasia prostat jinak /Hiperplasia prostat jinak (BPH)

BPH adalah pembesaran kelenjar prostat yang dapat memberi tekanan pada uretra. Keadaan yang boleh menjadi bahagian semula jadi proses penuaan umumnya disebabkan oleh perubahan pertumbuhan sel dan keseimbangan hormon. BPH biasanya ditandai dengan gejala seperti aliran air kencing yang lemah, aliran air kencing yang bercabang, keinginan yang kerap untuk membuang air kecil, tidak membuang air kecil dengan perlahan, dan kesukaran membuang air kecil.

6. Hidrokel

Hydrocele adalah penyakit pembiakan lelaki yang dicirikan oleh penumpukan cecair di sekitar testis, menyebabkan pembengkakan di kawasan skrotum. Walaupun biasa pada bayi baru lahir dan biasanya tidak berbahaya, keadaan ini tidak selesa dan biasanya didahului oleh gejala seperti bengkak, sakit, dan skrotum merah. Dalam kes yang jarang berlaku, hidrokel boleh berlaku bersamaan dengan barah testis.

7. Kanser prostat

Kanser prostat biasanya berlaku pada lelaki berusia lebih dari 40 tahun, terutama pada mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai masalah kesihatan yang serupa. Penyakit ini dicirikan oleh rasa sakit ketika membuang air kecil dan semasa ejakulasi, sakit di punggung bawah, dan darah di dalam air kencing. Dalam mengobati barah prostat dapat dilakukan terapi hormon, terapi radiasi, kemoterapi, dan pembedahan bergantung pada keparahan barah.

Sekiranya anda mengalami gejala yang mengganggu dari salah satu penyakit pembiakan lelaki di atas, segera berjumpa pakar urologi. Mengesan penyakit lebih awal dapat menjadikan rawatan lebih mudah, jadi kemungkinan pemulihan lebih tinggi.