Keluarga

Relaksasi, Cara Menyusukan Ibu Setelah Berhenti

Beberapa perkara boleh menyebabkan ibu berhenti menyusu, sama ada alasan perubatan atau bukan perubatan. Ini akan membuatkan payudara berhenti menghasilkan susu. Relaksasi adalah usaha untuk memulakan penyusuan semula setelah berhenti.

Perhubungan biasanya dilakukan oleh ibu-ibu yang telah berhenti menyusu, tetapi memutuskan untuk memulakannya lagi. Seorang ibu mungkin berhenti menyusu kerana sakit atau kerana sejak awal sukar menyusu.

Sekiranya ibu telah berhenti menyusu, tidak ada lagi rangsangan untuk menghasilkan susu dan badan akan berfikir bahawa susu diperlukan lagi. Oleh itu, pengeluaran susu akan menurun dan akhirnya berhenti.

Namun, ini tidak bermaksud bahawa ibu tidak dapat menyusukan anak mereka selepas itu. Walaupun tidak mudah dan memerlukan ketekunan, ada cara yang boleh dilakukan untuk ibu berehat dan memulihkan pengeluaran susu.

Faktor-faktor yang Meningkatkan Kejayaan Berhubungan

Tahap kejayaan untuk relaksasi berbeza dari orang ke orang. Kegagalan hubungan mungkin berlaku. Namun, ada ibu yang berjaya mengeluarkan susu ibu dalam beberapa hari atau minggu, walaupun ada yang mengambil masa lebih lama dari itu.

Beberapa faktor yang dapat meningkatkan kejayaan ibu menyusu dalam hubungannya adalah:

  • Umur bayi masih di bawah 3-4 tahun
  • Terdapat kesediaan yang tinggi untuk kembali menyusukan bayi
  • Cara melakukan hubungan semula yang betul
  • Sokongan hebat, sama ada dari rakan kongsi, keluarga, atau rakan

Kenali pelbagai petua untuk bersantai

Bagaimana melakukan hubungan yang betul? Ayuh, ketahui bagaimana di bawah:

Selalunya memasukkan puting ke dalam mulut bayi

Cuba menyusukan bayi anda setiap 2 jam, selama 15-20 minit, walaupun susu tidak keluar. Semakin kerap anda meletakkan puting ke mulut bayi anda, semakin besar kemungkinan susu akan mengalir lagi. Sekiranya anak kecil anda tidak berminat untuk menyusu, jangan memaksanya dan cuba lagi pada jam-jam berikutnya.

Kerapkan payudara dengan kerap untuk merangsang pengeluaran susu

Melancarkan payudara boleh dilakukan 3-4 kali sehari dengan menggunakan pam atau dengan tangan. Perahan memerah susu ini sama seperti ketika bayi menghisap puting ibu sehingga dapat merangsang payudara menghasilkan susu semula.

Mengonsumsi makanan secara berkala yang meningkatkan pengeluaran susu

Makan makanan yang dapat meningkatkan pengeluaran susupenggalak susu ibu), seperti bayam, alpukat, bawang putih, kacang dan biji. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor untuk mengambil makanan tambahan susu ibu.

Sekiranya susu belum keluar atau anak anda masih lebih gemar minum susu formula melalui pacifier, anda boleh memberi susu formula dalam keadaan seperti menyusu dari payudara. Caranya ialah meletakkan pacifier tepat di atas puting ibu. Dengan cara ini, si kecil dapat membiasakan diri dengan posisi menyusu ini.

Proses bermula dari relaksasi hingga dapat menyusui secara normal boleh melelahkan dan sukar dilakukan. Oleh itu, ia memerlukan kesabaran dan niat yang kuat dari awal. Juga menanamkan rasa optimis bahawa ibu dapat kembali menghasilkan susu ibu dan si kecil akan terbiasa menyusu semula.

Sekiranya anda tidak berjaya dalam hubungan, berjumpa doktor atau pakar penyusuan. Ada kemungkinan anda memerlukan pemeriksaan atau bimbingan dari seorang profesional untuk dapat menyusui semula.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found