Kehidupan yang sihat

5 Cara Menjaga Kulit Gabungan untuk Tetap Sihat

Memiliki kulit wajah gabungan bukanlah penghalang untuk kelihatan menawan dan yakin. Sekiranya anda mempunyai jenis kulit ini, ada beberapa cara untuk merawat kulit kombinasi yang boleh anda lakukan di rumah, agar kulit anda dapat kekal sihat dan bebas masalah.

Garis halus muncul bersama dengan jerawat, bintik hitam, dan pori-pori besar sering dialami oleh pemilik kulit kombinasi. Untuk mengatasinya, tidak cukup sekadar mencuci muka. Perlu menggunakan produk dan kaedah rawatan yang betul, agar hasilnya berkesan, maksimum, dan tidak menyebabkan kerengsaan atau jerawat.

Sebelum anda mula mengambil langkah merawat kulit kombinasi, penting untuk mengetahui apa ciri-ciri kulit kombinasi. Ini termasuk liang pori yang besar, berminyak, atau berkilat di zon T (hidung, dagu, dan dahi), tetapi kekeringan di sekitar pipi dan di bawah mata.

Cara merawat kulit kombinasi

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat kulit kombinasi yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan kulit anda:

1. Bersihkan wajah anda dengan kerap

Untuk kekal bersih dan sihat, kulit wajah perlu dicuci 2 kali sehari, pada waktu pagi dan malam. Khusus untuk kulit kombinasi, pilih pencuci muka dengan formula ringan dan tidak mengandungi minyak wangi, minyak, dan bahan kimia yang keras, seperti asid salisilat, alkohol, atau benzoil peroksida.

Sebagai gantinya, pilih pembersih wajah yang lembut yang dapat menenangkan kulit anda tanpa menjadikannya kering, lebih lembap, atau pecah. Pencuci muka yang disyorkan untuk kulit kombinasi adalah vitamin E, minyak biji aprikot, minyak alpukat, asid laktik, dan teh hijau.

2. Gunakan toner wajah

Setelah membersihkan wajah anda pada waktu pagi dan malam, jangan lupa menggunakan toner wajah. Toner berguna untuk menghilangkan lebihan minyak sambil menjaga kulit sentiasa terhidrat.

Agar tidak menyebabkan jerawat, formula toner yang disyorkan untuk jenis kulit kombinasi adalah toner yang bebas alkohol, dan mengandungi ekstrak bahan semula jadi dan kandungan asid ringan, seperti asid hyaluronik dan laktik.

3. Gunakan pelembap dan pelindung matahari

Cara merawat kulit kombinasi yang juga tidak boleh dilewatkan adalah menggunakan pelembap dan pelindung matahari. Terdapat 2 jenis pelembap yang sesuai untuk jenis kulit ini, iaitu pelembap formula berkrim untuk kawasan kulit kering dan formula berasaskan air ringan untuk kawasan kulit berminyak.

Pelindung matahari atau pelindung matahari dengan minimum SPF 30 juga penting untuk melindungi kulit dari kesan buruk sinar matahari, mencegah terbakar sinar matahari, dan mencegah tanda-tanda penuaan dini. Khusus untuk kulit kombinasi, pilih pelembap dan pelindung matahari yang berlabel bukan komedogenik dan bebas minyak.

4. Mengelupas kulit

Mengelupas kulit seminggu sekali menggunakan pembersih muka yang mengandungi gosok juga merupakan salah satu cara untuk merawat kulit kombinasi. Pengelupasan diperlukan untuk menghilangkan sel-sel kulit mati dan menjaga pori-pori bersih, sambil melembapkan kawasan kering wajah.

Selain itu, jangan lupa menggunakan topeng muka secara berkala seminggu sekali dan bersihkan wajah anda dengan teknik ini pembersihan berganda, terutamanya setelah melakukan perjalanan. Tujuannya adalah untuk menghilangkan sisa solekan atau kotoran, sehingga pori-pori tidak tersumbat.

5. Terapkan diet yang sihat

Apa sahaja jenis kulit, anda perlu mengamalkan diet yang sihat dengan memakan makanan berkhasiat seimbang, meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, dan memenuhi keperluan cairan tubuh.

Sekiranya perlu, ambil suplemen asid lemak, seperti suplemen minyak ikan dengan DHA dan EPA, agar kulit sentiasa terhidrasi dengan betul.

Pada dasarnya, jenis kulit kombinasi memerlukan produk yang diformulasikan untuk melembapkan kawasan kering wajah, sambil mengimbangi sebum di kawasan muka yang lebih berminyak. Jadi, mencari produk yang tepat mungkin memerlukan lebih banyak masa berbanding jenis kulit yang lain.

Anda boleh menggunakan pelbagai cara untuk merawat kulit kombinasi di atas sebagai panduan untuk menjaga kulit anda bersih dan sihat. Namun, jika pelbagai produk dan cara merawat kulit kombinasi benar-benar memperburuk keadaan kulit anda, segera berjumpa doktor untuk menentukan jenis rawatan wajah yang tepat.