Kesihatan

Makanan Berbahaya untuk Wanita Hamil

Tanpa menyedarinya, terdapat beberapa jenis makanan berbahaya untuk ibu hamil yang tidak boleh dimakan. Makanan ini dianggap berbahaya kerana tercemar dengan bakteria, parasit, atau mengandungi bahan-bahan tertentu yang dianggap mengancam keselamatan ibu dan janin di dalam rahim.

Wanita hamil perlu memperhatikan setiap pengambilan makanan yang mereka makan, termasuk mengetahui makanan berbahaya mana yang tidak boleh dimakan. Ini kerana setiap makanan yang diambil oleh ibu hamil akan mempengaruhi kesihatan janin di dalam kandungan.

Hati-hati dengan Makanan Yang Tercemar

Makanan yang dikonsumsi oleh wanita hamil boleh membahayakan jika terkontaminasi bakteria dan parasit, seperti:

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes adalah bakteria yang terdapat di dalam tanah dan air. Bakteria ini boleh mencemari tumbuh-tumbuhan dan haiwan, jadi wanita hamil harus memastikan bahawa buah-buahan, sayur-sayuran, dan daging yang mereka makan benar-benar dijaga.

Ketika wanita hamil dijangkiti bakteria ini (listeriosis), gejala yang dapat dirasakan seperti demam, keletihan, sakit otot, dan sakit tekak. Jangkitan listeriosis pada wanita hamil adalah berbahaya, kerana bakteria ini dapat memasuki plasenta dengan mudah, jadi ada kemungkinan mengancam kelangsungan hidup bayi di dalam rahim. Bayi berisiko untuk kelahiran pramatang, kelahiran mati, dan keguguran.

Toxoplasma gondii

Toxoplasma gondii adalah parasit yang menyebabkan jangkitan toxoplasmosis. Jangkitan ini boleh berlaku jika wanita hamil memakan daging yang tidak dimasak yang telah dicemari oleh parasit toxoplasma gondii. Di samping itu, pendedahan kepada kotoran kucing yang telah dijangkiti parasit toxoplasma gondii juga boleh membuat wanita hamil dijangkiti toxoplasmosis.

Gejala jangkitan ini boleh merangkumi keletihan, demam, sakit kepala, kelenjar getah bening yang bengkak, dan sakit otot. Toksoplasmosis boleh mengakibatkan keguguran atau kelahiran mati. Bagi bayi yang dilahirkan setelah terdedah kepada jangkitan ini di rahim, ada kemungkinan bayi akan menderita keadaan serius seperti jangkitan mata, penyakit kuning, kejang, untuk mengalami pembesaran hati dan limpa.

Bahan Makanan yang Berbahaya bagi Wanita Hamil

Selain mengetahui sebab-sebab pencemaran makanan yang berbahaya bagi wanita hamil, jenis makanan berikut juga perlu dielakkan kerana berisiko mengganggu kehamilan:

1. Ikan laut

Wanita hamil harus berhati-hati dalam memilih ikan yang mereka makan, kerana beberapa jenis ikan laut mengandung merkuri yang tinggi. Ikan yang harus dielakkan termasuk ikan tenggiri, ikan todak, tuna dan marlin.

Penyelidikan mengatakan, pendedahan merkuri yang berlebihan pada wanita hamil boleh mengganggu perkembangan otak dan sistem saraf bayi. Malah boleh mempengaruhi penglihatan, kemahiran motorik, bahasa, dan kognisi anak.

Sekiranya memang wanita hamil ingin makan ikan laut, pilihlah ikan atau makanan laut rendah merkuri, seperti udang, sardin, nila laut, dan salmon. Walau bagaimanapun, dosnya tetap terhad tidak lebih dari 340 gram seminggu.

2. Daging mentah

Salah satu makanan berbahaya bagi wanita hamil adalah daging mentah. Makanan yang mengandungi daging mentah seperti sushi, sashimi, dan stik yang tidak dimasak, perlu dielakkan semasa mengandung untuk kesihatan janin di dalam rahim.

Semua daging yang dimakan oleh ibu hamil mesti dimasak dengan sempurna untuk mengelakkan pencemaran dan keracunan makanan akibat bakteria Salmonella, Campylobacter, E coli, dan parasit.

3. Telur mentah

Wanita hamil mesti memastikan bahawa telur yang dimakan dimasak sama rata sebelum memakannya. Ini kerana telur mentah atau kurang matang yang dimakan oleh ibu hamil mungkin mengandungi bakteria Salmonella.

Walaupun tidak membahayakan janin secara langsung, pengambilan telur yang telah tercemar Salmonella boleh membuat wanita hamil mengalami gangguan pencernaan berupa cirit-birit dan muntah. Keadaan ini berisiko menjadikan wanita hamil mengalami dehidrasi yang tentunya berbahaya bagi kehamilan.

4. Beberapa jenis keju

Beberapa jenis keju dibuat dari susu yang belum melalui proses pasteurisasi, ini berisiko mengganggu kehamilan. Selain itu, keju seperti ini juga dianggap tidak selamat untuk dimakan kerana cenderung lebih lembap, yang menjadikan bakteria listeria tumbuh dan berkembang.

Sekiranya wanita hamil ingin makan keju, pilih keju bertekstur keras dan kering, misalnya keju parmesan atau cheddar. Wanita hamil juga boleh memilih keju bertekstur lembut yang terbuat dari susu pasteur seperti keju ricotta, paneer, mozzarella, atau pondok.

5. Hati

Wanita hamil perlu lebih berhati-hati dalam memakan hati atau makanan yang mengandungi hati semasa mengandung. Ini kerana kandungan vitamin A di hati sangat tinggi, sehingga dapat membahayakan janin di dalam rahim jika dikonsumsi secara berlebihan.

Hati sebenarnya masih boleh dimakan oleh wanita hamil, tidak terlalu banyak atau terlalu kerap. Had selamat untuk mengambil hati bagi wanita hamil adalah sebulan sekali dengan bahagian yang berpatutan.

6. Sayuran dan buah-buahan yang tidak bersih atau mentah

Pastikan sentiasa mencuci sayur-sayuran dan buah-buahan di bawah air yang mengalir. Elakkan juga memakan buah-buahan atau sayur-sayuran yang telah rosak, berlubang, atau lebam kerana bakteria boleh berkembang di kawasan ini.

Penting bagi wanita hamil untuk makan makanan berkhasiat dan mengelakkan pelbagai makanan yang dianggap berbahaya. Sekiranya wanita hamil masih mempunyai keraguan tentang makanan yang mereka makan, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar obstetrik mengenai keselamatannya semasa melakukan kawalan kehamilan. Dengan mengikuti nasihat doktor, kesihatan ibu hamil dan janin dalam kandungan dapat dijaga.