Kesihatan

Hati-hati, Cacing yang Menyebabkan Schistosomiasis mengintai di air tawar

Schistosomiasis adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan dengan cacing pipih Schistosoma. Hingga kini, schistosomiasis masih biasa terjadi di iklim tropika, termasuk Indonesia.

Cacing yang menyebabkan schistosomiasis tinggal di air tawar, seperti sungai, tasik, dan kolam. Selain dapat menjangkiti manusia, cacing yang menyebabkan schistosomiasis juga dapat menjangkiti binatang, seperti siput, siput, tikus, dan sapi.

Cacing Schistosoma boleh memasuki tubuh manusia melalui kulit, misalnya ketika seseorang mandi atau berenang di tasik atau sungai yang tercemar dengan cacing ini. Selain itu, cacing ini juga dapat memasuki tubuh seseorang jika orang itu memakan air atau daging haiwan yang tercemar cacing Schistosoma.

Setelah memasuki tubuh manusia, cacing Schistosoma akan membiak di pundi kencing dan usus besar. Sekiranya penghidap schistosomiasis membuang air kecil (BAK) atau buang air besar (BAB) di sungai atau tasik, telur cacing yang keluar dengan air kencing dan tinja akan mencemarkan persekitaran. .

Berhati-hati dengan Gejala-Gejala Schistosomiasis

Apabila larva cacing memasuki kulit, beberapa orang mungkin mengalami ruam dan gatal. Namun, ada juga yang tidak merasakan simptom sehingga beberapa minggu atau bulan kemudian.

Gejala schistosomiasis biasanya muncul 2-12 minggu selepas cacing memasuki badan dan membiak. Pada peringkat ini, orang yang terkena schistosomiasis mungkin mengalami beberapa gejala berikut:

 • Demam
 • Sakit otot
 • Batuk
 • Gangguan pencernaan, seperti sakit perut, cirit-birit, dan najis berdarah
 • Keletihan
 • Pening

Sekiranya tidak dirawat, cacing yang menyebabkan schistosomiasis akan terus membiak dan lama-kelamaan boleh menyebabkan kerosakan pada pelbagai organ tubuh, seperti hati, usus, pundi kencing, paru-paru, dan otak. Oleh itu, penyakit ini perlu dirawat oleh doktor agar tidak menimbulkan komplikasi berbahaya.

Beberapa Pilihan Ubat untuk Mengatasi Schistosomiasis

Agar schistosomiasis dapat dirawat dengan baik, diperlukan pemeriksaan oleh doktor. Untuk memastikan bahawa pesakit menderita schistosomiasis, doktor boleh melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan dalam bentuk:

 • Ujian darah, najis dan air kencing
 • Endoskopi dan sistoskopi
 • Biopsi hati
 • Pemeriksaan radiologi, seperti sinar-X, ultrasound, CT scan, atau MRI

Sekiranya keputusan pemeriksaan doktor menunjukkan bahawa anda menghidap skistosomiasis, doktor mungkin akan menetapkan ubat berikut:

Anthelmintik

Ubat deworming yang biasanya digunakan untuk merawat schistosomiasis adalah: praziquantel . Ubat ini berkesan untuk membunuh cacing dewasa, tetapi kurang berkesan untuk membunuh telur cacing atau cacing Schistosoma yang masih kecil. Ubat ini berfungsi dengan melumpuhkan cacing sehingga cacing dapat dikeluarkan melalui tinja.

Ubat antimalarial

Kadang kala, doktor anda juga boleh menetapkan ubat antimalarial armeticin atau artesune untuk merawat schistosomiasis. Ubat ini biasanya diberikan jika penyahbauan sahaja tidak berjaya dalam merawat schistosomiasis.

Kortikosteroid

Doktor juga boleh memberikan ubat kortikosteroid jika skistosomiasis pesakit cukup parah atau jika cacing telah merosakkan organ tertentu, seperti otak dan hati.

Langkah-langkah untuk Mencegah Penyakit Schistosomiasis

Sekiranya anda sering bepergian atau melakukan pengembaraan luar, berhati-hatilah dengan kebersihan air di tempat yang anda lawati. Agar tidak mendapat schistosomiasis,

Anda boleh mengambil langkah pencegahan berikut:

 • Elakkan berenang, mandi, atau mandi di sungai, tasik, genangan air, atau takungan di mana kebersihan air tidak terjamin.
 • Elakkan minum air mentah dari kolam, sungai, tasik, atau takungan.
 • Elakkan memakan daging haiwan yang berpotensi mengandung cacing Schistosoma. Sekiranya anda ingin makan daging lembu, pastikan daging dimasak sepenuhnya.
 • Sekiranya anda ingin menggunakan air tawar dari alam semula jadi untuk mandi atau minum, rebus terlebih dahulu air hingga mendidih sekurang-kurangnya 1-2 minit.

Sehingga kini, tidak ada vaksin yang terbukti dapat mencegah schistosomiasis. Oleh itu, anda perlu selalu waspada dan lebih berhati-hati ketika anda aktif di tempat terbuka di mana terdapat sumber air tawar, begitu juga ketika anda ingin makan daging binatang yang berpotensi mengandung telur cacing.

Sekiranya anda mengalami gejala skistosomiasis, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang betul.