Keluarga

Kepentingan Permulaan Awal Menyusu untuk Kesihatan Bayi

Permulaan penyusuan awal adalah langkah penting untuk memudahkan bayi memulakan proses penyusuan. Bayi yang baru lahir yang diletakkan di dada atau perut ibu, secara semula jadi dapat mencari sumber susu ibu (ASI) mereka sendiri dan menyusu. Proses penting ini disebut permulaan awal penyusuan (IMD).

Susu ibu terbukti memainkan peranan penting sebagai sumber makanan utama dan membantu menguatkan sistem ketahanan bayi yang baru lahir untuk melindunginya dari pelbagai penyakit. Proses penyusuan susu ibu ini sebenarnya dapat dimulakan dan diperkuat dengan permulaan penyusuan susu ibu. Malangnya, tidak banyak orang memahami pentingnya prosedur ini untuk bayi.

Faedah IMD untuk Ibu dan Bayi

 Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar permulaan penyusuan awal dilakukan dalam satu jam pertama setelah bayi dilahirkan. Caranya adalah dengan meletakkan bayi di dada ibu sebaik sahaja bayi keluar dari saluran kelahiran.

Bayi akan secara semula jadi, tanpa bantuan, mencari puting susu ibu untuk meneguk susu. Ibu yang melahirkan secara normal dan keadaan bayi yang sihat selepas kelahiran memungkinkan ini berlaku sebaik sahaja melahirkan.

Pelbagai faedah awal penyusuan susu ibu dan bayi, termasuk:

  • Meningkatkan peluang bayi mendapat kolostrum

Kolostrum adalah susu ibu pertama yang kaya dengan nutrien dan membantu mencegah penyakit. Cecair susu ibu pertama ini biasanya berwarna kuning, sangat pekat dan hanya sekitar satu sudu teh. Bukan hanya itu, penyusuan awal melalui IMD juga baik untuk mencegah gangguan pengeluaran susu ibu.

  • Sokong kejayaan penyusuan susu ibu yang eksklusif

Permulaan penyusuan awal diketahui menyokong kejayaan penyusuan susu ibu secara eksklusif sehingga sekurang-kurangnya bayi berusia 4 bulan. Penyusuan susu ibu secara eksklusif dianjurkan sehingga bayi berusia 6 bulan, tetapi boleh dilanjutkan sehingga anak berusia 2 tahun.

  • Mengeratkan hubungan ibu-bayi

Bukti menunjukkan bahawa kulit bayi bersentuhan langsung dengan kulit ibu (hubungan kulit ke kulit) sejurus selepas kelahiran, dapat menjalin keakraban yang lebih mendalam dengan ibu. Selanjutnya, kulit bayi yang bersentuhan langsung dengan kulit ibu adalah cara yang berkesan untuk menenangkan bayi yang sakit, yang boleh dilakukan pada bila-bila masa. Ia juga menjadikan ibu lebih selesa.

  • Meningkatkan kesihatan bayi

Permulaan penyusuan awal dapat mengurangkan kematian bayi baru lahir. Di samping itu, ia dapat meningkatkan kesihatan, pertumbuhan dan perkembangan, dan membantu membina sistem imun bayi. Kemudian, susu ibu juga sangat baik untuk kesihatan sistem pencernaan bayi.

Melaksanakan Permulaan Penyusuan Ibu

Di Indonesia, masalah dan tantangan yang sering dihadapi adalah tidak banyak rumah sakit atau bidan yang menampung proses permulaan penyusuan susu ibu. Untuk melaksanakan proses ini, penting bagi ibu hamil untuk memilih hospital yang pro-ASI dan pro-IMD.

Berikut adalah beberapa perkara yang mesti dipastikan ketika mencari tempat untuk bersalin sekiranya anda ingin melaksanakan permulaan penyusuan awal:

  • Hospital mempunyai polisi untuk menempatkan ibu dan bayi di bilik yang sama atau masuk bilik selepas bersalin.
  • Pihak hospital tidak boleh memberi nasihat kepada ibu-ibu, terutama mereka yang belum berjaya menghasilkan susu ibu, agar memberi susu formula kepada bayi.
  • Doktor dan / atau jururawat yang akan membantu melahirkan anak, pro-ASI dan bersedia membantu ibu untuk menyusui.
  • Beri masa untuk ibu dan bayi memulakan penyusuan awal selepas bersalin dan biarkan bayi menyusu selama yang dia perlukan.
  • Keperluan lain seperti mandi dan menimbang bayi dapat ditunda selepas proses IMD.

Namun, ada kalanya prosedur tertentu, seperti pembedahan caesar yang tidak dirancang atau komplikasi semasa melahirkan, menjadikan proses ini tidak dapat dilaksanakan. Walau bagaimanapun, penting bagi ibu untuk menekankan keinginan mereka untuk memulakan penyusuan awal, jika mungkin.

Pada akhirnya, permulaan penyusuan awal dapat dilaksanakan dengan jayanya sekiranya ibu yang sedang menjalani proses persalinan bersedia dari segi fizikal dan mental. Proses ini juga hanya akan berjaya jika ibu yakin dan disokong sepenuhnya oleh semua pihak di sekelilingnya, terutama hospital, doktor yang membantu proses kelahiran, dan keluarga.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found